Dieetgoeroe’s, fitgirls en -boys en andere propagandisten in de media van een gezonde leefstijl danken hun populariteit vooral aan het goede voorbeeld dat ze geven. Ook u kan zo gezond en slank worden als ik. Practise what you preach, als je het goed aanpakt krijg je een miljoen volgers.

We zullen Dr. Frank (van zijn beroemde dieet), dr. ir. Gerda Feunekes (directeur Voedingscentrum), drs. Tamara de Weijer (huisarts en auteur van Eet Beter in 28 Dagen) of prof. dr. Martijn Katan (éminence grise van het voedingsonderzoek en auteur van Wat is nu gezond?) niet in een strakke Under Armour-outfit zien fitnessen op tv of bij 24 Kitchen de gezondste gerechten zien bereiden.

Het eten van gezonde en evenwichtige voeding kan lichaam en geest helpen optimaal te functioneren, wat kan leiden tot beter onderzoek
Mededeelzaamheid
Wat een doodenkele keer wel leuk is, is dat voedingsdeskundigen ons iets meegeven van wat ze zelf eten en wat ze laten staan. Ze eten ook heus weleens patat en drinken een glaasje rood bij het eten. Maar daar blijft het bij wat hun mededeelzaamheid betreft. Het zijn ook maar gewoon mensen met ongezonde behoeftes misschien. Leuk idee voor een boekje: Wat Eet de Dokter Zelf Eigenlijk?

In hun artikel ‘Nine “brain food” tips for researchers’ in Nature schrijven de nutrition researchers Jaouad Bouayed en Torsten Bohn: “Het eten van gezonde en evenwichtige voeding kan lichaam en geest helpen optimaal te functioneren, wat kan leiden tot beter onderzoek.”

Dat goede voeding gezond is voor lichaam en geest is al wel bekend. Maar zo hadden we het nog nooit bekeken: de kwaliteit van het voedingskundig onderzoek zou best weleens afhankelijk kunnen zijn van de kwaliteit van de dagelijkse voeding van de wetenschappers zelf.

Negen regels op die toepasbaar zijn in de dagelijkse (laboratorium)praktijk van de onderzoeker. En ook voor een gewoon mens met een doorsnee baan
Lange uren
Bouyayed en Bohn beschrijven de dagelijkse praktijk van hun werk. Ze maken lange dagen en hebben niet de tijd voor, noch de toegang tot gezonde maaltijden. De verleiding om een Mars uit de automaat te halen is groot, de gezonde keuken thuis is ver weg. “Wij komen allebei uit een Franstalig land en zijn maar al te vertrouwd met het veranderende mediterrane dieet,” schrijven ze. “Van oudsher moedigt de cultuur kleine porties en tijd voor het eten aan - maar deze gewoonten zijn aan het verdwijnen, dankzij een snellere levensstijl en het gemak van bewerkte voedingsmiddelen en dranken.”

Ze weten uit hun vakgebied dat goede voeding de concentratie, het geheugen, het leervermogen en ook het immuunsysteem helpt verbeteren. Vette vis, zoals verse tonijn of makreel, wordt in verband gebracht met verbeterde cognitieve eigenschappen door een groot aantal essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamine D en omega-3 vetzuren.

Toepasbaar
Om hun leven te beteren en dat te delen met hun collega’s, die ook goed moeten eten om goed onderzoek te kunnen afleveren, stelden ze negen regels op die toepasbaar zijn in de dagelijkse (laboratorium)praktijk van de onderzoeker. En ook voor een gewoon mens met een doorsnee baan.

  • Vind tijd om gezond te snacken. Eet om de drie uur een stuk fruit, ontspan dan en denk niet aan je werk. Maak een wandelingetje door het gebouw, een praatje met een collega.
  • Zet eten in je agenda. Zoek uit wanneer je lichaam aangeeft dat je moet eten en hou die tijd geblokt in je agenda. ’s Ochtends goed eten is belangrijk voor de energietoevoer naar je hersenen. Eet niet zomaar een broodje voor je computerscherm, maar neem de tijd.
  • Geniet van je eten. Maak van je lunchtijd een plezierige gebeurtenis, die je deelt met collega’s. Vraag je collega’s om beurten iets te maken van hun traditionele of nationale keuken. Samen eten is goed voor het sociale contact en ook voor het werk.
  • Plan je maaltijden. Als je honger hebt ben je geneigd ongezonde keuzes te maken. Plan je maaltijden zo, dat je op tijd eet. Verhoog je inname van verse, energiearme maar nutriëntrijke gerechten, zoals salades, soepen, groenten en minimaal bewerkte spullen die veel vezels bevatten. De metabolieten van die nutriënten en vezels zijn bouwstenen van neurotransmitters, noodzakelijk voor goed werkende hersenen.
  • Eet gevarieerd. Elke dag verdient een nieuwe maaltijdervaring. Varieer wat je eet, voeg meer fruit en groente toe. Eet 80% van wat je zou eten tot je vol zit. Eet dus langzaam en prop je niet vol.
  • Vermijd de insuline achtbaan. Suiker jaagt de insulineproductie aan en verzadigt slecht, waardoor je weer snel honger krijgt. Ook kunstmatige zoetstoffen hebben vaak dat effect. Overmatige suikerconsumptie verslechtert de cognitieve prestaties.
  • Drink veel water. Binnenshuis, op kantoor en in het lab, heerst vaak een droog en warm klimaat. Dat versnelt uitdroging door zweten. Let op tekenen van uitdroging en drink twee liter vocht per dag. Genoeg water in de circulatie helpt je beter concentreren.
  • Eet gezonde kliekjes. Als er iets is overgebleven van die heerlijke, gezonde maaltijd van gisteren, dan is dat de volgende dag een prima lunch. Gewoon meenemen in een tupperware. Thuisgekookte maaltijden zijn bijna altijd gezonder dan kant-en-klaar producten, die zo smakelijk zijn dat je er te veel van eet.
  • Vermijd zout. Te veel zout in het eten verhoogt de kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Vervang het zout door kruiden en specerijen. Sommige, zoals kurkuma en peper, helpen het risico op cardiovasculaire aandoeningen verminderen. Verse kruiden zijn zeer rijk aan antioxidanten.

Het gemeenschappelijke thema van deze tips: planning. Een drukke wetenschapper, of ieder ander met een volle baan, plant haar of zijn afspraken altijd precies, zodat het in de dag past. Dan moet je ook je eten en je eetmomenten goed kunnen plannen, zeggen Bouayed en Bohn.
Dit artikel afdrukken