Jaarlijks gooit elke Nederlander gemiddeld €150 aan goed voedsel weg. Dat is de waarde van meer dan een maand aan voeding. De overheid investeert tussen 2018 en 2021 €7 miljoen om voedselverspilling bij zowel bedrijven als bij consumenten te verminderen.
Hoe kan Nederland de voedselverspilling in de hele voedselketen in 2030 halveren en wat zijn de gevolgen? ABN AMRO zocht het uit.
Volgens Nadia Menkveld, Sector Econoom Food en Agrarisch bij ABN AMRO, speelt technologie een cruciale rol in het reduceren van voedselverspilling. Robots kunnen nauwkeuriger ingrediënten afwegen en groenten snijden en slimme verpakkingen met chips en sensoren kunnen de houdbaarheid van producten voorspellen.
Een maatregel die sinds kort uitgeprobeerd wordt, is het flexibel beprijzen van producten op basis van onder meer de houdbaarheidsdatum, de weersomstandigheden en de voorraden. Dit gaat niet alleen voedselverspilling tegen, maar levert ook hogere marges op.
Om producten langer houdbaar te maken, zouden producenten ook gebruik kunnen maken van genetische modificatie. Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten vindt dit echter een onacceptabele methode om voedselverspilling tegen te gaan. Dat geldt volgens bijna 30% van de consumenten ook voor plastic verpakkingen. Gevoelens en technische mogelijkheden kunnen dus met elkaar strijdig zijn, zodat andere oplossingen moeten worden gezocht.
Om de doelstelling van 2030 te halen, zullen vooral consumenten – de grootste verspillers – veel minder eten moeten weggooien. Het vervangen van kwantumkortingen door kortingen op een enkel product in supermarkten kan daarbij helpen.
Het terugdringen van voedselverspilling heeft een vaak onbenoemd gelaten consequentie: bedrijven gaan minder omzetten. In Nederland zou het om 10% gaan, terwijl de marge van bedrijven vaak lager ligt. De bank is echter optimistisch. Als consumenten minder weggooien, betekent dit inderdaad dat ze ook minder kopen. Dat zorgt voor volumedaling door de hele keten heen. “Tegelijkertijd zijn er bedrijven die als winnaar uit de bus kunnen komen. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat voor iedere euro die geïnvesteerd wordt om voedselverspilling terug te dringen er 14 euro verdiend kan worden”, zegt Menkveld.
Dit artikel afdrukken
Volgens Nadia Menkveld, Sector Econoom Food en Agrarisch bij ABN AMRO, speelt technologie een cruciale rol in het reduceren van voedselverspilling. Robots kunnen nauwkeuriger ingrediënten afwegen en groenten snijden en slimme verpakkingen met chips en sensoren kunnen de houdbaarheid van producten voorspellen.
Een maatregel die sinds kort uitgeprobeerd wordt, is het flexibel beprijzen van producten op basis van onder meer de houdbaarheidsdatum, de weersomstandigheden en de voorraden. Dit gaat niet alleen voedselverspilling tegen, maar levert ook hogere marges op.
Om producten langer houdbaar te maken, zouden producenten ook gebruik kunnen maken van genetische modificatie. Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten vindt dit echter een onacceptabele methode om voedselverspilling tegen te gaan. Dat geldt volgens bijna 30% van de consumenten ook voor plastic verpakkingen. Gevoelens en technische mogelijkheden kunnen dus met elkaar strijdig zijn, zodat andere oplossingen moeten worden gezocht.
Om de doelstelling van 2030 te halen, zullen vooral consumenten – de grootste verspillers – veel minder eten moeten weggooien. Het vervangen van kwantumkortingen door kortingen op een enkel product in supermarkten kan daarbij helpen.
Het terugdringen van voedselverspilling heeft een vaak onbenoemd gelaten consequentie: bedrijven gaan minder omzetten. In Nederland zou het om 10% gaan, terwijl de marge van bedrijven vaak lager ligt. De bank is echter optimistisch. Als consumenten minder weggooien, betekent dit inderdaad dat ze ook minder kopen. Dat zorgt voor volumedaling door de hele keten heen. “Tegelijkertijd zijn er bedrijven die als winnaar uit de bus kunnen komen. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat voor iedere euro die geïnvesteerd wordt om voedselverspilling terug te dringen er 14 euro verdiend kan worden”, zegt Menkveld.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
‘Het enzym waardoor een appel bruin wordt is uitgezet.‘ Is dat nodig?
Sommige appels worden worden idd bruin: als ze worden geschild is dat. Vooral de Goudreinette. Komt door het ijzergehalte werd mij altijd verteld. Maar het schijnt een zelfbeschermingslaagje melanine te zijn dat oxidatie tegen gaat. Citroensap er op als je ze wil laten liggen, maar waarom zou je?: meteen opeten!
Meeste appels kleuren nooit of pas na lange tijd bruin(ig) – als je ze niet meteen opeet.
Als schildikte het toelaat is het gezonder (voor het tandvlees en nutriënten-inname) de appel ongeschild te eten.
>> Het vervangen van kwantumkortingen door kortingen op een enkel product in supermarkten kan daarbij helpen. <<
Daar ben ik zeker voorstander van, want van veel van dat soort aanbiedingen maak ik nu geen gebruik.
“Tegelijkertijd zijn er bedrijven die als winnaar uit de bus kunnen komen. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat voor iedere euro die geïnvesteerd wordt om voedselverspilling terug te dringen er 14 euro verdiend kan worden”
Daar heb ik wat uitleg bij nodig.
#3 Agnes,
Ik vermoed dat dit op, bijvoorbeeld, de supermarkt slaat. Als zij 1 euro besteden aan het verpakken in plastic hoeven ze zelf voor 14 euro minder weg te gooien.