image

Gisteren een protret van Marianne Thieme in de Volkskrant. Geen interview, maar een portret op basis van interviews met mensen om haar heen.

Er werd me eindelijk iets duidelijk. Thieme blijkt haar draai 'voor de dieren' - dus: voor het eten van planten - te hebben gemaakt tijdens een documentaire over koeien. Het ging haar te ver dat een koeienmaag werd opengelegd om te laten zien hoe een koe voedsel verwerkt. Vanaf dat moment werd zij vegetariër.

Thieme komt naar voren als niet zozeer voor een humane behandeling van slachtdieren, als wel tegen het eten - en dus slachten/doden - van dieren tout court. Nu begrijp ik de muizenactie van de PvdD.

Niettemin stelt het portret:
Het voornaamste doel van Marianne Thieme is consumenten te laten overstappen op plantaardige voeding of biologisch gefokt vlees. Ze staat een grootschalige gedragverandering voor: biologisch vlees moet niet meer elitair zijn maar mainstream. De hele veesector kan biologisch worden als de consument niet 11, maar 16% van zijn inkomen aan voeding uitgeef.

Ik heb het al vaker gezegd, dat cijfer zou ik wel eens hard gemaakt willen zien in zijn consequenties, want ik ben bang dat Thieme er iets anders mee bedoelt dan zij suggereert. Bij de hoge eisen die Thieme stelt aan diervriendelijkheid zullen de vleesprijzen gemakkelijk met een factor 4 stijgen. Bij de huidige vleesconsumptie zal dat een flinke impact hebben op het gezinsbudget.

Het portret maakt het duidelijk. Iedereen moet aan de plant, niet aan de dieren. Zeg dat dan.
Juist nu de consument o.m. de Volwaardse compromiskip - niet het ideaal van Thieme, zo mag ik vermoeden - begint te omarmen. Daar zit m'n probleem met de manier waarop Thieme en de PvdD zich presenteren.

Ik begrijp trouwens niet waarom de dieren biologisch (er zijn nogal wat biologisch gehouden dieren die het slechter hebben dan alleen-maar-diervriendelijk gehouden beesten) moeten worden gehouden en de planten niet, maar dat terzijde.
Dit artikel afdrukken