Het onderzoek naar ouder worden betreedt een nieuw tijdperk, zeggen Amsterdamse en Amerikaanse onderzoekers. Fundamenteel onderzoek op moleculair niveau en translationeel onderzoek van biologische klokken in het lichaam geven een steeds beter beeld van hoe ouder worden werkt. Maar voorlopig blijft het vooral toeval of je ziek dan wel 103 wordt.
In de rubriek ‘Het eeuwige leven’ in de Volkskrant van 18 februari stond deze opmerking van de zoon van cineast Theo van Haren Noman. Zijn vader was overleden: “Puur aan ouderdom, hij had eigenlijk geen grote kwalen en was tot het laatste moment helder”.
Ja, dat kan dus ook nog. Gewoon lekker doorleven zonder kwalen tot je lichaam en/of geest ermee stoppen. Als je 103 bent, bijvoorbeeld, zoals de oude Van Haren Noman. Waar kan ik tekenen voor de resterende 39 jaar?
Ook zonder de last van de coronapandemie wordt het leven van velen beheerst door ziekte, zowel feitelijk als door de angst ervoor. Alle leefstijladviezen, al het medische en epidemiologische onderzoek, de talloze tips voor gezonder eten, de enorme bezorgdheid over de volksgezondheid, ze hebben maar één onderliggend thema: gezond oud worden, Magere Hein voorblijven. Ja, ook de stikstof- en Nutri-Score-discussies gaan daarover.
Letterlijk op het moment dat dit geschreven wordt, komt er rechtsboven in beeld een melding van Marijke Berkenpas, een post van haar website I'm a Foodie. Anders dan de naam doet vermoeden, is dat een serieuze en goed gedocumenteerde bron van informatie over voeding en gezondheid.
“Naar schatting kan zo’n 30 tot 50% van de gevallen van kanker voorkomen worden als we een gezondere leefstijl zouden hebben,” schrijft Berkenpas. Dat is een ruime schatting van een ruim begrip. Het klopt niettemin dat ongezond leven de kans op bepaalde soorten kanker vergroot. Maar kanker is vooral een ouderdomsziekte, waarmee gezegd is dat lang blijven leven het risico op kanker aanzienlijk vergroot.
Jachtgeweren
“Een lang en gezond leven is het resultaat van genen, omgevingsfactoren, toeval en de wisselwerking hiertussen.” Zo vatten de onderzoekers van de Leiden Lang Leven Studie (LLLS) in feite het risico op doodgaan samen.
Tot die omgevingsfactoren rekenen we behalve onbewaakte spoorwegovergangen, sneeuwlawines en jachtgeweren ook de aanwezigheid van gezonde snacks in de sportkantine, Cruijff-trapveldjes in de buurt en het geluk dat je een moeder hebt die je dwingt je groente op te eten. Dat zijn beïnvloedbare factoren. Toeval is dat niet. De belangrijkste oorzaak van kanker is pech hebben, daar bestaat geen twijfel over onder wetenschappers. En de pechfactor vordert met de leeftijd.
Mensmachine
De LLLS is een langlopend onderzoeksproject met leden van ruim 400 gezinnen die (heel) lang leven. Doel is te achterhalen welke fysieke (met name genetische) eigenschappen hen onderscheidt van gewone stervelingen. Dat moet de richting voor (bio)medisch onderzoek wijzen.
In de 15 jaar van het bestaan van het project heeft het veel nieuwe inzichten opgeleverd. De website van de LLLS vermeldt momenteel echter weinig nieuw onderzoek, publicaties of andere activiteiten, het info-emailadres is inactief. Het kan heel goed zijn dat er niets nieuws te melden valt over de deelnemende families, omdat ze vrolijk en gezond lang doorleven.
Nieuw tijdperk
Zonder te suggereren dat in Leiden het onderzoek stilstaat, elders is het onderzoek naar ouder worden volop in beweging. De algemene vraag is: wat zijn de biologische processen van het ouder worden die uiteindelijk leiden tot een dusdanige fysieke achteruitgang van de mensmachine, dat de dood onvermijdelijk is? En wat valt daaraan te verbeteren?
