Amerikanen moeten voor hun eigen veiligheid thuis zélf hun gehakt maken. Industriegehakt zit vaak tjokvol E.coli, stelt de toonaangevende culinair journalist Mark Bittman.
De oproep van Bittman, die schrijft voor de New York Times, sluit aan op een verhaal over een jonge danslerares die invalide is geraakt na het eten van met E.coli besmette hamburgers, afkomstig van Cargill. De vrouw verkeerde dagen op het randje van de dood. Het trieste verhaal houdt de Verenigde Staten al een week in zijn greep.
Rundersnippers
E.coli zit vaker in gehakt dan in vers rundvlees omdat gehakt wordt gemaakt van rundersnippers die afkomstig zijn van diverse koeien. Vervolgens worden er in de VS veelal hamburgers van gemaakt. Zo is het risico groot dat vele producten met de bacterie worden besmet.Om besmetting te voorkomen stelt Bittman Amerikanen voor zo snel mogelijk een gehaktmolen aan te schaffen . ‘Maar een keukenmachine voldoet ook’, aldus Bittman. Een andere tip die circuleert op internet is om vlees door je plaatselijke slager te laten verwerken tot gehakt.
Foodexperts in Amerika willen intussen dat er betere voedselveiligheids- en hygiëne-instructies komen voor personeel in de vleesindustrie in Amerika. Ook moeten er betere pasteurisatietechnieken worden toegepast.Een manier om ziekmakers in gehakt te voorkomen is het bestralen van vlees. In de VS is deze techniek al meer dan tien jaar toegestaan, maar er bestaat weerstand tegen onder consumenten. Dit ondanks dat bewezen is dat het eten van bestraald vlees veilig is.
bron: meat&meal
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ailko, dit is toch dwaas? Amerikanen maken alles dood. Ze willen ons Europeanen nu hun met chloor van alle vreemde beestjes ontdane kippen door de strot douwen en dan zouden US hamburgers niet veilig zijn. Ik durf het haast niet te zeggen, maar weet Bittman wel iets van voedselveiligheid in de VS? Die dingen zijn zo dood als een pier.
Of is het de zoveelste culinair journalist - ja, ik ken zijn goede reputatie - die niet weet hoe het echt zit?
Inderdaad weer eens een culi die iets roept denk ik (gevalletje klok en klepel). Triest.
Dan nog even iets over bestralen. Natuurlijk is het zo dat bestralen een negatief imago heeft. Maar er is weldegelijk ook een technische reden om niet over te gaan op bestralen. Naast bacteriën (die je inderdaad 'dood' kan maken) zijn er 'gifstoffen' (chemische moleculen) die door deze 'bacteriën' gemaakt kunnen worden. Deze 'gifstoffen' worden niet door bestraling kapotgemaakt. Bestraling brengt dus risico's met zich mee. Besmet vlees kan worden 'geupgrade' terwijl het net zo onveilig is.
Dan zijn de alternatieve pasteurisatie en hygiëne technieken aanwezig. En weet je wat de sector is (1) en niet competent, (2) en niet kapitaal krachtig genoeg. (ja ik weet het weer eens een boude uitspraak). Zolang we liever bijna gratis vlees hebben dat lang bevroren geweest is in een Afrikaans pakhuis ..... ....
Meat en Meals is een vakblad voor de sector. Het blad leeft van advertenties vanuit deze sector. Hoe groot zal de kans zijn dat een dergelijk blad een sector-kritisch of wetenschappelijk correct artikel plaatst?
Zelf gehakt maken lijkt me wel lekkerder ;-)
Absoluut een groot probleem dit in de VS. Er zijn in het verleden meerdere uitbraken van E.coli (0157:H7) geweest met als bron hamburgers. Daar zijn ook doden bij gevallen.
Ik vraag me sindsdien af waarom dat in NL en Europa niet voorkomt. Misschien omdat de Amerikanen weten dat een "rare" burger beter smaakt en wij de zaak doodbakken? Je moet een fastfood burger trouwens niet verwarren met een echte Hamburger.
Ik maal mijn gehakt zoveel mogelijk zelf, dat levert superburgers op omdat ik gehakt uit de winkel inderdaad niet rose durf te eten...
E coli uitbraken komen op even grote schaal voor in Europa. Nu is door het Amerikaanse systeem van grootschaligheid de hevigheid van de uitbraken wel groter. Ook hebben we nog regionale VWA's (elke land heeft een VWA) en Amerika heeft een landelijke FDA. In de pers worden uitbraken niet over heel europa bij elkaar opgeteld. De EFSA zal op een vergelijkbare rol spelen in Europa als de FDA, ik verwacht dat er dan meer aandacht voor incidenten zal gaan komen. Dan speelt ook nog mee, dat wij veel beter gewend zijn met vers voedsel om te gaan dan de Amerikanen. Amerikanen houden van 'processed food'.