EFTA-landen
Over het algemeen zijn de voedselprijzen in EFTA-landen hoger dan in de EU-landen. Zwitserland is het duurste land voor levensmiddelen (166%). Van alle landen betaal je daar het meest voor brood en andere graanproducten (164%), vlees (235%) en vis (146%). Zuivelproducten zijn het duurst in Noorwegen (169%), waar ook non-alcoholische dranken (179%), tabak (235%), fruit, groenten en aardappelen (154%) het hoogst geprijsd zijn van alle landen. Voor goedkope alcohol kun je IJsland (265%) beter overslaan.
EU-landen
Van de EU-landen zul je in Denemarken, Luxemburg en Oostenrijk het meest betalen voor voedingsmiddelen. Binnen de EU staat Denemarken bovenaan de lijst van het duurste brood en graanproducten (129%), terwijl je in Cyprus de duurste zuivelproducten (134%) koopt. In Frankrijk betaal je het meest voor fruit, groenten en aardappelen (127%). Vlees (145%) en vis (139%) zijn het duurst in Oostenrijk, terwijl je bij buurland Hongarije (75%) bijna dubbel zoveel vlees krijgt voor hetzelfde geld.
Balkan-landen
In de Balkanlanden ben je juist structureel goedkoper uit. De laagste prijzen voor brood en graanproducten (53%) vind je in Roemenië. Voor fruit, groenten en aardappelen (52%), vlees (62%) en vis (62%) kun je het best in Noord-Macedonië zijn en je betaalt in Polen het minst voor zuivelproducten (70%). Spanje is dan weer het goedkoopste EU-land voor oliën en vetten (78%). Wat alcohol betreft krijg je in Bosnië-Herzegovina (75%) het meeste waar voor je geld.
Nederland
In Nederland betaal je voor bijna alle categorieën een gemiddelde prijs. Brood en andere graanproducten liggen met 90% iets onder het EU-gemiddelde, net als de prijs van olies en vetten (98%). We betalen slechts een klein beetje meer voor zuivelproducten (105%) en vis (103%), maar wel een bovengemiddelde prijs voor vlees (127%).
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat de soorten en kwaliteit van brood, groente, vlees en zuivel in de landen onderling nogal verschillen, is niet meegenomen in de getallen.
Kun je aangeven wat dat kwaliteitsverschil is, Joep?
Dick, Ja.
Het betreft volgens het artikel vooral vers en dat verschilt vaak. Op vakantie in Italië, Frankrijk, Spanje of Zweden tref je andere producten aan dan die je bij ons in de super of op de weekmarkt koopt. In de zuidelijke landen zijn het vooral de groentes die door het andere klimaat en eetgedrag niet hetzelfde zijn. In de noordelijke landen waaronder Nederland zijn de verschillen kleiner vanwege het grotere aandeel kasproducten. Vlees verschilt nogal omdat de aangeboden onderdelen van het beest (lever, longen, borst, spierdelen, poten etc) in andere verhoudingen worden aangeboden. Ook wordt vleesvee eerder of later geslacht en is het sortiment zuivelproducten anders. Lokaal fruit dat wordt aangevoerd vanuit een ander klimaat wordt voor export onrijp geoogst terwijl het rijpe voor de lokale markt bestemd is. Je moet ook geen Nederlands brood in een ander land proberen te kopen terwijl al die soorten Duitse zuurdesembroden bij ons weer niet verkrijgbaar zijn.
Joep, sta me toe te constateren dat je het over ‘andere hoedanigheid’ hebt, maar niet over ‘slechtere’. Of zie ik dat verkeerd? Zo ja, kun je dan toelichten waar dat slechtere in zit?
Grappig. Maar. De echte vraag: wat moeten we met deze informatie? Handelaren buiten prijsverschillen uit, als het uitkan. Producenten maken regionaal verschillende producten. Verder zijn er BTW verschillen. Maar nogmaals, wie heeft wat aan deze informatie, en wie gaat daar iets mee doen?