Het medische onlineplatform eLife publiceert een special over ‘geroscience’, de nieuwe wetenschap van aging, en kondigt een nieuw tijdperk van onderzoek naar ouder worden af. Er zijn de laatste tien jaar nieuwe inzichten gekomen in de afzonderlijke, mechanische werking van verouderingsprocessen op moleculair niveau, door fundamenteel en klinisch onderzoek. Ook in het translationele onderzoek, dat kijkt naar hoe de nieuwe inzichten in de praktijk te brengen zijn, worden sprongen gemaakt.
Wat zijn indicatoren die voorspellen hoe groot het verschil tussen iemands chronologische leeftijd zal zijn en zijn biologische leeftijd? De Leidse langlevenden zijn biologisch jong voor hun leeftijd. Wat bepaalt de verhouding tussen de biologische en de chronologische leeftijd? Van het mannelijk geslacht zijn, overgewicht hebben, metabool syndroom hebben, roken en - verrassend – depressief zijn versnellen het biologisch ouder worden.
Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek van researchers van het UMC/VU in Amsterdam en de universiteit van Richmond, Virginia in de Verenigde Staten, getiteld ‘An integrative study of five biological clocks in somatic and mental health’. Daarin wordt de invloed van de vijf bekende biologische klokken met elkaar in verband gebracht. Ouder worden is niet afhankelijk van één tikkende klok.
Muizen
In een begeleidend commenaar bij de eLife-special merken de redacteuren op dat ongezonde gewoonten zoals roken, alcohol drinken, overgewicht hebben en een zittend bestaan leiden alle bijdragen aan het ontstaan van ziekte, maar dat die bijdragen klein zijn in vergelijking met de fysiologische veranderingen van het ouder worden.
In het actuele licht van Covid-19 is het verbazingwekkend, schrijven ze, hoe weinig erkenning er in de medische gemeenschap is voor het proces van veroudering in het verloop van ziekten. Nog te vaak worden biologische processen die vooral bij ouderen optreden, op het gebied van kanker, neurologie en metabolisme, bestudeerd in jonge, dierlijke ‘modellen’, muizen die een paar weken leven.
Bad
Theo van Haren Noman was een charmante, knappe man, en had drie huwelijken, schrijft de Volkskrant. Hij was al vroeg gegrepen door de filmkunst en kon zijn passie uitleven in zijn werk, ook als opdrachtfilmer. Mooier kan het toch niet. De laatste decennia wijdde hij zich aan de schilderkunst. Hij had vooral mazzel dat hij zo oud werd. Zijn vader overleed op zijn 78ste , ook respectabel, maar nog geen 103. Zijn grootvader was ‘professor in de leer der huidziekten’ volgens Wikipedia en overleed in 1896, aan een beroerte, ‘na het nemen van een bad’. Hij was 40. Zo kan het ook gaan in het leven.
Dit artikel afdrukken
Ja, dat kan dus ook nog. Gewoon lekker doorleven zonder kwalen tot je lichaam en/of geest ermee stoppen. Als je 103 bent, bijvoorbeeld, zoals de oude Van Haren Noman. Waar kan ik tekenen voor de resterende 39 jaar?
Een lang en gezond leven is het resultaat van genen, omgevingsfactoren, toeval en de wisselwerking hiertussenMagere Hein
Ook zonder de last van de coronapandemie wordt het leven van velen beheerst door ziekte, zowel feitelijk als door de angst ervoor. Alle leefstijladviezen, al het medische en epidemiologische onderzoek, de talloze tips voor gezonder eten, de enorme bezorgdheid over de volksgezondheid, ze hebben maar één onderliggend thema: gezond oud worden, Magere Hein voorblijven. Ja, ook de stikstof- en Nutri-Score-discussies gaan daarover.
Letterlijk op het moment dat dit geschreven wordt, komt er rechtsboven in beeld een melding van Marijke Berkenpas, een post van haar website I'm a Foodie. Anders dan de naam doet vermoeden, is dat een serieuze en goed gedocumenteerde bron van informatie over voeding en gezondheid.
“Naar schatting kan zo’n 30 tot 50% van de gevallen van kanker voorkomen worden als we een gezondere leefstijl zouden hebben,” schrijft Berkenpas. Dat is een ruime schatting van een ruim begrip. Het klopt niettemin dat ongezond leven de kans op bepaalde soorten kanker vergroot. Maar kanker is vooral een ouderdomsziekte, waarmee gezegd is dat lang blijven leven het risico op kanker aanzienlijk vergroot.
