Voedselveiligheid is een lastig probleem. Om de volksgezondheid te beschermen zijn er allerlei regels en wetten ingevoerd voor kort houdbare (verse) producten. Dat leidt tot verspilling. In Nederland besteedde onlangs aandacht aan het probleem van voedselverspilling door TGT's en THT's. In China gooien ze van oudsher uit principe liefst niets weg. Maar dat leidt inmiddels tot straf. Oh ironie!
De voedselverspilling bij consumenten, supermarkten, producenten en horeca stuit steeds meer mensen tegen de borst. Zembla wijdde er onlangs een uitzending aan, en al is de inhoud wellicht omstreden, de trend is duidelijk: weggooien is gekkenwerk, vooral als dat nog vóór de datum gebeurt. Die producten zijn immers nog gewoon goed. "Dumpster divers" zoals ook de Muffin Man en de geïnterviewden in de Zembla documentaire, protesteren op hun manier tegen de verspilling.
In China blijken sommigen, volgens een artikel op ChinaDaily.com, de verspilling op een andere manier tegen te gaan. Een Chinese vestiging van McDonald's is door de autoriteiten gesloten omdat de houdbaarheidsregels met de voeten getreden werden. Leest u even mee:
In the video, restaurant employees are seen changing the expiration time on packages and resetting timers on food warmers so they could keep expired food for a longer time. One of the instances involved cheese that turns bad after it has been out of its package for more than 4 hours. Despite that danger, such cheese was still placed on burgers and other meat, some of which had fallen on the ground and were later picked up and served in the morning. "All of the germs will die if you just fry the meat in oil," said a worker at the restaurant.
According to McDonald's food-preservation regulations, the meat served in its restaurants is supposed to be discarded at a certain amount of time after it is cooked. "It (throwing away expired food) is impossible to do, and no restaurant would do it," said another worker. "We've just been turning a blind eye to it."
Een Chinees gooit niets weg. Dáár leggen ze het probleem terug bij de internationale bedrijven, die er maar voor moeten zorgen dat hun regels ook lokaal nageleefd worden. "Most international companies have strict regulations on quality and management," Dong Jinshi, executive vice-president of the International Food Packaging Association, said on Friday. "Their services and products always can be trusted. Problems, such as food-safety scandals and service complaints, are always happening in local franchise stores since the regulations cannot be carried out effectively.
Wij hier in het Westen houden ons aan de regels en verzinnen oplossingen als Too Good to Waste (verwerken van vers zodat het langer houdbaar is), voedselbanken of 'skippen' - gelukkig wordt dat nog oogluikend toegestaan.
Wie de Zembla-uitzending gemist heeft, kan hier zijn misser inhalen:
Fotocredits: Lunauna
Dit artikel afdrukken
In China blijken sommigen, volgens een artikel op ChinaDaily.com, de verspilling op een andere manier tegen te gaan. Een Chinese vestiging van McDonald's is door de autoriteiten gesloten omdat de houdbaarheidsregels met de voeten getreden werden. Leest u even mee:
In the video, restaurant employees are seen changing the expiration time on packages and resetting timers on food warmers so they could keep expired food for a longer time. One of the instances involved cheese that turns bad after it has been out of its package for more than 4 hours. Despite that danger, such cheese was still placed on burgers and other meat, some of which had fallen on the ground and were later picked up and served in the morning. "All of the germs will die if you just fry the meat in oil," said a worker at the restaurant.
According to McDonald's food-preservation regulations, the meat served in its restaurants is supposed to be discarded at a certain amount of time after it is cooked. "It (throwing away expired food) is impossible to do, and no restaurant would do it," said another worker. "We've just been turning a blind eye to it."
Een Chinees gooit niets weg. Dáár leggen ze het probleem terug bij de internationale bedrijven, die er maar voor moeten zorgen dat hun regels ook lokaal nageleefd worden. "Most international companies have strict regulations on quality and management," Dong Jinshi, executive vice-president of the International Food Packaging Association, said on Friday. "Their services and products always can be trusted. Problems, such as food-safety scandals and service complaints, are always happening in local franchise stores since the regulations cannot be carried out effectively.
Wij hier in het Westen houden ons aan de regels en verzinnen oplossingen als Too Good to Waste (verwerken van vers zodat het langer houdbaar is), voedselbanken of 'skippen' - gelukkig wordt dat nog oogluikend toegestaan.
