Het nieuwste boek van kookschrijfster Janneke Vreugdenhil heet 'Comfortfood. 124 recepten voor instant geluk'. Dat belooft heel wat, dus ging het boek mee naar mijn romantische Franse achterland om het daar in alle rust uit te kunnen proberen na winterse wandelingen of bij de open haard.
De inhoudsopgave ziet er veelbelovend uit. Janneke heeft steeds een aantal recepten thematisch gegroepeerd: slow start gaat over ontbijt- of brunchgerechten, toekomstgeluk bevat uiteenlopende inmaakrecepten. Ook zijn er hoofdstukken met soepen, ovengerechten of lekkers gemaakt met chocola. Een heerlijke eclectische verzameling, die bij lezing de belofte van comfortfood meer dan waar maakt. Janneke put met een gerust hart uit verschillende keukens, van de vertrouwde Hollandse pot via de verfijnde Franse tot de exotische Oosterse. Steeds licht ze het recept toe met een persoonlijke overweging, en vrijwel alle recepten zijn met mooie foto's geïllustreerd. Het is dus ook een lekker kijk- en leesboek. Het lezen smaakt naar de liefde waar we in de stad zo naar hunkeren.
Een puntje van kritiek. In de inhoudsopgave staan alleen de hoofdstuktitels. Voor de recepten per hoofdstuk moet je dus steeds naar dat betreffende hoofdstuk bladeren. Ook staan de recepten niet met hun naam in de index, daar staan alleen de ingrediënten genoemd. Dus als je dan op zoek bent naar meneer B's notenwijn (een toprecept dat we in Frankrijk ook al eens gemaakt hebben!) of de Orzotto met pompoen en gorgonzola (mmmmm), is het bladeren geblazen. Gelukkig raak je je eventuele ergernis daarbij snel kwijt omdat je steeds weer op mooie foto's en smullen-belovende recepten stuit. Misschien is het dus wel een bewuste strategie.
Toch kwam het boek in mijn klein-boerse Frankrijk niet tot zijn recht. Het moest daar de concurrentie aan met het overal makkelijk verkrijgbare lekkers, dat op zichzelf al voldoende comfortfood bleek. De verse worst en enorme lap entrecote van de slager, de Nieuwjaarskapoen, de spaghettipompoen, gerookte forel, 'reblochon' van schapenmelk... Janneke kwam er niet tussen! En zelfs toen ik door een gemeen buikvirus tot mijn bed veroordeeld werd, kon Janneke me niet troosten. Gewoon bouillon van een blokje en droge crackertjes, dat was al troost genoeg.
Het boek is weer terug in Nederland en ligt voor het grijpen. En ik heb het nodig - zojuist zijn mijn boodschappen voor het avondeten uit mijn fietstas gestolen. Belachelijk. Ik ga met wat er in huis is Janneke's rookspek met linzen maken. Troosteten. Het is hier helemaal op zijn plek.
Comfort Food wordt uitgegeven door Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046811443
NUR: 440
Aantal pagina's: 288
Dit artikel afdrukken
Een puntje van kritiek. In de inhoudsopgave staan alleen de hoofdstuktitels. Voor de recepten per hoofdstuk moet je dus steeds naar dat betreffende hoofdstuk bladeren. Ook staan de recepten niet met hun naam in de index, daar staan alleen de ingrediënten genoemd. Dus als je dan op zoek bent naar meneer B's notenwijn (een toprecept dat we in Frankrijk ook al eens gemaakt hebben!) of de Orzotto met pompoen en gorgonzola (mmmmm), is het bladeren geblazen. Gelukkig raak je je eventuele ergernis daarbij snel kwijt omdat je steeds weer op mooie foto's en smullen-belovende recepten stuit. Misschien is het dus wel een bewuste strategie.
Toch kwam het boek in mijn klein-boerse Frankrijk niet tot zijn recht. Het moest daar de concurrentie aan met het overal makkelijk verkrijgbare lekkers, dat op zichzelf al voldoende comfortfood bleek. De verse worst en enorme lap entrecote van de slager, de Nieuwjaarskapoen, de spaghettipompoen, gerookte forel, 'reblochon' van schapenmelk... Janneke kwam er niet tussen! En zelfs toen ik door een gemeen buikvirus tot mijn bed veroordeeld werd, kon Janneke me niet troosten. Gewoon bouillon van een blokje en droge crackertjes, dat was al troost genoeg.
Het boek is weer terug in Nederland en ligt voor het grijpen. En ik heb het nodig - zojuist zijn mijn boodschappen voor het avondeten uit mijn fietstas gestolen. Belachelijk. Ik ga met wat er in huis is Janneke's rookspek met linzen maken. Troosteten. Het is hier helemaal op zijn plek.
Comfort Food wordt uitgegeven door Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046811443
NUR: 440
Aantal pagina's: 288
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
... spaghettipompoen. [even Googlen..] Weer iets nieuws geleerd!
Ja Paul, ik heb er hier nog één om klaar te maken, gekocht bij Delhaize tijdens de weken pompoenrage voor Halloween.
Maar wat ik in het artikel niet begrijp, wat is precies de definitie van comfortvoedsel? Alle eten geeft toch een gevoel van comfort?
Cecile, je zou kunnen denken dat het stelen uit de fietstas alleen in Utrecht voorkomt? Op de voortreffelijke markt hier in Huizen zijn mij laatst de fietstassen, met 2 makreel, 1 paardeworst, 5kg Frieslander, 15 sinaasappelen en het Reformatorisch Dagblad, geheel van de fiets ontvreemd. Het gemis van het stichtelijke ErDee vond ik het ergst. Troost je, gedeelde smart is halve smart.
Ja Nick, (bijna) alle eten geeft een gevoel van comfort. Maar er is eten dat extra 'yummie' is: je lievelingseten van vroeger, verweneten dat je wel voor jezelf maakt maar niet als gezinsmaaltijd, snoeperijen... Dat zijn de dingen die in het boek van Janneke staan, en die ik onmiddellijk herken als comfortfood.
Janneke zelf schrijft in haar inleiding: " Een bundeling ongecompliceerde gerechten waar je blij van wordt als het leven een beetje tegenzit, warm van binnen als het buiten koud is, vrolijk als je chagrijnig bent, waar je van opkikkert als je grieperig bent, die je energie geven als je in een dipje zit, die melancholieke buien verzachten en feestvreugde verhogen. Kortom: comfort food."
Maakt dit het duidelijk voor je? Of is comfortfood wellicht iets speciaal voor vrouwen?
van Breukelen, 5 kg. Frieslander; dan stak er dus een half wiel uit je fietstas?! Is dat soms jouw comfortfood?