De prijs 'Kookboek van het Jaar 2015' is in de wacht gesleept door Spuntino van Russell Norman. "Dit kookboek sprong er uit op vele fronten, waaronder de vormgeving en de fotografie", aldus initiatiefnemer Fusina Verloop van de kookboekverkiezing op Nu.nl. Het kookboek verkent het culinaire karakter van New York. Verschillende buurten van de Amerikaanse stad inspireerden de recepten in het boek.

De Veldkeuken, het kookboek van Femke de Winter en René van der Veer kreeg de meeste stemmen van het publiek en won daarmee de Gouden Garde publieksprijs 2015. De Youth Food Movement award voor het meest duurzame kookboek van 2015 was voor Liever lokaal, 365 dagen per jaar van Annette van Ruitenburg en René Zanderink.

De Kookboek van het Jaar-verkiezing bestaat sinds 2007. Een vijfkoppige vakjury kiest uit een shortlist van 3 Nederlandse en 3 vertaalde kookboeken een winnaar. Criteria zijn fotografie, vormgeving en vooral of de recepten makkelijk genoeg te maken zijn en kloppen. "Dat is niet zo vanzelfsprekend", zegt Verloop. "Het viel één van onze juryleden op hoe vaak de aangegeven hoeveelheden in het recept niet kloppen. Ook ontbreken onderdelen van het gerecht soms in de ingrediëntenlijst. Dan houdt het op."

Noch Spuntino, noch de andere genomineerde kookboeken waren verkooptoppers. "De meest populaire kookboeken in Nederland zijn dieetboeken en boeken over 'bewust' eten: superfoods en dergelijke. Dat vinden wij minder belangrijk. Wij kijken vooral of de recepten lekker zijn en welk verhaal achter het eten er verteld wordt", legt Verloop uit. Daar komt bij dat die populaire boeken vaak niet voor de prijs ingezonden worden door hun uitgevers.
Nu.nl - Kookboek over New York verkozen tot beste van 2015
Reageer
  • Deel
Druk af