Een groenteburger kan best een goede vleesvervanger zijn, maar zeker geen groentevervanger. Tot die conclusie komt de Belgische diëtiste Sanne Mouha op basis van een smaaktest in Het Laatste Nieuws.
Mouha probeerde 6 veggieburgers uit supermarkten in België. De meeste groenteburgers bevatten zo'n 50% groenten.
Dat is te weinig voor een volwaardige portie.
Om een stuk vlees te kunnen vervangen moet een groenteburger per portie minstens 5 gram eiwitten, tussen de 150 en 200 calorieën, toegevoegde vitamine B12 en eventueel vitamine D bevatten. Dat gaat wel goed.
Neem je een veggieburger in plaats van een normale hamburger, dan krijg je er vrijwel altijd ook nog vezels bij (uit de groente en granen), die in vlees ontbreken. Alweer een plusje dus.
Ook is de milieu-impact stukken kleiner dan bij een burger gemaakt van rundvlees. Uiteindelijk scoor je er dus drie plusjes mee, maar krijg je er niet genoeg groenten door naar binnen. Die moet je dus nog extra klaarmaken.
Ga je echt voor gezond, dan maak je je vleesvervangende groenteburger gewoon zelf. Mouha maakt haar bonenburger zo: “Peulvruchten, kikkererwten en linzen vormen een goede basis. Voeg nog een portie noten toe voor een goede beet en wat geraspte groenten zoals wortelen. Om te binden kan je bloem of lijnzaad gebruiken. Veel tijd vraagt het niet: gooi alles in de mixer en het is klaar.”
HLN - Zijn groenteburgers wel waardige vleesvervangers? Onze diëtiste doet de test
Mouha probeerde 6 veggieburgers uit supermarkten in België. De meeste groenteburgers bevatten zo'n 50% groenten.
Dat is te weinig voor een volwaardige portie.
Om een stuk vlees te kunnen vervangen moet een groenteburger per portie minstens 5 gram eiwitten, tussen de 150 en 200 calorieën, toegevoegde vitamine B12 en eventueel vitamine D bevatten. Dat gaat wel goed.
Neem je een veggieburger in plaats van een normale hamburger, dan krijg je er vrijwel altijd ook nog vezels bij (uit de groente en granen), die in vlees ontbreken. Alweer een plusje dus.
Ook is de milieu-impact stukken kleiner dan bij een burger gemaakt van rundvlees. Uiteindelijk scoor je er dus drie plusjes mee, maar krijg je er niet genoeg groenten door naar binnen. Die moet je dus nog extra klaarmaken.
Ga je echt voor gezond, dan maak je je vleesvervangende groenteburger gewoon zelf. Mouha maakt haar bonenburger zo: “Peulvruchten, kikkererwten en linzen vormen een goede basis. Voeg nog een portie noten toe voor een goede beet en wat geraspte groenten zoals wortelen. Om te binden kan je bloem of lijnzaad gebruiken. Veel tijd vraagt het niet: gooi alles in de mixer en het is klaar.”
Testen is inderdaad niet praktisch. Dus mijn oplossing om al die gekunstelde producten te vermijden. Als er bepaalde groenten in zo'n burger zitten, dan kan ik die ook los kopen en zelf koken, en dan zonder gemodificeerd zetmeel, zonnebloemolie, en gehydrolyseerd eiwit.
"zonnebloemolie is gezond in beperkte hoeveelheden."
Dat soort dingen hoor ik vaak, maar het zegt weinig. Een grote portie franse frietjes bij de McD heeft 21 gram vet. Dat zou ik nog wel "beperkt" kunnen noemen. Ik weet niet hoeveel er in de diverse groentenburgers zit.
#5 Tijd voor de film "SuperVeg me"! Alleen maar producten van Vivera, de Vegetarische slager en alle andere producenten (wat is er veel bijgekomen in de afgelopen vier maanden zag ik vandaag!) in mijn voeding, 3x per dag.
Jammer dat ik zo'n nomad bestaan heb, anders had ik het wellicht gedaan :P (met Foodlog als hoofdpartner natuurlijk)
#4 De juiste verhoudingen van de aminozuren speelt overigens ook een rol in het verhaal.
(maar het geheim is natuurlijk alles met mate en gevarieerd..)
Maar dan moet je dus bv één bepaalde groenteburger vijf jaar lang gaan testen. Dat gaat niet gebeuren. Maar je kunt genoeg afleiden uit de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde-declaratie die op de verpakking staan.
In je voorbeeld (aardappel en zonnebloemolie): zonnebloemolie is gezond in beperkte hoeveelheden. Wanneer je aardappelprut (daar wordt patat meestal van geperst!) bakt in die olie krijg je teveel olie binnen. Die is ook nog geoxideerd door de verhitting, en uit de aardappel is acrylamide ontstaan, een potentieel gevaarlijk spul. Dus: liever geen patat!
Los daarvan is de gezondheidswaarde van zonnebloemolie twijfelachtig, door het overschot aan linolzuur t.o.v. het linoleenzuur.
Als je de info op de verpakking van een vleesvervanger of zo leest zie je al dat er weinig mis mee kan zijn. Een groenteburger is overigens geen vleesvervanger én geen groentevervanger.
Ik zou een test willen zien dat die producten, bij langdurige consumptie, geen gezondheidsklachten opleveren. En die klachten kunnen heel divers zijn, zowel door overschot aan bepaalde stoffen in de groenteschijven, als ook door tekorten wegens niet nemen van vlees.
Het is nog onduidelijk wat sommige ingrediënten zelf doen. We weten ondertussen dat meeste mensen rustig erwten kunnen eten. Maar wat gebeurt er als je bijv alleen het eiwit uit de erwt isoleert, en dat als fijn poeder gaat toevoegen aan een ander product ? Ik zou niet weten.
Bovendien is een product is meer dan de losse ingrediënten. Aardappelen en zonnebloemolie staan beide in schijf van vijf als gezonde producten. Snij je echter de aardappel in reepjes en bak je die in de olie, dan heb je patat, en dat staat er niet in. Dus alleen naar de ingrediëntendeclaratie kijken is niet voldoende. Je moet ook kijken naar de combinatie, en naar de bewerkingen.
Een appel is gezond, maar wat als je er sap van perst, of appelmoes van maakt, dan is het opeens veel minder gezond, omdat de suikers in veel groter tempo worden opgenomen. En dat gebeurt zelfs als je de vezels in de sap laat zitten.
#1 Olivier, ik snap je niet. Wat voor testen zou jij dan willen hebben? De ingrediënten en voedingswaarden staan keurig op de verpakkingen. De Consumentenbond heeft de producten al vaak tot in detail besproken. Dus?