Bulgaarse en Hongaarse foie gras-producenten varen wel bij de recessie. Zij produceren meer dan ooit, vanwege de lage lonen.Volgens de Britse krant The Independent lijdt de Franse foie gras-industrie, van oudsher de grootste producent van dit product, het meest onder de economische crisis. Goedkope landen als Bulgarije en Hongarije trekken hier profijt van. In Bulgarije, die zich specialiseert in eendenlever, wordt dit jaar zo’n 2.200 ton foie gras geproduceerd. Hongarije verwacht 1.800 ton ganzenlever em nog eens 800 ton eendenlever te produceren.
Goedkoper
Volgens een Belgische foie gras-producent die in Bulgarije produceert, is er een markt voor een goedkoper segment foie gras-producten. ‘Mensen zijn bereid iets op kwaliteit in te leveren als het product goedkoper is.’ De foie gras-productie in Bulgarije en Hongarije staat niet bepaald bekend als de meest diervriendelijke.
bron: meat&meal
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Laatst ook al uitgebreid aandacht hiervoor bij Tros Radar.
Is het überhaubt mogelijk zonder dwang/slang eendenlever te produceren?
En is een lever zonder cirrose wel net zo smakelijk?
Indien ja: waar koop je dat dan?
Max, kijk naar deze, op foodlog klassieke, TED-lezing van Dan Barber
"Terwijl Wakker Dier in Nederland alle liefhebbers van de ganzenlever een complex aanpraat en de bedrijven die het serveren aan de schandpaal nagelt, gaat de productie in Hongarije en Bulgarije op volle sterkte door." OK ... wat is je boodschap, Ailko? Wil jij consumptie van dieronvriendelijk geproduceerde foie gras goedpraten of aanmoedigen?
Zolang er mensen zijn die "bereid [zijn] iets op kwaliteit in te leveren als het product goedkoper is" (lees in te leveren op dierenwelzijn) loop ik met een grote boog om ganzen- en eendenlever heen. Een verbod op foie gras zou ik in deze omstandigheden niet afwijzen. Dus: ga lekker door, Wakker Dier!
@Nico, mijn punt is dat als dit zo doorgaat het einde zoek is. Ik geloof sterk in keuzevrijheid. Wakker Dier dwingt zaken af door het uit te vergroten. Daar ben ik mordicus tegen. Ik bepaal zelf wel of ik ganzenlever eet en welke! Hoe ik met mijn geweten in het reine kom is mijn probleem. Daar heb ik Wakker Dier niet bij nodig!
Er staat in de zojuist uitgekomen Bouillon! Een schitterend verhaal van Pieter Bogaers: foie gras kan best zónder gavage. Die wordt o.a. in Hongarije gemaakt en geïmporteerd door Bert Van den Auweland, lees ik, het zal een Vlaming zijn. Levert aan restaurants in Amsterdam. Deze dwangvoedingloze foie gras schijnen prima te smaken. En ook in Spanje maken ze foie gras zonder gavage. De Spaanse kost ongeveer 80 euro per potje van 150 gram lever. Nou ja, lees zelf maar in het Winternummer van Bouillon!