5
Fotocredits: 'Pulses', Mack Male CC BY-SA 2.0 DEED

Flash GezondheidGezond en ouderwets oud worden met hip gemakseten

In zogeheten blauwe zones leven mensen langer. Voorbeelden zijn Sardinië en de eilanden van Okinawa in Japan. Er is al veel over geschreven en mensen proberen de leefstijl na te doen om zelf ook gezond veel ouder te worden. De Amerikaanse startup Blue Zones Kitchen probeert gemak en een lange leven te combineren en maakt een viertal diepvriesmaaltijden volgens de eetregels van de blauwe gebieden.

Omdat diepvriesmaaltijden vaak geassocieerd worden met ongezond eten, klinkt dat nogal tegenstrijdig. Maar als je levensverlengende ingrediënten gebruikt en die netjes en zonder troep verwekt, zou het moeten kunnen.

Volgens mede-oprichter van het bedrijf Dan Buettner (de man die de term 'Blue Zones' bedacht), zijn de maaltijden in elkaar gezet met een “maniakale focus op heerlijkheid.” Als mensen het lekker vinden, blijven ze het immers eten.

De plantaardige lijn bestaat uit een burrito bowl, minestroneschotel, sesam-gember bowl en heirloom rice bowl, gemaakt met biologische bonen, groenten, granen en kruiden. Ook authentiek gezond oud worden past in een hip gemaksconcept.

Frozen food innovation white hot at Natural Products Expo East, 6 okt 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #5
 • 7 okt '23
 • 20:56

Heb een jaar of 10 geleden de Franse versie van "Zones bleues, les secrets de la longévité" gezien, zonder Amerikaanse invloed. Een Franse natuurgeneeskundige en een huisarts, voeren een internationaal onderzoek uit om achter de geheimen van gezond oud worden te komen. Het is een onderzoek bracht hen naar diverse uithoeken van de wereld om daar vooraanstaande persoonlijkheden en de grootste experts te ontmoeten. in elke documentaire van de serie werden de biologie en het genoom van de bewoners, hun omgeving, hun dieet en hun sociale banden onderzocht om de pijlers van hun levensduur ontdekken.

Wat mij het meest opviel was dat de oudsten hun hele leven fysieke arbeid verrichten en lokaal onbewerkt voedsel voor de bereiding van hun maaltijden gebruikten. De oudjes van 80+ rusten na de arbeid uit of gaan eten op stoelen of banken zonder rugleuning! Onze 'zitverslaving' lijkt mij een van de grootste boosdoeners die ons eerder de dood in jaagt.

Huib Stam schrijft hier over in zijn artikel over het Het Pioppi-dieet is een popi rommeltje.

Yneke Kootstra 1
Yneke Kootstra 1 Humane gezondheid
 • #4
 • 7 okt '23
 • 10:12

@Dick, wat een lekkere cynische kijk op 'de Amerikaan' :-)

@Erik, ik maak de allerlekkerste mayo nog sneller ;-)) Ik ben het met je eens dat het met prioriteiten te maken heeft. Maar daarnaast hebben heel veel mensen de vaardigheden niet om zelf te koken. En geven ze er geen prioriteit aan om het te leren....

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
 • #3
 • 7 okt '23
 • 0:14

Ik denk dat gemaksvoedsel per definitie al een verkeerd uitgangspunt is. Mensen hebben waarschijnlijk nog nooit zoveel vrije tijd rond hun werk gehad, maar de prioriteiten zijn duidelijk verlegd. Als ik iemand zeg dat je de lekkerste mayonaise zelf maakt...... geen tijd (5 minuten werk, hooguit), zelf de groente snijden idem. Zelf vlees kruiden zonder mix nog veel korter. Alles is moeilijk, veel werk en vaak ook zelfs 'vies' tegenwoordig.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #2
 • 6 okt '23
 • 22:39

Yneke, ik denk dat het een Amerikaan blijft. Uiteindelijk is alles een verhaal voor degenen die het wilde westen wonnen. Misschien ligt de toekomst van het eerlijke verhaal in de oude werelden van Europa en vooral Azië en Afrika.

Yneke Kootstra 1
Yneke Kootstra 1 Humane gezondheid
 • #1
 • 6 okt '23
 • 14:00

Afgezien van het schreeuwerige stemgebruik van Dan Buettner, inspireerde zijn verhaal in de vrij recente serie van Netflix over de Blue Zones. (How to Live to 100, Wherever You Are in the World)
Meer dan in vroegere documentaires over deze blauwe stippen op de kaart, ging het over samen, zingeving en steile dorpen. En minder over eten. Lachende oudjes die samen bonen dopten of pasta kneedden.
Nu lijkt Buettner toch een commerciële knieval te maken door gemaksvoedsel in éénpersoons porties te promoten. Lijkt me compleet in tegenspraak met de essentie van zijn eerdere verhaal.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.