- welk apparaten/dingen gebruik je om koffie te zetten (Filter/espresso/cafetiere/espressopotje/Grieks /Senseo, oplos- etc.)?
- welke koffie koop je zoal? (gemalen, ongemalen, welke merken, FT, met/zonder Buisman?)
- hoeveel koffie drink je?
- hoe waardeer je koffie buiten de deur?
Ikzelf drink 1-2 maal per dag redelijk onsnobistische koffie met een bodum cafetiere gezet. Wel met eigen molen gemalen en van liefst single estate koffie. Veel gemak, veel smaak en ook nog eens goed voor de koffieproducerende medemens en verantwoord kwa schadelijke en goede stoffen, zoals uitgetest op ratten, en met toch een beetje snobappeal. Koffie buiten de deur wordt steeds beter, maar blijft een gok.
Inderdaad één van de leukere op Foodlog, maar ik ben 'em toen misgelopen. Alsnog dan maar. In de immense trits methodes en gewoontes mis ik er één. Eentje die ik zelf dagelijks (zo'n 3x) drink.
Koffie toebroek (kopi tubruk). Niets anders dan gemalen koffie, overgoten met water dat net van de kook af is. Het is bliksemsnel en er zijn geen apparaten nodig, behalve iets om kokend water te maken. Het wordt vaak wel, maar onterecht verward met Turkse- of boerenkoffie, echter deze laatsten worden letterlijk met koffieprut en al gekookt op de kachel of het fornuis. Veel Indo's drinken het met wat zoete gecondenseerde melk.
Het mogelijke cholesterolverhaal van ongefilterd laat ik geheel aan mij voorbijgaan. Om te voorkomen dat er korreltjes koffie blijven drijven helpt het de mok eerst voor 3/5de op te schenken, dan te roeren, 1/5 erbij weer ff roeren en dan de laatste 1/5 erbij en nogmaals roeren.
Verder in het assortiment en daadwerkelijk gebruikt: een aantal Bialetti's in verschillende formaten. Ik ga niet op reis zonder, vaak in combinatie met zo'n benzinebrander die op alles loopt wat maar branden wil, uitgezonderd diesel. Daarnaast een Lavazza Espresso Point (cupjes) en een Cono.
Ongebruikt: een aardewerken Melitta-filter en -kan, een ca 35 jaar oude DE filtermachine en een Bodum met doordrukfilter.
Verboden: de Senseo.