Bulgaarse en Hongaarse foie gras-producenten varen wel bij de recessie. Zij produceren meer dan ooit, vanwege de lage lonen.Volgens de Britse krant The Independent lijdt de Franse foie gras-industrie, van oudsher de grootste producent van dit product, het meest onder de economische crisis. Goedkope landen als Bulgarije en Hongarije trekken hier profijt van. In Bulgarije, die zich specialiseert in eendenlever, wordt dit jaar zo’n 2.200 ton foie gras geproduceerd. Hongarije verwacht 1.800 ton ganzenlever em nog eens 800 ton eendenlever te produceren.
Goedkoper
Volgens een Belgische foie gras-producent die in Bulgarije produceert, is er een markt voor een goedkoper segment foie gras-producten. ‘Mensen zijn bereid iets op kwaliteit in te leveren als het product goedkoper is.’ De foie gras-productie in Bulgarije en Hongarije staat niet bepaald bekend als de meest diervriendelijke.
bron: meat&meal
Ulrik@
Zoals ik boven schreef en je misschien niet las:
"Lekker Wakker Dier verheft de foie tot strijd-icoon. Net zoals het kalfsvlees. Het zijn de nieuwe emblemata(*), die mensen moeten overtuigen. Die boodschap heeft echter een dubbele bodem. Het gaat natuurlijk helemaal niet om foie, maar het gaat erom een degout te forceren tegen het kweken van dieren voor consumptie"
Colruyt vanmorgen: 230 gram foie de canard aan een mooi stuk 5,49€
Ik ga er een amuse van maken met zelfgemaakte, stevige in kleine vierkantjes gesneden rose kweeperengelei en een lekkere (sauternes) uiencompote van 'zjeewse juun'.
(*) Symbolische en moralistische prentjes (de gavage met het arme dier..) voor de dommen, die de tekst niet kunnen lezen, maar aan wie de boodschap moet worden overgebracht. 15-16e eeuw. Dikwijl ook toegepast bij gedichten, waar mogelijk de metafoor niet duidelijk was, maar het prentje alles verbeelde....