Je hoort er de wildste verhalen over. Stierenvlees. Het zou niet lekker zijn. Consumenten zouden alleen vrouwelijke dieren willen omdat een stier te stevig zou zijn.
Stieren leveren meer op dan kalfjes. Daarom houden de eigenaren van deze stier jonge mannelijke dieren aan tot ze volwassen zijn. Toch zijn er slagers die weigeren stierenvlees te verkopen. Hun klanten zouden het meteen merken, zeggen ze. Daarom doen ze alleen kalfsvlees, dat meestal van jonge mannelijke dieren is. Net als alle dieren worden runderen nou eenmaal 50/50 in dames en heren geboren. Jammer dus voor de mannen, want zoveel zijn er lang niet nodig.
Maar of ze nou als stier of als kalf moeten, is nog altijd de vraag.
Vraag 1: wie van de ervaren proevers hier kan het vlees van een stier van dat van een vrouwelijk dier onderscheiden? Waar proef je het aan?
Vraag 2: wie weigert kalfsvlees te eten, maar eet wel ander (rund)vlees?
Het vlees van een stier of koe verschilt inderdaad wel degelijk op verschillende punten. Maar ligt het bij de buurtsuper of je slager tegelijk in de vitrine en/of je bord???? Het lapje van vandaag vergelijken met lapje van gisteren is naar mijn idee alles behalve opjectief.
Bovendien is de veevoeding ook een belangrijke factor waarbij het men het vlees kan (s)maken of breken.
Los van hele geslachtsdiscussie ben ik wel benieuwd dan weer of koeienvlees wel van koeien komt welke 2 of meerdere malen gekalfd hebben? Misschien dat er specialisten zijn welke de leeftijd en aantal kalvingen ook kunnen proeven? Dan deponeer ik misschien Pinken-vlees®, Vaarzen-vlees® en Schotten-vlees® als merknamen voor rundvleesdelicatessen.
Om op Dick's vragen terug te komen;
- Ikzelf kan het verschil tussen stieren- en koeienvlees niet echt proeven of opmerken.
- Uit principe eet ik alle soorten vlees of het nu jong of oud(er) is.