0
Fotocredits: 'Foie Royale', screenshot, foieroyale.nl

FlashMoleculaire foie gras, echt en leedvrij

Nog één producent van foie gras kent België, en ook die zal er na 2022 mee moeten stoppen. Vanaf dan geldt er ook in België een verbod op het voederen onder dwang voor de productie van foie gras. Toch hoeven de liefhebbers van de vette ganzen- en eendenlevers niet op een droogje te zitten. Er is immers al faux gras, van dierenwelzijnsorganisatie GAIA, waar geen gans of eend aan te pas komt. Spannender is Foie Royale, van de Nederlandse groothandelaar in gevogelte Joeri Groot in samenwerking met tafelzuurmaker Oos Kesbeke en kok Jonnie Boer. Hij 'deconstrueert' een gezonde, rode, lever van vrije uitloop-ganzen en -eenden na de slacht tot op moleculair niveau, om er vervolgens samen met eenden- of ganzenvet een delicatesse van te maken die in smaak en textuur niet voor de echte onderdoet. De dieren worden niet gedwangvoederd. Foie Royale staat al op het menu in de Orient Express.

Nieuwsblad - De gans hoeft niet meer vetgemest te worden voor plak foie gras: ?Niet meer van deze tijd?, 21 dec 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.