Een groenteburger kan best een goede vleesvervanger zijn, maar zeker geen groentevervanger. Tot die conclusie komt de Belgische diëtiste Sanne Mouha op basis van een smaaktest in Het Laatste Nieuws.

Mouha probeerde 6 veggieburgers uit supermarkten in België. De meeste groenteburgers bevatten zo'n 50% groenten.

Dat is te weinig voor een volwaardige portie.

Om een stuk vlees te kunnen vervangen moet een groenteburger per portie minstens 5 gram eiwitten, tussen de 150 en 200 calorieën, toegevoegde vitamine B12 en eventueel vitamine D bevatten. Dat gaat wel goed.

Neem je een veggieburger in plaats van een normale hamburger, dan krijg je er vrijwel altijd ook nog vezels bij (uit de groente en granen), die in vlees ontbreken. Alweer een plusje dus.

Ook is de milieu-impact stukken kleiner dan bij een burger gemaakt van rundvlees. Uiteindelijk scoor je er dus drie plusjes mee, maar krijg je er niet genoeg groenten door naar binnen. Die moet je dus nog extra klaarmaken.

Ga je echt voor gezond, dan maak je je vleesvervangende groenteburger gewoon zelf. Mouha maakt haar bonenburger zo: “Peulvruchten, kikkererwten en linzen vormen een goede basis. Voeg nog een portie noten toe voor een goede beet en wat geraspte groenten zoals wortelen. Om te binden kan je bloem of lijnzaad gebruiken. Veel tijd vraagt het niet: gooi alles in de mixer en het is klaar.”
HLN - Zijn groenteburgers wel waardige vleesvervangers? Onze diëtiste doet de test
  • Deel
Druk af