Gisteren bracht Distrifood het bericht dat Puc, de nieuwe koffiepadmachine van o.a. Albert Heijn aan het mislukken is. De markt is verzadigd, zo lijkt het volgens een deskundige en sommige consumenten zijn niet van het filter of van andere methodes af te krijgen. Ook George Clooney moet wel heel veel van stal worden gehaald om zijn Nespresso slijten. Er is hier (nog) geen pollfunctie, maar ik zou toch graag willen weten:
- welk apparaten/dingen gebruik je om koffie te zetten (Filter/espresso/cafetiere/espressopotje/Grieks /Senseo, oplos- etc.)?
- welke koffie koop je zoal? (gemalen, ongemalen, welke merken, FT, met/zonder Buisman?)
- hoeveel koffie drink je?
- hoe waardeer je koffie buiten de deur?
Ikzelf drink 1-2 maal per dag redelijk onsnobistische koffie met een bodum cafetiere gezet. Wel met eigen molen gemalen en van liefst single estate koffie. Veel gemak, veel smaak en ook nog eens goed voor de koffieproducerende medemens en verantwoord kwa schadelijke en goede stoffen, zoals uitgetest op ratten, en met toch een beetje snobappeal. Koffie buiten de deur wordt steeds beter, maar blijft een gok.
Dit artikel afdrukken
- welk apparaten/dingen gebruik je om koffie te zetten (Filter/espresso/cafetiere/espressopotje/Grieks /Senseo, oplos- etc.)?
- welke koffie koop je zoal? (gemalen, ongemalen, welke merken, FT, met/zonder Buisman?)
- hoeveel koffie drink je?
- hoe waardeer je koffie buiten de deur?
Ikzelf drink 1-2 maal per dag redelijk onsnobistische koffie met een bodum cafetiere gezet. Wel met eigen molen gemalen en van liefst single estate koffie. Veel gemak, veel smaak en ook nog eens goed voor de koffieproducerende medemens en verantwoord kwa schadelijke en goede stoffen, zoals uitgetest op ratten, en met toch een beetje snobappeal. Koffie buiten de deur wordt steeds beter, maar blijft een gok.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik beken: ik zet koffie op de oude manier, met een trechterhouder op de koffiekan en een "kaffébëzze" zoals we dat hier noemen, een nylon herbruikbare trechterfilter.
Dat laatste is om ecologische redenen, ik was de papieren filters beu. Ik was ook de electrische percolator beu, dus ging die de deur uit. Zo heb ik meer plaats in de keuken. ik heb een hekel aan gadgets: geen microwave, geen keukenrobot, geen broodmachine, zelfs geen drukkookpan meer. Back to basics!
Ik heb niets tegen een espresso op café, maar thuis drink ik graag sloten,en dan zijn die dingen veels te sterk en te klein. Ik koop mijn koffie gemalen (zoals bijna iedereen) omdat ik geen elektrische koffiemolen (meer) heb. Die wordt nu gebruikt om kruiden te malen. Mijn grootmoeders handkoffiemolen hangt tegen de muur, maar daarvoor heb ik om 7 uur 's ochtends de moed niet.
Ik wissel regelmatig van merk, om sleur te vermijden. Beste merk= "Blue Rio" (van zwarte kat?) maar ik kan die nergens meer vinden. Koop ook graag koffie in Frankrijk.
Aan de kiekenmarkt in hartje Brussel is er een kleine koffiebar, de "New Corica". Die branden zelf en hebben wel dertig koffiemolens achter de toog staan. geen zitplaatsen. Een ware ontdekkingsreis door koffieland. De uitbaters zijn echte kenners zonder pretentis of snobisme(al minstens drie generaties koffiebranders).
Ook maar eentje dan: voor de snelle koffies thuis. De espresso-oplos van Nescafe (dus niet de 'gewone' oplos met die grote korrels) is echt prima als je die begiet met heet water uit de Quooker. Je krijgt er zelfs een ca. 45 seconden houdende crema mee!
Helemaal geen filters meer nodig, maar die Quooker staat wel de hele dag water warm te houden op, ik meen, 104 graden C. Tsja ...
Ook makkelijk voor thee ;-) (drink ik veel meer van)
Wij hebben diverse manieren van koffiedrinken. Ik hou van een goed kopje koffie en kan dat de gehele dag door drinken. Komt vanwege mijn voormalige beroep. Het heeft ook te maken met het feit dat Lucette vanwege haar slechte gezondheid voor het grootste deel van de dag in bed ligt.
Beneden: Gebruiken we in de avond de espresso zoals Dick hem beschreef, alleen Lucette wil dan de deca-versie. Overdag de cafetiere met eigen gemalen bonen.
Boven: heeft Lucette naast haar bed de senseo staan (is voor haar lekker gemakkelijk) en ik op mijn kantoor een filterkoffie-apparaat zoals we dat allemaal kennen. Hiervoor gebruik ik snelfilter/gemalen koffie uit Guatamala. In de senseo wordt de darkroast (nr.5) gedaan, dat is de enige die ons een beetje het gevoel geeft dat we koffie drinken.
Verder gebruik ik op mijn werk de apparatenkoffie van DE. Als ik die op de sterkste stand zet is dat goed drinkbaar. In ons restaurant op school staat een espresso-apparaat. Ik gebruik het minimaal twee keer per dag.
O ja vergeet ik helemaal te vertellen dat wij zo rond de feestdagen ons trakteren op een bijzondere koffie die slechts mondjesmaat verkrijgbaar is: Kopi Luwak! Werkelijk de lekkerste koffie die ik ooit gedronken heb.
Heb een Bialetti caffetiera en doe er zelfgemalen bio-koffie van Zapatistas boeren in (Café Libertad).
Maak er vaak een espresso macchiato mee met warme sojamelk (die van de Duitse Plus, de beste die er is!).
Buiten de deur drink ik niet vaak koffie, omdat ik met 2 kopjes per dag aan mn max zit; bovendien is de kwaliteit ervan natuurlijk niet om over naar huis te schrijven, vooral omdat ik verwend ben geraakt in Italie. Van filterkoffie krijg ik trouwens de bibbers.
Mijn Italiaanse vrienden en ik hebben het vaker gehad over waarom nu de koffie daar beter smaakt (ook huisgezette). De gelijke machines en koffie zijn voorhanden. Eén vriend concludeerde dat het dan dus aan het water moest liggen, waarop hij met tig flessen Romeins kraanwater in zijn achterbak terugkwam van een bezoek aan zijn vaderland....
Maar in cafés denk ik dat het vooral gaat om de machines die continu in gebruik zijn, en om de expertise van de baristas.