Wie de Zembla-uitzending gemist heeft, kan hier zijn misser inhalen:
Fotocredits: Lunauna
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het ging toch over voedselverspilling? Ik vind de pink slime het mooiste voorbeeld van het dilemma. Super om verspilling tegen te gaan maar niet gepikt. Ik vind dat het verspillingsthema overdreven wordt. Het is inherent aan voedselproductie, zeker als we tevens pleiten voor gezond en vers en lekker. Als we alles zouden inblikken hoefden we niet veel weg te gooien. De veroorzakers zijn tevens de criticasters.
Organische materialen moeten zoveel mogelijk weer to veevoer omgezet, gecomposteerd of vergist worden. En dan is een groot deel van het cirkeltje toch weer rond.
Waarom lijkt het of alleen voedsel bekritiseerd wordt en nauwelijks meer autogebruik, luxe, vliegen. Het lijkt een collectief trauma te worden.
Geloof het of niet -en wellicht aangestoken door Dick die 2012 uitriep dat jaar van de liefde- ik begin mild (romantisch?) te worden en tegelijkertijd strijdlustiger dan ooit. Waar gaat het om in mijn ogen NIET om "wetenschappers en beleidsmedewerkers doen een poging om...", waar het WEL om zou moeten gaan "hoe geven we betekenis aan eten, connectivity daar gaat het om". Maar het gaat ook om het in ere herstellen van craftmanship, de boer of tuinder die trots is op zijn vak en dat naar eer en geweten met trots uitvoert (en dit geldt ook voor leraren, kunstenaars, techneuten, ...). Ik heb een allergie voor 'tussenmannen' en 'margepikkers', kortom de organisaties die 'kosten' maar weinig 'waardecreeeren'. Gelukkig komen we in een tijdperk dat deze functies gaan verdwijnen in onze maatschappij. Gister schreef ik een kort stukje daarover: http://wdeheij.blogspot.com/2012/03/de-cirkel-is-rond-de-tussenpersoon.html
Mijn allergie rondom stadslanbouw (what's in de name) ligt niet op inhoud. Maar ligt ergens anders. Bij een groep aan personen en organisaties die 'iets' vind van een andere groep, maar te afstandelijk en zonder DOEN in de praktijk blijft praten. Fanjing omschrijft dat wat mij betreft goed "De naam 'stadslandbouw' is een poging van wetenschappers, beleidsmedewerkers en andere belanghebbenden om de intensievere vormen van landbouw rondom stedelijke conglomeraties te benoemen.". Ik proef daar inderdaad teveel grote-ontwerpen, veel wol en weinig inhoud. Nu maakt mij dat net uit, maar als er heel veel belastingcenten wordt besteed aan dit onderwerp, dan wordt mijn allergie alleen maar groter.
Zou kunnen Huib, maar ik denk eerder dat het te maken heeft met het gebrek aan de juiste economische ideologie. Morgenavond houdt prof. Steven Brakman een lezing over Keynes. Eind 2007 was hij vlak voor de grote voedselprijzen hick-up nog helemaal in de leer van het neoliberale marktdenken. Het landbouwdossier kon worden gesloten zei hij toen. Niets bleek minder waar. Even zien of hij zich morgenavond ook bekeerd heeft tot een andere ideologie en dan afwachten of het nieuwe inzicht van hem en zijn soortgenoten tot beter beleid aanleiding geeft. Zou Brakman c.s. de liberale ideologie van mijn favoriete Henry A. Wallace ook kennen? Zo ja, dan kan er ook ander beleid komen.
"De kassen in het Westland zijn stadslandbouw. (punt)" Goed punt Hendrik. Zou dat de reden zijn dat het - momenteel - niet zo goed gaat met die vorm van stadslandbouw: omdat het met de niet-stadslandbouw zo goed gaat, vanuit efficiëntieoogpunt.
De kassen in het Westland zijn stadslandbouw. (punt) Zolang men meent dat landbouw onder economische zaken valt, met Henk als subopperhoofd, bestaat er in mijn ogen geen echte andere stadslandbouw. Echte andere stadslandbouw zie je bijvoorbeeld ook in Caïro tussen de flats. En dat is nodig ook wil je daar blijven eten, zelfs hele stallen met geiten vind je daar op hun flats. Bij ons is stadslandbouw nog liefhebberij of zelfs pure decadentie.