De actie lijkt op die van Boer Kees en zijn te-kleine-pruimen. En net als bij Kees, loopt het storm. Er zijn al meer dan 2.500 bestellingen geplaatst. Zoveel dat Instock de bestellingen niet kan bijhouden. De lijst is dus aan de kant, de tomaten zijn nu voor wie het eerst langskomt. Op=op.
De droogte treft niet alleen pruimen en tomaten. Bloemkoolteler André Slootmaker heeft zijn te gele, kleine bloemkolen moeten vernietigen, meldt Omroep Zeeland. "Ze zijn te klein voor de consument en we kunnen ze niet lang bewaren,” aldus Slootmaker. Hij peinst niet over weggeefacties. “De bloemkool zoals ik ze hier zie", zegt Slootmaker, "zou ik nog niet aan mijn paarden voeren. Voor mezelf doe ik het zeker niet.”
Op Foodlog legde tuinder- en akkerbouwer Jopie Duijnhouwer ooit uit, dat een boer gewoon het beste onder kan ploegen wat onverkoopbaar is. Dat is beter - duurzamer - voor de nutriëntenkringloop omdat de voeding die in de plant is gaan zitten direct weer in de grond belandt. Via ons lijf lukt dat niet, zodat er weer mest moet worden aangevoerd. Te veel overschotten kun je dus beter op de akker van de boer laten. Dat kan bijvoorbeeld met bloemkolen, sperziebonen, ijsbergsla en mierikswortel maar niet met tomaten uit de kas. Die moeten eruit om plaats te maken voor de volgende lichting.
Daarom ga ik vanavond mijn 5 thuisliggende snoeptomatenbakjes vullen bij Instock in Amsterdam. Weggooien is zonde. Help je me even mee: wat kan ik voor lekkers en duurzaams maken van 2,2 kilo kerstomaatjes met rimpels?
Tientallen mensen in de rij in Utrecht voor honderden kilo’s aan gratis tomaten https://t.co/3I7wV1ePwv #Utrecht #Instock #tomaten pic.twitter.com/Gin34OVNZV
— Robert Oosterbroek (@RBOosterbroek) August 3, 2018
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zo ook boeren in Kenia die met grote overschotten tomaten kunnen komen te zitten. Ze krijgen hulp uit Nederland. De tomaten worden tot ketchup verwerkt. Maar het is niet de enige ketchup uit nood geboren. Er is een hoosje aan ketchuppen, gemaakt van overschotten en lelijke tomaten.
Moeilijk is het niet, ketchup maken. Het wemelt van recepten op het internet. En het leuke van eigen werk: je kan er een schep suiker door roeren zonder dat het in de krant komt.
Antwoorden op twitter: Pastasaus, ketchup, in de oven gestoofde tomaatjes.
Gevat antwoord: Hollandse zongedroogde tomaatjes
Het antwoord dat ik ook zou geven: had er gewoon een grote industriële batch gazpacho van gemaakt. Heerlijk bij dit weer (en vies in de winter, gek hè?). Vliegt de winkels uit nu.
Eindelijk genoeg tomaten voor een tomatenfeest in ons land zoals in Spanje: la Tomatina, bijvoorbeeld in de Kalverstraat?
Joep, dat is ludiek verspillen, niet redden.
Wanneer spreek je van verspillen? Als je de tomaatjes in de kisten bij de teler staan en om welke reden dan ook (vakantie, (AH)moestuintjes, onvoldoende kwaliteit, etc) niet verkocht worden? Wie verspilt er in dit geval? De teler, de winkel, de tussenhandel, de consument?
Verspilt de producent goed product als de klimaatbeheersing niet optimaal is, als de tomaatjes net te laat geplukt worden, als de producent net niet de juiste variëteit kiest voor de zomer?
Verspil ik sla als ik sla niet oogst, of verspil ik als ik plantgoed niet plant (dit jaar is er het nodige plantgoed op de composthoop gegaan omdat afnemers de tweede oogstweek van het seizoen afhaakten), is het zonde als ik een perceel niet volplant met sla, die ik niet zou kunnen verkopen en die ik alleen via Facebook acties kan kwijt raken?
En wat gebeurt er met tomaatjes die wél in orde zijn, geteeld door producenten die net iets andere, betere keuzes gemaakt hebben? Die zullen nu op plaatsen niet verkocht worden, tenzij de de producent ook een publieksactie opzetten.