Acht jaar geleden startte Van Eck in het Gelderse Groesbeek al een kleine, experimentele variant van het bos dat in Schijndel moet opschieten. De resultaten klinken verbluffend. Van Eck vertelt het NOS-programma Nieuwsuur: "Dit is de Japanse walnoot. Deze boom gaat heel veel noten produceren en daar hebben we niks voor hoeven doen. Hij groeit echt helemaal vanzelf. Geen mest, geen gif, geen extra water." Anders dan bijvoorbeeld een boomgaard heeft dit bos geen monocultuur, maar een polycultuur. Dat voorkomt ziektes en plagen: de vogels en insecten zijn onderdeel van het systeem. Het zorgt voor goede oogsten."
Volgens Van Eck leert het experiment in Groesbeek "dat je landbouw en natuur wél kunt combineren."
De provincie Noord-Brabant is enthousiast over het project dat wordt gefinancierd uit het Groene Ontwikkelfonds (€240 miljoen), dat behalve de realisatie van natuur, ook projecten kan ondersteunen waar natuur en landbouw samenkomen.
Straffeloos royaal oogsten?
Foodlog kent menige discussie over biochemische processen in de landbouw. Wie oogst, voert nutriënten af en zal daarom met steeds minder bouwstenen voor toekomstige oogsten worden geconfronteerd. Dat leidt tot een uitgemergelde bodem. Dat zegt ook de wereldvermaarde bodemwetenschapper Rattan Lal (zie de video hieronder) die afgelopen vrijdag in Ooststellingwerf deelnam aan een conferentie over bodems en de toekomst van de biologische landbouw. Zijn kennis is de basis is voor een goed begrip van de groei van zowel bossen als landbouwgewassen. Om dezelfde reden is kringlooplandbouw een problematisch concept zonder mensenpoep te integreren.
Voedselbossen lijken de natuurwetten zoals we die tot op heden kennen naar de prullenbak te kunnen verwijzen. Als ze hun claims waar kunnen maken, bieden ze zicht op het Beloofde Land: straffeloos en royaal oogsten zonder mest en andere aan te leggen voorwaarden voor succesvolle groei. In de Bijbel volgde het op een periode van ontberingen nadat mensen het paradijs hadden verprutst en hun eigen gang waren gegaan.
Rattan Lal (Ohio State University) is ook de inspirator van het Franse 4p1000-project
Prima algemene introductie van het fenomeen #voedselbos waarover de kwartjes nu na tig jaar steeds sneller vallen. Een multifunctioneel alternatief voor mono-vormen van productie - en n verzoening van #natuur en #landbouw. https://t.co/yWywFrq72d https://t.co/fmumimeO0g
— Fransjan de Waard (@Vollegrond) October 14, 2018
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Beste Henk Breman, Gerard Oomen, Jopie Duijnhouwer, Pius Floris, Huig Bergsma, Wouter v.d. Weijden, ik moet het jullie alweer vragen: zijn de beloftes die dit Beloofde Land doet verstandig om op deze manier in de media brengen?
Het discours vestigt zich dat het echt helemaal anders kan. We gaan het geloven en supermarkten gaan het willen.
Flauwekul? Nee hoor. Luister maar:
- Carrefour legt in zijn zwarte markt al producten die veel beter zijn voor iedereen en de wereld, maar inmiddels door de macht van de agrotech illegaal zijn verklaard.
- Pascal Poot, een Franse rebel-tuinder, plant zijn oude groenterassen, heeft er zelfs bij de grootste hitte en droogte geen omkijken naar; hij heeft altijd een rijke oogst. Hij staat inmiddels bekend als de 'schrik van Monsanto'.
Luilekkerland is geboren. We can have it all, and we can have it now. De hemel op aarde voor de meest dominante diersoort ooit.
Echt, dit discours is er al en heeft al wortel geschoten in de verkoop. Gaat het ons vooruit helpen?
Ook zou ik een reactie van GAOS, een van de oudste en grootste biodynamische akkerbouwbedrijven van ons land, zeer op prijs stellen!
Ik word hier echt ontzettend moe van. Valse informatie, de ether ingeslingerd door legioenen mediatypes die de bel zelfs maar nauwelijks goed hebben gehoord, laat staan dat ze weten waar de klepel hangt.
- Voedselbossen. De nadruk op permanente systemen, bodemgezondheid en -vruchtbaarheid, ecosystemen die de weerbaarheid van individuele gewassen bevorderen, en nog een hele hoop meer, allemaal prachtig. Maar zoals al zo vaak is aangegeven hier, en nog weer eens benadrukt door Lal, je kunt er nooit meer uithalen dan je erin stopt. Wat dat betreft is van Eck een gevaarlijke gek, en geloven de supermarkten inderdaad in luilekkerland. Meer per hectare dan gangbare monocultuur? Belachelijk. En hoe wou je duizenden hectaren granen gaan verbouwen onder bomen? Ieder die beweert dat dat mogelijk is (noot: ik heb het ook van Eck nog niet zo bont horen maken, maar er wordt wel de indruk gewekt dat voedselbossen de oplossing zijn voor ALLES) is rijp voor een inrichting.
-Carrefour. Je reinste leugens. Wat er niet is toegestaan onder standaard zaadwetgeving (kan in sommige details verschillen van land tot land) is de VERKOOP van ZAAD van varieteiten die niet op de officiele rassenlijst van het bewuste gewas staan. Als de boer zelf zaad aanhoudt van een varieteit die niet iemands eigendom is (dat zijn de meeste oudere, vaak "heirloom varieties" genaamd) dan kan hij het naar hartelust produceren, en de oogst verkopen. Niks "zwarts" aan. Hij/zij kan het zaad ook ruilen met andere boeren, zolang het maar niet geadverteerd en verkocht wordt via commerciele kanalen. Als de varieteit is geregistreerd met kwekersrecht dan moet de eigenaar toestemming verlenen (en dat krijg je als individuele boer bijna nooit, ze willen dat geld zelf verdienen). Dit geldt allemaal voor gewassen met "bindende" rassenlijsten, en dat zijn hoofdzakelijk de akkerbouwgewassen. Van de meeste tuinbouwgewassen is de rassenlijst niet bindend, en kun je dus zaad van iedere varieteit verkopen die je wilt, zolang er geen kwekersrecht op zit.
- En wat Poot betreft: respect voor de manier waarop hij zelf oude varieteiten in stand houdt. Respect voor zijn begrip van de gevolgen van fosfaattekorten in de toekomst. Wat minder respect voor de manier waarop hij selekteert voor ziekteresistentie. Het zal soms wel eens werken, maar hij riskeert ook het bevorderen van zaadgedragen ziekten. En van hybride veredeling begrijpt hij niet veel.
Oh, en als hij niet irrigeert, waarom ligt er dan een druppelsysteem?
Op onze Facebook-pagina zegt Hendrik Rietman: "Sprookjes zijn er om gekoesterd te worden. Permaculture heet het in de agronomie. Indien goed afgestemd heeft het voordelen. In sprookjes zitten namelijk boodschappen."
Dit sprookje is nog niet af. We zijn namelijk nog lang niet bij 'en ze leefden nog lang en gelukkig' met die voedselbossen.