Het Corona-effect van het weekend van 18 en 19 december 2021, de Foodlog-selectie van het coronanieuws uit de (inter)nationale pers. Het Corona-effect belicht scheuren in de voedselketen, sporen van nieuwe voedselsystemen en het 'nieuwe gezond'. Hier vind je onze voorgaande selecties, in Gespot onze dagelijkse newsroom.
"Ze laten ons door deze lockdown in de stront zakken, het is een grote smeerlapperij," zegt een woeste Gilles Harthoorn van Hotel Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog in MissetHoreca (1.3). Restaurants zitten met grote, onverkoopbare, voorraden door de onverwacht snel ingevoerde lockdown. Harthoorn is niet de enige, de horeca voelt zich 'lamgeslagen' (1.5) door de nieuwe maatregelen, of geven de pijp aan Maarten (De Telegraaf, 1.2).
Juist voor de feestdagen hadden veel restaurateurs groot ingeslagen, om te 'dunchen' (3.7) en afhaalmenu's te verkopen. Die voorraden kunnen nu naar de voedselbank, of naar daklozen. Voor Harthoorn is dat geen oplossing: op Schiermonnikoog is geen voedselbank. Koninklijke Horeca Nederland is van mening dat horecaondernemers gecompenseerd moeten worden voor de inkopen waar geen omzet tegenover zal staan met een 'koelkastvergoeding'.
In Groot-Brittannië sluiten restaurants en cafés ook, ook al zijn daar door de overheid (nog) geen maatregelen in die richting opgelegd (AD, 1.6). Het zijn de horecaondernemers zélf die de deuren sluiten, enerzijds omdat ze door de razendsnelle opkomst van de omikronvariant te maken krijgen met een stroom aan annuleringen en uitval van personeel, en anderzijds omdat ze hun personeel én klanten willen beschermen. Groot-Brittannië heeft geen overheidssteun voorzien. Paul Donovan, een bekende Britse econoom, denkt dat deze "vrijwillige ineenstorting van entertainment en diensten" een voorteken is van een economie die niet herstelt.
Ook in de Verenigde Staten zitten horecaondernemers in zak en as. Zodra een medewerker positief test, sluiten ze tijdelijk de deuren, en als een besmette klant zich meldt. In het hele land regent het sluitingen en heropeningen. Dat is een kwestie van goed werkgeverschap. Zeker in tijden van personeelsschaarste - zoals nu - moeten werkgevers laten zien pal voor de veiligheid van hun medewerkers te staan. "Ik heb een verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welzijn van mijn personeel en hun veiligheid, hun mentale veiligheid," zegt restauranthouder Alex McCoy in The Washington Post (1.1). "Het gaat niet alleen om een positieve of negatieve test. Het gaat er ook om dat ze in de juiste mindset zijn en dat ze begrijpen dat ze veilig zijn en dat er voor ze gezorgd wordt. Ze zullen beschermd worden."
Dit artikel afdrukken
Juist voor de feestdagen hadden veel restaurateurs groot ingeslagen, om te 'dunchen' (3.7) en afhaalmenu's te verkopen. Die voorraden kunnen nu naar de voedselbank, of naar daklozen. Voor Harthoorn is dat geen oplossing: op Schiermonnikoog is geen voedselbank. Koninklijke Horeca Nederland is van mening dat horecaondernemers gecompenseerd moeten worden voor de inkopen waar geen omzet tegenover zal staan met een 'koelkastvergoeding'.
In Groot-Brittannië sluiten restaurants en cafés ook, ook al zijn daar door de overheid (nog) geen maatregelen in die richting opgelegd (AD, 1.6). Het zijn de horecaondernemers zélf die de deuren sluiten, enerzijds omdat ze door de razendsnelle opkomst van de omikronvariant te maken krijgen met een stroom aan annuleringen en uitval van personeel, en anderzijds omdat ze hun personeel én klanten willen beschermen. Groot-Brittannië heeft geen overheidssteun voorzien. Paul Donovan, een bekende Britse econoom, denkt dat deze "vrijwillige ineenstorting van entertainment en diensten" een voorteken is van een economie die niet herstelt.
Ook in de Verenigde Staten zitten horecaondernemers in zak en as. Zodra een medewerker positief test, sluiten ze tijdelijk de deuren, en als een besmette klant zich meldt. In het hele land regent het sluitingen en heropeningen. Dat is een kwestie van goed werkgeverschap. Zeker in tijden van personeelsschaarste - zoals nu - moeten werkgevers laten zien pal voor de veiligheid van hun medewerkers te staan. "Ik heb een verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welzijn van mijn personeel en hun veiligheid, hun mentale veiligheid," zegt restauranthouder Alex McCoy in The Washington Post (1.1). "Het gaat niet alleen om een positieve of negatieve test. Het gaat er ook om dat ze in de juiste mindset zijn en dat ze begrijpen dat ze veilig zijn en dat er voor ze gezorgd wordt. Ze zullen beschermd worden."
