Geen plant of bloem, maar een dier dit keer. Niet in de vorm van een foto, maar van een heel praktische vraag. Waarom is een gewone (= gangbare, 'plof') Thaise of Braziliaanse kip goedkoper dan een Nederlandse?
Een paar mogelijkheden om je gedachten te bepalen. Zit het in:
- slechtere kwaliteit?
- slechtere dierwelzijnsomstandigheden?
- de lagere prijs van de kosten van het voer?
- het ras?
- de arbeidskosten?
- iets anders? Zo ja, wat dan?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
- lage personeelskosten
- minder toezicht op dierwelzijn( geen gezeik
om de deur)
- Lage huren
- veel ruimte
- Lage transportkosten
Personeelskosten spelen nauwelijks een rol. Lagere kosten van opstallen eveneens. Veel ruimte maakt de prijzen van grond wat lager, maar opent perspectieven voor de mogelijkheden van veel meer binnenruimte. Lage transportkosten?!?!?! Het moet wel van helemaal daar, naar hier komen.
Andere suggesties?
Het Lei (Landbouw Economisch Instituut) onderzocht de productie in Brazilie en stelde vast dat het er niet anders toegaat dan in Nederland. Het systeem, de plofkippenhouderij is overal ter wereld eender. Ruimte zat in Brazilie, maar de kippen krijgen die ruimte niet, ze verblijven zes plofweken in een loods. Hooguit zijn de loodsen groter, met meer kippen.
Over het transport van levende kippen en de gang van zaken in slachthuizen maak ik me geen vrolijke illusies. Ik vermoed dat een kip op weg naar het einde in Nederland beter af is.
In Marokko zag ik vrachtwagens met kippen in de felle zon staan bij 35 graden. De kippen die omkomen tijdens het transport worden gewoon geslacht.
De prijs van kip van ver is laag omdat de lonen zo laag zijn. Vergelijk het met Noordzeegarnalen. Vrouwen in Marokko pellen ze zo goedkoop dat het transport heen en weer rendeert.
De hoeveelheid handen die in de schuur met de kippen bezig zijn, is nauwelijks verschillend van hier. Idd, de lonen van de slachterijen liggen lagen, zodat er waarschijnlijk (die gegevens heb ik niet precies) wat meer handen voor worden gebruikt met een positiever resultaat en minder hoge kapitaalslasten (geen/minder dure Storkkippenslachtmachines)
Nog andere suggesties over het grote Waarom?