Je hoort er de wildste verhalen over. Stierenvlees. Het zou niet lekker zijn. Consumenten zouden alleen vrouwelijke dieren willen omdat een stier te stevig zou zijn.
Stieren leveren meer op dan kalfjes. Daarom houden de eigenaren van deze stier jonge mannelijke dieren aan tot ze volwassen zijn. Toch zijn er slagers die weigeren stierenvlees te verkopen. Hun klanten zouden het meteen merken, zeggen ze. Daarom doen ze alleen kalfsvlees, dat meestal van jonge mannelijke dieren is. Net als alle dieren worden runderen nou eenmaal 50/50 in dames en heren geboren. Jammer dus voor de mannen, want zoveel zijn er lang niet nodig.
Maar of ze nou als stier of als kalf moeten, is nog altijd de vraag.
Vraag 1: wie van de ervaren proevers hier kan het vlees van een stier van dat van een vrouwelijk dier onderscheiden? Waar proef je het aan?
Vraag 2: wie weigert kalfsvlees te eten, maar eet wel ander (rund)vlees?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het vlees van een stier of koe verschilt inderdaad wel degelijk op verschillende punten. Maar ligt het bij de buurtsuper of je slager tegelijk in de vitrine en/of je bord???? Het lapje van vandaag vergelijken met lapje van gisteren is naar mijn idee alles behalve opjectief.
Bovendien is de veevoeding ook een belangrijke factor waarbij het men het vlees kan (s)maken of breken.
Los van hele geslachtsdiscussie ben ik wel benieuwd dan weer of koeienvlees wel van koeien komt welke 2 of meerdere malen gekalfd hebben? Misschien dat er specialisten zijn welke de leeftijd en aantal kalvingen ook kunnen proeven? Dan deponeer ik misschien Pinken-vlees®, Vaarzen-vlees® en Schotten-vlees® als merknamen voor rundvleesdelicatessen.
Om op Dick's vragen terug te komen;
- Ikzelf kan het verschil tussen stieren- en koeienvlees niet echt proeven of opmerken.
- Uit principe eet ik alle soorten vlees of het nu jong of oud(er) is.
Betere waterbinding: krimpt het dan wat meer in de pan of houdt het juist, naast zijn beet, zijn sappigheid bij 'rode bereidingen'?
Nick, is het correct om dan te zeggen dat het een beetje 'wilder' smaakt en dus juist wat meer smaak heeft?
Bij slagers (supers) die vrouwelijk en mannelijk vlees door elkaar verkopen moeten dus flinke smaakverschillen zitten. Dat zou toch reden moeten zijn om daar commercieel gebruik van te maken:
zacht vlees voor sissies en rundvlees met milde wildsmaak.
Hier in België wordt veel jong stierenvlees verkocht(vooral in supermarkten, veronderstel ik). Het wordt niet vermeld als anders en iedereen is het gewoon. Ik vermoed dat het in Nederland niet anders is. Stierenvlees heeft meer bindweefsel (taai) en een hogere pH wat voor donkerder vlees en een betere waterbinding(!) zorgt dan bij koeien. Toch speelt vooral slachtleeftijd een grote rol.
Ik denk dat het groot aandeel stierenvlees in België de reden is waarom de Fransen het rundsvlees hier niet lekker vinden.
Ossen maken minder spier en meer vet aan. Vroeger vond men dat lekker, vandaag verkoopt dat niet.
Dat verbaast mij nou ook: hoe weten slagers dat mensen het niet zouden blieven als ze niet weten wat ze eten?