Natuurlijk is het booming. Vegetarisch vlees verovert de markt. Het smaakt inmiddels verrassend goed. Maar de consequenties die een Wageningse hoogleraar me zo’n 15 jaar geleden al noemde, komen ook langzaam naar boven.
De consument wil alles lekker natuurlijk. Geen kunstmatige namaak en geen processed foods. Het moet all natural zijn.
En dat is nou pech.
Nagemaakte vleesachtige structuren van plantaardig materiaal zijn een huzarenstukje van geavanceerde levensmiddelen- en smaaktechnologie. Juist bewuste consumenten zijn daar niet zo van gecharmeerd. Ze vallen nu nog voor de voordelen van vegavlees. Het is goed is voor de planeet en vriendelijk voor dieren. Je hoeft ze niet rot te laten leven en dood te maken. Dat is winst, leren we van kranten, radio en TV.
Wie zo eet, verdient een extra stedentripje met Ryanair.
Maar hoe gaat het verder?
Ik keek onlangs een video waarin de Amerikaanse voedingsgoeroe en levensmiddelentechnoloog Mike Adams uitlegt hoe het zit. Van verwerkte bonen en granen gemaakte vleesproducten noemt hij pure toxines producerende chemie; anders valt er niets lekker vlezigs van te maken. Daarnaast vernielen, volgens Adams, zulke nepproducten de natuur vanwege de milieu-impact door het glyfosaatgebruik dat achter de bonen en granen schuilgaat. Bovendien buiten patenten ook boeren nog eens uit.
De technologie die nodig is om een boon of tarwekorrel te telen en naar vlees te laten smaken, maakt vega megabewerkt.
Foute boel volgens Adams.
Wie naar hem en zijn volgers luistert begrijpt dat kant-en-klaar vegavlees heel wat anders is dan bijvoorbeeld hummus, gemalen erwten (goddelijk lekker trouwens van goede fabrikanten). Dat is geen ‘ontaard’ product.
Kunnen we in de komende jaren op meer van dit soort boodschappen van goeroes rekenen? Reken maar.
Willen ook beleidsmakers door met minder vlees? Reken ook maar van yes, want er is niet genoeg.
Hoe los je dat op? Vegavlees gaat er nog een decennium over doen om een marktaandeel van nog lang geen 10% te halen. Denk het eens anders. Meng 40% GMO- en MSG-vrije plantaardige verdunning door echt gemalen vlees. We organiseerden ooit een blinde proeverij waar de beste variant beter uit kwam dan echt vlees. Morgen ben je voor de planeet al vier keer zo ver als over 10 jaar. Met een stukken natuurlijker product.
Deze column verscheen afgelopen week in de printeditie van De Levensmiddelenkrant.
Update 22:03 uur: uit een aantal reacties werd me duidelijk dat lezers kunnen denken dat ik Mike Adams volledig serieus zou nemen. Dat is niet het geval. Wel neem ik de invloed op de publieke opinie van mensen zoals hij serieus.
Dit artikel afdrukken
En dat is nou pech.
Nagemaakte vleesachtige structuren van plantaardig materiaal zijn een huzarenstukje van geavanceerde levensmiddelen- en smaaktechnologie. Juist bewuste consumenten zijn daar niet zo van gecharmeerd. Ze vallen nu nog voor de voordelen van vegavlees. Het is goed is voor de planeet en vriendelijk voor dieren. Je hoeft ze niet rot te laten leven en dood te maken. Dat is winst, leren we van kranten, radio en TV.
Wie zo eet, verdient een extra stedentripje met Ryanair.
Maar hoe gaat het verder?
Ik keek onlangs een video waarin de Amerikaanse voedingsgoeroe en levensmiddelentechnoloog Mike Adams uitlegt hoe het zit. Van verwerkte bonen en granen gemaakte vleesproducten noemt hij pure toxines producerende chemie; anders valt er niets lekker vlezigs van te maken. Daarnaast vernielen, volgens Adams, zulke nepproducten de natuur vanwege de milieu-impact door het glyfosaatgebruik dat achter de bonen en granen schuilgaat. Bovendien buiten patenten ook boeren nog eens uit.
De technologie die nodig is om een boon of tarwekorrel te telen en naar vlees te laten smaken, maakt vega megabewerkt.
Foute boel volgens Adams.
Wie naar hem en zijn volgers luistert begrijpt dat kant-en-klaar vegavlees heel wat anders is dan bijvoorbeeld hummus, gemalen erwten (goddelijk lekker trouwens van goede fabrikanten). Dat is geen ‘ontaard’ product.
Kunnen we in de komende jaren op meer van dit soort boodschappen van goeroes rekenen? Reken maar.
Willen ook beleidsmakers door met minder vlees? Reken ook maar van yes, want er is niet genoeg.
Hoe los je dat op? Vegavlees gaat er nog een decennium over doen om een marktaandeel van nog lang geen 10% te halen. Denk het eens anders. Meng 40% GMO- en MSG-vrije plantaardige verdunning door echt gemalen vlees. We organiseerden ooit een blinde proeverij waar de beste variant beter uit kwam dan echt vlees. Morgen ben je voor de planeet al vier keer zo ver als over 10 jaar. Met een stukken natuurlijker product.
Deze column verscheen afgelopen week in de printeditie van De Levensmiddelenkrant.
Update 22:03 uur: uit een aantal reacties werd me duidelijk dat lezers kunnen denken dat ik Mike Adams volledig serieus zou nemen. Dat is niet het geval. Wel neem ik de invloed op de publieke opinie van mensen zoals hij serieus.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ook in de teelt en verwerking van champignons zien we een trend dat consumenten steeds bewuster bezig zijn met de consumptie van vlees. Als reactie hierop zien we dat er behalve de producten die in het artikel worden genoemd vaak ook champignons worden ingezet. Niet als vlees vervanger maar als vlees verrijker, bijvoorbeeld in een blend burger. Die bestaat half uit vlees en half uit champignons.
Voordeel voor de natuur is dat de champignon een heel duurzaam geteeld product is én boordevol goede stoffen zit.
Dick: hummus: "goddelijk lekker trouwens van goede fabrikanten". Waarom van fabrikanten? Poepsimpel zelf te maken, foel medames trouwens ook.
Wat is al die heisa om zo nodig van alles nepvlees te maken? Wie geen vlees eet, hoeft ook geen nepvlees. Wanneer je kiest in het leven, dan zijn daar consequenties aan verbonden.
De video over vleesvervangers op de pagina van Mike Adams is niet meer beschikbaar. Maar het argument dat vleesvervangers slecht zijn, want glyfosaat, is kletskoek, met uw welnemen. We weten toch allemaal wel dat het overgrote deel van die granen en peulvruchten die met chemische bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat worden geteeld, bedoeld zijn voor veevoer?
Niets mis met humus, overigens.
Ik maak mijn eigen burgers, van zowel kipgehakt als peulvruchten, die dan deels uit champignons bestaan + diverse kruiden. Wel zo smakelijk, want je bepaalt helemaal zelf welke kruiden je wel of niet toevoegt.