3
Fotocredits: 'Tomahawk Steak', ReinhardThrainer op Pixabay

Flash Dagelijkse KostFrankrijk probeert ‘plantaardige steak’ weer te verbieden

Als het aan de Franse regering ligt, om precies te zijn aan het ministerie van landbouw, is het afgelopen met ‘verwarrende’ namen zoals plantaardige ‘biefstuk’ of ‘spareribs’. Dat gaat niet van een leien dakje. Een vorig decreet dat vleesnamen moest beschermen werd in 2022 door de Franse Raad van State opgeschort. Voor er een definitieve uitspraak komt, heeft de Franse rechtbank nu advies gevraagd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Ondertussen doet de Franse regering een nieuwe poging met een verbeterd, meer gedetailleerd decreet. Dat gaat gelden voor producten gemaakt en gekocht in Frankrijk. Een lijst van 21 vleesnamen mag niet meer gebruikt worden voor plantaardige producten. Volgens minister van landbouw Marc Fesneau is het een prioriteit voor de regering om “een einde te maken aan misleidende etiketteringsclaims”. De 'plantaardige steak' en 'vegan worst' mogen straks wellicht niet meer. De vleesindustrie is uitgesproken voorstander van het stoppen van dit soort ‘misleiding’.

In 2017 bepaalde het Europees Hof van Justitie dat plantaardige producten niet naar zuivel genoemd mogen worden.

In 2020 stemde het Europese parlement over een verbod op het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten. Dat verbod was door de vleessector voorgesteld. Vee- en vleesorganisaties startten toen een campagne. Het mocht niet baten, de ‘veggieburger-ban’ ging van tafel.

The Guardian - No more cordon blur: France tries again to ban meaty language on vegetarian products, 7 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Anita van Kampen
  • #3
  • 11 sep '23
  • 19:17

Joep, geen zorgen. Het is meer een kwestie van naar de juiste gang in de supermarkt lopen. Plantaardige nepperds liggen in hun eigen plantaardige nepperdshoekje, er is geen analysewerk of etikettenlezen nodig om te weten dat je geen vlees in handen hebt.

Wouter Klootwijk
  • #2
  • 7 sep '23
  • 13:54

De volgende conflictsnack dient zich al aan. In Singapore is inktvis gemaakt van algen en boneneiwit. In persberichten wordt gewoon gesproken over calamaris. Maar hoe maak je van pulp een ring zoals je die snijdt uit pijlinktvislijven? Makkelijk. Met een 3D-printer.
https://www.seafoodsource.com/news/plant-based/the-national-university-of-singapore-presents-3d-calamari-analog-unlimeat-teases-tuna-analog

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 7 sep '23
  • 12:36

En terecht, misleidende benaming. En ook nog eens bedrieglijke uiterlijke kenmerken alsof het vlees is. Meer dan 500.000 Nederlanders mogen volgens de bijsluiter van Levothyroxine (schildklierhormoon) geen sojaproducten eten/drinken omdat de effectiviteit van het middel dan afneemt. In Frankrijk idem dito. Staat waarschijnlijk wel in de kleine lettertjes op de achterzijde van de verpakking, maar vlees=vlees en dat hoef je toch niet in de winkel te gaan analyseren?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.