Klopt, zegt Gijs van Maasakkers in het Financieele Dagblad. "'Iets mag wettelijk alleen yoghurt heten als het is gemaakt op basis van melk uit de melkklieren van een dier." Waarom dan toch de naam yoghurt? "Omdat mensen dan houvast hebben als het gaat om het product, het gebruiksmoment, de structuur en smaak."
Abbot Kinney's zat niet bij de pakken neer. Met ingang van 1 oktober heet het product niet langer yoghurt, maar 'yog'. Zonder 'hurt' - pijn - dus, omdat het vrij is van dierenleed en een stuk minder pijnlijk voor de planeet en de gezondheid. Onder dankzegging aan de zuivelindustrie.
Het zal het bedrijf waarschijnlijk geen windeieren leggen, netzomin als een paar jaar geleden de Vegetarische Slager geleden heeft onder wat sindsdien bekend staat 'schnitzelgate' . De Vegetarische Slager kreeg van de NVWA een tik op de vingers voor het gebruik van 'vleesnamen' voor zijn vegetarische producten, maar zag door de vele media-aandacht de omzet met 25% stijgen.
Afgelopen jaar groeide het aantal verkooppunten van Abbot Kinney's in Nederland van 88 naar 846. Sinds de oprichting verkocht het bedrijf 1 miljoen liter plantaardige 'zuivel' en 5.5 miljoen bakjes ijs. De ambitie rijkt nog veel verder: binnen enkele jaren wil Abbot Kinney's "het grootste plantaardige yog- en ijs-A-merk van Europa worden."
Geen wonder dat de zuivelsector zich zorgen maakt. Van de totale vraag naar 'zuivel' en zuivel opgeteld, is op dit moment al 11% plantaardig.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik zag het gebeuren, wat ongelofelijk stom van NZO. Zelfs als je wint verlies je. En laat je de enorme kans lopen om jezelf te positioneren als 'de enige echte yoghurt'. #bozemannetjes.
Wat had jij dan gedaan als NZO zijnde dit is toch een beetje een strijd die je kunt verliezen of uitstellen.
Heel stom van NZO.
Eerst vlees vs vegetarische (slager)
Nu non-dairy vs zuivel.
En straks brood dat geen brood is.
Achterhoedegevecht.
#2 Simpel omarmen. En meedoen.
#2 zie #1