Van alle landen in de EU zijn in Denemarken voeding en niet-alcoholische dranken het duurst. Luxemburg en Oostenrijk delen de tweede plaats. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat, meldt De Standaard.
Eurostat vergeleek de prijsniveau's van onder meer brood, vlees en (alcoholische) dranken in EU-lidstaten. In Denemarken liggen de prijzen van voedselproducten en niet-alcoholische dranken 30% boven het EU-gemiddelde, in Luxemburg en Oostenrijk 25% hoger. De EU-landen met de laagste prijzen zijn Bulgarije, Polen en Roemenië (daar zijn levensmiddelen 66% goedkoper dan het EU-gemiddelde).
In Nederland ligt het prijsniveau 1% boven het EU-gemiddelde. Vlees is in Nederland 23% duurder dan het EU-gemiddelde. Binnen de EU is vlees het duurst in Oostenrijk (46% boven het EU-gemiddelde), Luxemburg (42%), Frankrijk (31%) en België (26%). Brood en graanproducten zijn daarentegen in Nederland 10% goedkoper dan gemiddeld in de EU.
In Finland, Ierland en Zweden zijn alcoholproducten met respectievelijk 82%, 77% en 52% boven de gemiddelde EU-prijs het duurst. De alcoholprijzen liggen in Nederland op het gemiddelde EU-niveau.
Afgelopen maandag verklaarde minister Schouten van Landbouw dat voedsel in Nederland, ondanks de door het CBS geconstateerde 3,8% prijsverhoging sinds vorig jaar, nog steeds relatief te goedkoop zou zijn binnen de EU.
Is de vergissing van de minister het gevolg van het gemiddelde dat Eurostat berekent over rijke en armere Europese landen? Mogelijk niet. In het welvarend Duitsland - de belangrijkste bestemming van Nederlandse boerenproducten - zijn dagelijkse boodschappen goedkoper dan in Nederland.
De Standaard - Vlees 25 procent duurder in België dan elders in EU
Eurostat vergeleek de prijsniveau's van onder meer brood, vlees en (alcoholische) dranken in EU-lidstaten. In Denemarken liggen de prijzen van voedselproducten en niet-alcoholische dranken 30% boven het EU-gemiddelde, in Luxemburg en Oostenrijk 25% hoger. De EU-landen met de laagste prijzen zijn Bulgarije, Polen en Roemenië (daar zijn levensmiddelen 66% goedkoper dan het EU-gemiddelde).
In Nederland ligt het prijsniveau 1% boven het EU-gemiddelde. Vlees is in Nederland 23% duurder dan het EU-gemiddelde. Binnen de EU is vlees het duurst in Oostenrijk (46% boven het EU-gemiddelde), Luxemburg (42%), Frankrijk (31%) en België (26%). Brood en graanproducten zijn daarentegen in Nederland 10% goedkoper dan gemiddeld in de EU.
In Finland, Ierland en Zweden zijn alcoholproducten met respectievelijk 82%, 77% en 52% boven de gemiddelde EU-prijs het duurst. De alcoholprijzen liggen in Nederland op het gemiddelde EU-niveau.
Afgelopen maandag verklaarde minister Schouten van Landbouw dat voedsel in Nederland, ondanks de door het CBS geconstateerde 3,8% prijsverhoging sinds vorig jaar, nog steeds relatief te goedkoop zou zijn binnen de EU.
Is de vergissing van de minister het gevolg van het gemiddelde dat Eurostat berekent over rijke en armere Europese landen? Mogelijk niet. In het welvarend Duitsland - de belangrijkste bestemming van Nederlandse boerenproducten - zijn dagelijkse boodschappen goedkoper dan in Nederland.
Jaap Seidell toonde zich in het Parool dit weekend tegen hogere prijzen. Hij gelooft in gezonde voeding als fair.
Ik moet zeggen dat ik zulke hoop steeds moeilijker zie, hoezeer ik ook zou willen dat het waar was.
@3 Joep Goossens : a) Is er een BTW verschil ?
b) Hoe vergelijk je restaurant 1 met 2, 3, 4, en 5 ? De kosten van de ingrediënten valt vaak weg tegen de kosten van de ambiance. Ik kan me zo maar prijs verschillen voorstellen tussen "d'n Henk", vanuit Breda net over de spoorlijn naar Prinsenbeek en een restaurant midden op de Grote Markt in Breda. Liggen wat reistijd betreft zelfs maar 10 min uit elkaar.
Idem tussen een restaurantje aan het Lago di Orta (100 km ten noorden van Milaan) en een aan het Lac de Geneve, 10 km van wat UN gebouwen...
Harry, je zou ons zeer verplichten: zou jij - met jouw inkopers- en winkelprijzenkennis - voor Foodlog zo'n vergelijkende lijst (net zoals de Big Mac Index van The Economist) voor de EU op basis van die folders willen maken?
Ik stel voor dat het een artikel wordt. Kan me niet herinneren ooit zoiets te hebben gezien voor de EU. Het zou dus uniek zijn.
Blijft interessant dat in landen waar levensmiddelen duurder zijn dan bij ons, het eten in de horeca soms weer goedkoper is zoals in Duitsland en Frankrijk. Mits je je natuurlijk aanpast aan de lokale etenstijden en de aldaar gangbare gerechten zoals Schnitzel in Duitsland, menu van de dag in Frankrijk in de middag.
Sorry hoor, maar wat een incompetente kolder weer. Je moet natuurlijk wel rekening houden met speciale accijnzen en belastingen, waar in andere EU landen de Grote Gemeenschappelijke Pot, ook wel 's Lands Schatkist genaamd, mee gevuld wordt. Het ene land doet dit uit de sigaretten, de ander uit o.a. koffie ( D), weer een ander uit alcohol accijns.
Net zoiets als de prijs van vlees met vlees vergelijken: kip, varkenskotelet, varkenshaas, rund-riblappen, rund kogelbiefstuk, reerug, hertenbiefstuk enz.
En daarnaast wel de inkomens mee nemen. Ik kan me zo maar voorstellen, dat ... perziken in … Roemenië stukken goedkoper zijn dan in NL, D, B.
Kijk eens naar de prijzen van Lidl / Aldi over heel Europa, of Penny, Netto, Norma, zo per e-mail binnen te krijgen. Dan vallen de verschillen HEEL ERG mee.