0
Fotocredits: 'bejaard echtpaar', pixabay

Flash GezondheidBlue Zones zijn een excuus voor luie overheden

Is de manier van leven in de zogeheten Blue Zones echt de sleutel tot een lang en gezond leven? Verouderingsonderzoeker Dorly Deeg legt in de Volkskrant uit waarom ze denkt dat het antwoord nee moet zijn.

Op 7 verschillende 'blauwe' plekken in de wereld leven mensen een eeuwige jeugd door negen leefregels te volgen. Daaronder zijn natuurlijk bewegen, een plantaardig dieet volgen, een sociaal netwerk hebben en 2 glazen alcohol drinken per dag. Dan Buettner (de man die de term ‘Blue Zones’ bedacht) heeft er zelfs een heel merk omheen gebouwd met maaltijden en een skincarelijn.

Critici, zoals Deeg, wijzen op gebrekkig onderzoek. Elke Blue Zone heeft zijn eigen kenmerken. Het is dus lastig algemene leefregels op te stellen en de ene zone met de andere te vergelijken. Daarnaast zouden er flink veel fouten in de data zitten. De 100-plussers wonen juist in de armste delen van het land. Daar komt meer pensioenfraude voor: nabestaanden registreren de dood van de 100-plussers niet, zodat ze hun pensioenen kunnen blijven incasseren. Zo worden mensen op papier oud.

Volgens critici is het promoten van Blue Zones een excuus van rijke mensen en overheden om niets te hoeven doen aan sociaal-economische ongelijkheid. De Blue Zones zijn meer een gefingeerd romantisch wensbeeld, terwijl het geheim van een lang leven eerder ligt in de loterij van leefomstandigheden, waaronder ouders, woonplaats, sociaal-economische klasse en inkomen. Als een lang en gelukkig leven van een Blue Zone afhangt, hoef je als overheid niets aan gelijke kansen te doen.

de Volkskrant - Iedereen is op zoek naar het recept voor een lang leven in de ?Blue Zones?, maar bestaan deze magische plekken eigenlijk wel?, 27 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.