Machinale foie gras, dat moet een einde maken aan het dierenleed dat nog altijd deze gastronomische klassieker aankleeft.
'Gewone' foie gras wordt gemaakt door eenden en ganzen te dwangvoederen, door middel van 'gavage', waardoor zij extreem vervette levers ontwikkelen. Behalve in Frankrijk, België, Hongarije, Bulgarije en Spanje waar het een geliefde luxe is, is het produceren - en eten - van foie gras in de nodige landen omstreden en soms zelfs verboden. Maar inmiddels biedt de modernste levensmiddelentechnologie uitkomst.
Dankzij de techniek van het hogedruk-pasteuriseren, pascalisatie, is het mogelijk "ganzenvet onder extreem hoge druk in gewone levers (van dode ganzen) te persen", schrijft Mac van Dinther in De Volkskrant. Door die hoge druk smelten lever en vet als het ware samen. Wat resulteert is een 'worst' van niet-van-echte foie gras te onderscheiden nep-foie gras. De Volkskrant liet de worst aan 3 chefs proeven; ze lieten zich moeiteloos overtuigen.
Prachtig nieuws dus, voor dierenvrienden die van lekker houden. De producenten, de Nederlander Joeri Groot en het Duitse levenmiddelentechnologieinstituut DIL, hebben een fabriek die de foie gras-worst vanaf maart moet gaan draaien. "Dan willen we het uitrollen in Europa en misschien wel wereldwijd", klinkt het vol vertrouwen. Zelfs voor supermarkten zou de machinale foie gras een optie zijn. Er is maar één maar. De naam. Omdat foie gras als naam beschermd is, noemden Groot c.s. hun product 'foie royale'. Ze gaan argeloos voorbij aan het feit dat foie in het Frans mannelijk is. Foutje dus. Vette ganzenleverworst zou eigenlijk foie royal moeten heten. Gelukkig is taalmishandeling minder naar dan dierenmishandeling.
Dit artikel afdrukken
Dankzij de techniek van het hogedruk-pasteuriseren, pascalisatie, is het mogelijk "ganzenvet onder extreem hoge druk in gewone levers (van dode ganzen) te persen", schrijft Mac van Dinther in De Volkskrant. Door die hoge druk smelten lever en vet als het ware samen. Wat resulteert is een 'worst' van niet-van-echte foie gras te onderscheiden nep-foie gras. De Volkskrant liet de worst aan 3 chefs proeven; ze lieten zich moeiteloos overtuigen.
Prachtig nieuws dus, voor dierenvrienden die van lekker houden. De producenten, de Nederlander Joeri Groot en het Duitse levenmiddelentechnologieinstituut DIL, hebben een fabriek die de foie gras-worst vanaf maart moet gaan draaien. "Dan willen we het uitrollen in Europa en misschien wel wereldwijd", klinkt het vol vertrouwen. Zelfs voor supermarkten zou de machinale foie gras een optie zijn. Er is maar één maar. De naam. Omdat foie gras als naam beschermd is, noemden Groot c.s. hun product 'foie royale'. Ze gaan argeloos voorbij aan het feit dat foie in het Frans mannelijk is. Foutje dus. Vette ganzenleverworst zou eigenlijk foie royal moeten heten. Gelukkig is taalmishandeling minder naar dan dierenmishandeling.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En ga je deze mensen nu vertellen dat het foie royal moet zijn?
Ik stel me voor dat ze het hier lezen of van iemand horen die het hier leest.
Voor je het weet ligt 'foie royale' in alle supermarkten voor een veel lagere prijs, stijgt de vraag en komen er nog meer ganzenfarms (zo is het ook met de melkgeiten gegaan).
Voor de gans is het dagelijks 'even slikken' met een slang door de slokdarm, vaak opgesloten in kooien met hun platte zwemvliezen op roosters. De gans komt, geheel volgens onze planning, onverwachts aan zijn eind, zo ook de ganzen voor het kerstdiner.
En wij dan?
Ook mensen kunnen een vette lever ontwikkelen, niet onder dwang, maar wel door invloeden van buitenaf, de min of meer opgedrongen westerse leefstijl met al zijn zoete en alcoholische verleidingen. Het aantal mensen met leververvetting is groot, de gevolgen kunnen erg vervelend zijn. Bij de mens is het niet gepland, wij komen in een behandeltraject of lange lijdensweg terecht met onzekere afloop.
Wat is erger?
Bron: Maag Lever Darm Stichting.
en 'Kwart Nederlanders moet goed op zijn lever letten' (Foodlog).
Ik hou het maar bij Kips leverworst.
Als je wat op je lever hebt, kun je het op Foodlog kwijt.
Mag ik verder iedereen een verdraagzaam en luisterend 2019 wensen.