In China blijken sommigen, volgens een artikel op ChinaDaily.com, de verspilling op een andere manier tegen te gaan. Een Chinese vestiging van McDonald's is door de autoriteiten gesloten omdat de houdbaarheidsregels met de voeten getreden werden. Leest u even mee:
In the video, restaurant employees are seen changing the expiration time on packages and resetting timers on food warmers so they could keep expired food for a longer time. One of the instances involved cheese that turns bad after it has been out of its package for more than 4 hours. Despite that danger, such cheese was still placed on burgers and other meat, some of which had fallen on the ground and were later picked up and served in the morning. "All of the germs will die if you just fry the meat in oil," said a worker at the restaurant.
According to McDonald's food-preservation regulations, the meat served in its restaurants is supposed to be discarded at a certain amount of time after it is cooked. "It (throwing away expired food) is impossible to do, and no restaurant would do it," said another worker. "We've just been turning a blind eye to it."
Een Chinees gooit niets weg. Dáár leggen ze het probleem terug bij de internationale bedrijven, die er maar voor moeten zorgen dat hun regels ook lokaal nageleefd worden. "Most international companies have strict regulations on quality and management," Dong Jinshi, executive vice-president of the International Food Packaging Association, said on Friday. "Their services and products always can be trusted. Problems, such as food-safety scandals and service complaints, are always happening in local franchise stores since the regulations cannot be carried out effectively.
Wij hier in het Westen houden ons aan de regels en verzinnen oplossingen als Too Good to Waste (verwerken van vers zodat het langer houdbaar is), voedselbanken of 'skippen' - gelukkig wordt dat nog oogluikend toegestaan.
Wie de Zembla-uitzending gemist heeft, kan hier zijn misser inhalen:
Fotocredits: Lunauna
Het ging toch over voedselverspilling? Ik vind de pink slime het mooiste voorbeeld van het dilemma. Super om verspilling tegen te gaan maar niet gepikt. Ik vind dat het verspillingsthema overdreven wordt. Het is inherent aan voedselproductie, zeker als we tevens pleiten voor gezond en vers en lekker. Als we alles zouden inblikken hoefden we niet veel weg te gooien. De veroorzakers zijn tevens de criticasters.
Organische materialen moeten zoveel mogelijk weer to veevoer omgezet, gecomposteerd of vergist worden. En dan is een groot deel van het cirkeltje toch weer rond.
Waarom lijkt het of alleen voedsel bekritiseerd wordt en nauwelijks meer autogebruik, luxe, vliegen. Het lijkt een collectief trauma te worden.