Jachtgeweren
“Een lang en gezond leven is het resultaat van genen, omgevingsfactoren, toeval en de wisselwerking hiertussen.” Zo vatten de onderzoekers van de Leiden Lang Leven Studie (LLLS) in feite het risico op doodgaan samen.
Tot die omgevingsfactoren rekenen we behalve onbewaakte spoorwegovergangen, sneeuwlawines en jachtgeweren ook de aanwezigheid van gezonde snacks in de sportkantine, Cruijff-trapveldjes in de buurt en het geluk dat je een moeder hebt die je dwingt je groente op te eten. Dat zijn beïnvloedbare factoren. Toeval is dat niet. De belangrijkste oorzaak van kanker is pech hebben, daar bestaat geen twijfel over onder wetenschappers. En de pechfactor vordert met de leeftijd.
Mensmachine
De LLLS is een langlopend onderzoeksproject met leden van ruim 400 gezinnen die (heel) lang leven. Doel is te achterhalen welke fysieke (met name genetische) eigenschappen hen onderscheidt van gewone stervelingen. Dat moet de richting voor (bio)medisch onderzoek wijzen.
In de 15 jaar van het bestaan van het project heeft het veel nieuwe inzichten opgeleverd. De website van de LLLS vermeldt momenteel echter weinig nieuw onderzoek, publicaties of andere activiteiten, het info-emailadres is inactief. Het kan heel goed zijn dat er niets nieuws te melden valt over de deelnemende families, omdat ze vrolijk en gezond lang doorleven.
Nieuw tijdperk
Zonder te suggereren dat in Leiden het onderzoek stilstaat, elders is het onderzoek naar ouder worden volop in beweging. De algemene vraag is: wat zijn de biologische processen van het ouder worden die uiteindelijk leiden tot een dusdanige fysieke achteruitgang van de mensmachine, dat de dood onvermijdelijk is? En wat valt daaraan te verbeteren?
Het medische onlineplatform eLife publiceert een special over ‘geroscience’, de nieuwe wetenschap van aging, en kondigt een nieuw tijdperk van onderzoek naar ouder worden af. Er zijn de laatste tien jaar nieuwe inzichten gekomen in de afzonderlijke, mechanische werking van verouderingsprocessen op moleculair niveau, door fundamenteel en klinisch onderzoek. Ook in het translationele onderzoek, dat kijkt naar hoe de nieuwe inzichten in de praktijk te brengen zijn, worden sprongen gemaakt.
Ongezonde gewoonten zoals roken, alcohol drinken, overgewicht hebben en een zittend bestaan leiden dragen alle bij aan het ontstaan van ziekte, maar die bijdragen zijn klein in vergelijking met de fysiologische veranderingen van het ouder wordenDepressief
Wat zijn indicatoren die voorspellen hoe groot het verschil tussen iemands chronologische leeftijd zal zijn en zijn biologische leeftijd? De Leidse langlevenden zijn biologisch jong voor hun leeftijd. Wat bepaalt de verhouding tussen de biologische en de chronologische leeftijd? Van het mannelijk geslacht zijn, overgewicht hebben, metabool syndroom hebben, roken en - verrassend – depressief zijn versnellen het biologisch ouder worden.
Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek van researchers van het UMC/VU in Amsterdam en de universiteit van Richmond, Virginia in de Verenigde Staten, getiteld ‘An integrative study of five biological clocks in somatic and mental health’. Daarin wordt de invloed van de vijf bekende biologische klokken met elkaar in verband gebracht. Ouder worden is niet afhankelijk van één tikkende klok.
Muizen
In een begeleidend commenaar bij de eLife-special merken de redacteuren op dat ongezonde gewoonten zoals roken, alcohol drinken, overgewicht hebben en een zittend bestaan leiden alle bijdragen aan het ontstaan van ziekte, maar dat die bijdragen klein zijn in vergelijking met de fysiologische veranderingen van het ouder worden.
In het actuele licht van Covid-19 is het verbazingwekkend, schrijven ze, hoe weinig erkenning er in de medische gemeenschap is voor het proces van veroudering in het verloop van ziekten. Nog te vaak worden biologische processen die vooral bij ouderen optreden, op het gebied van kanker, neurologie en metabolisme, bestudeerd in jonge, dierlijke ‘modellen’, muizen die een paar weken leven.
