De Amerikaan Dan Buettner schreef het boek The Blue Zones Solution: The Revolutionary Plan To Eat And Live Your Way To Lifelong Health. In het boek beschrijft hij 5 'Blue Zones', gebieden waar de inwoners bijzonder oud worden: het Griekse Ikaria, Sardinië, Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica) en Loma Linda (Californië). In die laatste streek wonen veel Zevendedagsadventisten, die veelal vegetarisch eten.

'Lang-leven-festijn' uit de supermarkt
De New Yorkse schrijver Jeff Gordinier ging op bezoek bij Buettner om te zien of de eetprincipes uit de Blue Zones ook toegepast kunnen worden in een moderne Westerse omgeving. Het leverde een vermakelijke, smakelijke en leerzame middag en avond op. Buettner maakte er een 'lang-leven-festijn' van. Zonder vlees, zuivel of zout, met groenten en verse etenswaren die je gewoon, tegen een redelijke prijs, in de supermarkt kunt kopen. En vooral, met vrienden.

Een laatste 'geheim' voor een lang leven: verzamel vrienden om je heen
Leefstijl
Om gezond oud te worden door wat je eet, hoef je niet op een houtje te bijten of in smakeloze prutjes te blijven steken. Maar je moet het wel consequent doen. "Mensen denken: 'als ik een beetje meer van dit eet, is het OK om ook meer hamburgers te eten of te snoepen", zegt Buettner. Zo werkt dat natuurlijk niet. Uiteindelijk gaat het om een totale leefstijl. Die in een twaalftal verrassend 'leefbare' tips valt samen te vatten.

Geen ontzag voor hypes
Buettner rekent zonder omhaal van woorden af met allerlei dieethypes die je gezonder zouden doen leven. De 5 gebieden die hij in de Blue Zones Solution aandraagt, gebruiken allemaal simpele, eeuwenoude kooktechnieken. Dat brengt Buettner ertoe niet te geloven in een aantal moderne dieet- en gezondheidshypes. Paleo? Hij eet gewoon lekker, traditioneel zuurdesembrood bij zijn eten. Rauw? Zijn Blue Zoners koken al eeuwenlang. Fanatiek sporten? Gewoon veel lopen en buiten zijn.

'Moai'
Een laatste 'geheim' voor een lang leven: verzamel vrienden om je heen. Buettner keek het af bij de Japanse inwoners van Okinawa. Zij kennen hun moai, kringen van mensen die elkaar bewust opzoeken en een oogje op elkaar houden. Buettner besluit: "De geheime saus is de juiste mix van vrienden".

The New York Times zet Buettners 12 tips op een rijtje.

1. Drink koffie. Koffie barst van de antioxidanten.

2. Drink geen sap. De meeste fruitsappen hebben een glycemische index die vergelijkbaar is met frisdrank. Eet gewoon het fruit. Of de groente.

3. Eiwitshakes zijn onzin. We krijgen al meer dan genoeg eiwitten binnen.

4. Ga lekker wandelen.

5. Een glas rode wijn is prima. Bij een Mediterraan dieet pakt wijn nog beter uit dan water.

6. Intensief sporten doet je lichaam bijna net zoveel kwaad als goed. Houd het bij fietsen, yoga en wandelen.

7. Kook vooral vegetarische maaltijden met veel groenten en fruit, bonen, noten, 100% volkoren brood, havermout en avocado's.

8. Mijd boter en andere dierlijke vetten (omdat we niet weten of en in welke mate ze kwaad kunnen) en gebruik daarvoor in de plaats olijfolie.

9. Eet vlees en vis met mate.

10. Mijd zuivel, gebruik liever sojamelk.

11. Low-carb en glutenvrij is nergens voor nodig, als je maar echt goed zuurdesembrood eet - "Echt zuurdesembrood verlaagt de glycemische index van je maaltijd", stelt Buettner.

12. Eet samen met goede vrienden. Dat is nog belangrijker dan wat of hoeveel je eet. "Eten ze eigenlijk boerenkoolsalade op Ikaria?", vraagt een van Buettners vrienden. "Nee, ze eten wat ze lekker vinden", lacht hij.

Fotocredits: 'Old men chat in the square, Sardinia', Heather Cowper
Dit artikel afdrukken