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Restaurants are closing again as staff test positive for coronavirus amid omicron surge
The Washington Post -
Horecamagnaat trekt nieuwe lockdown niet meer en stopt: 'Stoelen en krukken komen niet meer van de tafel'
De Telegraaf -
Restaurants blijven zitten met grote onverkoopbare voorraden
MissetHoreca -
Vrachtwagen vol met Corona kantelt op snelweg
RTL Nieuws -
Horeca voelt zich lamgeslagen, harde lockdown dramatisch
MissetHoreca -
Coronatsunami overspoelt Engeland, restaurants en kroegen sluiten zélf de deuren
AD -
Kerstdrukte komt opnieuw op de schouders van de slager
De Telegraaf -
Er worden steeds vaker overtredingen bij horecazaken vastgesteld: "Ze denken aan het comfort van de klant"
Het Nieuwsblad -
Laden offen, aber kaum Kunden: Gefühlt schon längst im Lockdown
Frankfurter Allgemeine -
Restaurants face food waste mountains as cancellations soar over Omicron fears
The Guardian -
Online grocer Farmdrop goes bust and cancels Christmas deliveries
The Guardian
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Straks is Covid-19 echt een griepje, dus houd vol
NRC -
GGD: komende week 1 miljoen prikken en streven is 1,5 miljoen
BNR -
Versnelde boostercampagne onder hoogspanning: óók prikken met Kerstmis
de Volkskrant -
Impfstoff gegen Omikron: Die vierte Impfung
Die Zeit -
Hoe kon de Omikronvariant zo snel voet aan de grond krijgen?
NRC -
Nog één keer 'Disco Dunchen' voordat de lockdown ingaat: 'Hun, mag ik niet dansen?'
de Volkskrant -
Zo vieren we dit jaar kerst: de 'dunch' en groots diner thuis
Metro -
Weighing the Risks of Holiday Travel During Omicron: What the Experts Say
Bloomberg -
Booster at least 80% effective against severe Omicron - study
BBC
4. Overig
-
Germany to impose quarantine for travellers from UK from Monday
The Independent -
Les nouvelles restrictions à l'échelle européenne
FranceTVinfo -
Europe eyes restrictions before Christmas as Omicron coronavirus risk soars
South China Morning Post -
In nieuwe lockdown zonder helder perspectief
Het Parool -
Niederlande gehen bis 14. Januar in Lockdown
Frankfurter Allgemeine -
Les Pays-Bas reconfinés à quelques jours de Noël
FranceTVinfo -
Covid: Dutch go into Christmas lockdown over Omicron wave
BBC -
Netherlands enters strict lockdown until 14 January as Omicron triggers Covid surge
The Independent -
Noodlijdende dierentuinen hopen op donaties
AD -
Sajid Javid refuses to rule out further Covid curbs before Christmas
The Guardian -
Omicron spread shows China got it right on Covid-19 strategy, top disease expert says
South China Morning Post -
Die Pandemie hat zu Bergen von Plastikmüll geführt
Frankfurter Allgemeine -
Corona-Risikogebiete: Frankreich und Dänemark werden als Hochrisikogebiete eingestuft
Die Zeit
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het ‘nieuwe gezond’
Van Zuid-Afrika begint de victorie.
De wetenschappers die de regering van Zuid-Afrika adviseren – waar Omikron nu de dominerende stam is – zeggen dat het opsporen en in quarantaine plaatsen van de contacten van besmette mensen alleen maar tijdverspilling is.
Dit nuchtere advies is precies het tegenovergestelde van de ongelooflijke paniek en angstaanjagerij hier en in Noord-Amerika.
Natuurlijk telt Zuid-Afrika tientallen miljoenen extreem arme mensen, maar het kan zich niet langer veroorloven zich verder in te laten met het Covid spel om volksgezondheidsfanaten te pleasen over een virusstam die steeds meer op een verkoudheid gaat lijken. Het vooruitzicht van landelijke voedselrellen zal daar ook zeker toe bijdragen.
news24
1.3 'Restaurants blijven zitten met grote onverkoopbare voorraden'
Improviseren, ho maar!
Hoezo onverkoopbaar? Over de datum? Kalfsoesters afhalen of terug naar de slager op de hoek.
En als je dan misschien een koelkastvergoeding krijgt, schenk de inhoud dan aan de noodlijdende dierentuin.
De niet essentiële winkels op Schiphol hebben van regeringswege lockdown dispensatie en blijven – ondanks de protesten van het bang gemaakte personeel – vrolijk geopend. Testen van reizigers is niet verplicht. Luchthavens waren altijd al de grote bron van viruskwaad.
Bij Aldi moet je nog steeds met muntjes de karretjes ontsluiten. Bouwvakkers zitten ongehinderd mondkaploos in de busjes en schaftketen. In de essentiële supermarkten is de 1.50 norm begraven. Nederland winkelt zich suf in de grensstreken waar Omi is afgeschaft.
#3 Niet alleen bij Aldi, maar ook bij Jumbo hebben ze dat weer terug ingevoerd.
Het ‘nieuwe gezond’
Worse Than the Disease? Reviewing Some Possible Unintended Consequences of the mRNA Vaccines Against COVID-19 International Journal of Vaccine Townsend Letter