Bad
Theo van Haren Noman was een charmante, knappe man, en had drie huwelijken, schrijft de Volkskrant. Hij was al vroeg gegrepen door de filmkunst en kon zijn passie uitleven in zijn werk, ook als opdrachtfilmer. Mooier kan het toch niet. De laatste decennia wijdde hij zich aan de schilderkunst. Hij had vooral mazzel dat hij zo oud werd. Zijn vader overleed op zijn 78ste , ook respectabel, maar nog geen 103. Zijn grootvader was ‘professor in de leer der huidziekten’ volgens Wikipedia en overleed in 1896, aan een beroerte, ‘na het nemen van een bad’. Hij was 40. Zo kan het ook gaan in het leven.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Boeiend. Mijn opa van vaders zijde werd 77, mijn oma 99, haar hele leven de longen uit haar lijf gehoest omdat ze bij de hoogovens (zuid Luxemburg) woonde. Mijn vader net geen 50 (darmkanker). Van mijn moeders zijde werd opa (Nederlands) 85, oma eind 70. Mijn moeder echter 42. En ik ben nu 64 - onderzocht: ik heb het darmkankergen niet.
Mooi verhaal maar ook onzin, er is een studie, uit Nederland waarin 4900 mensen 10 jaar zijn gevolgd door onderzoekers. Hoewel het onderzoek op belangrijke punten tekort schiet. Dat zie ik als leek binnen 3 minuten, was de conclusie dat bij gebruik van meer groente en gezond eten, de levensverwachting overal 7 jaar langer en gezonder.
Voor informatie, hier ben ik.
▬ Heel veelzeggend is de actuele opname van vooral synthetische hulpstoffen.
▬ Mijn moeder en ik hadden een afkeer van wat men sinds de jaren 50 aan producten toevoegde. Mijn vader en zus vonden het uitdagend aantrekkelijk. Mijn moeder overleefde mijn vader ruim twintig jaar en ik mijn zus al meer dan tien jaar.
▬ Nadat mijn directe familieleden aan darmkanker overleden, adviseerde UMCU mij dringend ook mij te laten onderzoeken. Bij mij bleek alleen sprake van uiterst kleine poliepvorming, maar wel op grote schaal. "Het lijkt wel kippenvel!" hoorde ik het behandelend personeel opmerken. Er waren drie sessies nodig voor complete verwijdering.
▬ Sindsdien schroefde ik mijn soepeltjes mijden op tot een strikt vermijden. Na vijf jaar bleek ik bij de hercontrole "BRANDSCHOON". Zo verwonderlijk dat men binnen een jaar opnieuw een hercontrole wenste.
▬ Ook bij die hercontrole was de conclusie "BRANDSCHOON". Verbeten voegde men eraan toe "wij willen u hier de eerste tien jaar niet meer terugzien", alsof ik een simulant was.
▬ Vooral het mijden van de sorbaten [E200 ev] - de kuipjes, flacons en pakjes bak-, braad- en smeerproducten - en de nitrietfamilie [E249 ev] - meest gebruikte conserveermiddelen vooral in vlees en vis - wordt vooral in combinatie als meest risicovol beschreven.
▬ Het is onbegrijpelijk dat dit vergiftigend geheel kritiekloos in stand blijft!
▬ Bij uitpluizen van jurisprudentie op dit geheel valt op experts op dit gebied rechtszaken verliezen na gedaagd te zijn door betrokken commercie. Die heeft onderzoeksresultaten in handen, waarna rechters moeten concluderen dat bewerende partijen een gebrek aan bewijs hebben voor stellingen. En zo blijft het rustig op dat front.
▬ Mijn oordeel is dat men genetisch gevoelig is voor vooral synthetische hulpstoffen, die (darm)kankers veroorzaken en feitelijk niet darmkanker op zich.
Ik heb wat moeite met het woord "toeval". Voor het individu geldt dat natuurlijk zeker, maar onze steeds maar toenemende gemiddelde levensverwachting kan natuurlijk geen toeval zijn.
Waar je uit bestaat is in hoge mate toevallig ontstaan, je hebt daar maar zeer gering invloed op, maar als je, jouw persoon, iets overkomt is dat geen toeval meer, maar pech waar je maar weinig aankon doen, al denkt het ego dat wel.
Helemaal met je eens Jos, waar we van gemaakt zijn heeft niet het primaire doel zichzelf weer te vernietigen: we leven langer.