Kees Hamelink kwam met zijn te kleine pruimen in de publiciteit nadat hij met 60.000 kilo pruimen dreigde te blijven zitten. Ze zijn maar 35 millimeter groot; de teler heeft niet kunnen beregenen omdat zijn gaard dicht bij de (zoute) Oosterschelde is gelegen.

Op de veiling kon Hamelink zijn sub-standaard-pruimen niet kwijt. Zus Annemiek kwam in actie en zette Kees met zijn pruimen op Facebook. Iedereen die minimaal 500 kilo wilde komen halen om te (laten) verwerken tot "jam, sap, chutney, likeur, wijn, sorbet of ijs" was welkom. In Wemeldinge werd de kracht van sociale media duidelijk. Internet 'ontplofte' en Annemieks bericht werd al meer dan 35.000 keer (!) gedeeld. Er ontstond een ware run op de kleine pruimen. Zaterdag kunnen ook particulieren nog bij de boomgaard terecht voor kleinere hoeveelheden, vanaf 1 kilo voor €2,50.

Blauwe bessen explosief gegroeid
Zijn de pruimen te klein, ander klein fruit is juist wel bijzonder in trek bij de Nederlandse supermarkten en hun klanten. Volgens het CBS zijn de blauwe bessen niet aan te slepen. De populariteit van de blauwe bes is te danken aan het gezonde imago van het kleinfruit. In vergelijking met 2013 is de omzet van blauwe bessen in 2017 met maar liefst 250% toegenomen. Ook het areaal waarop blauwe bessen geteeld worden groeide sinds 2013 twee derde in omvang. In 2018 wordt door 130 telers op 970 hectare blauwe bessen geteeld. In 2013 waren dat 110 telers op 580 hectare. Daarnaast voerden we in 2017 nog eens 9,8 miljoen kilo verse blauwe bessen in, bijna drie keer zoveel als in 2013.

Na appels en peren zijn blauwe bessen inmiddels de meest geteelde fruitsoort in Nederland. Die appels en peren kregen wel water. Gisteren meldde het FD dat de appels en peren er prachtig bij staan, ondanks de droogte. Maar ja, dan heb je het ook over een areaal van 10.080 hectare aan peren en 6.710 hectare aan appels. Die leveren straks 398 miljoen kilo peren op en 259 miljoen kilo appels. Kees Hamelink behoort tot de 10 grootste pruimentelers van Nederland en produceert jaarlijks 150.000 kilo pruimen, nog altijd 'een kleintje'.

Voor de goede verstaander: na de Opalpruimen komen nog de Jubileum, en daarna de Reine Victoria. De kans dat die ook ongeplukt en -gegeten aan de boom moeten blijven hangen is klein. We kennen nu allemaal de 'run op de kleine pruimen'.
Dit artikel afdrukken