Twee chefs, beiden bekend van tv, Julius Jaspers en Robert Kranenborg maakten in een televisieprogramma een traditionele Urker vistaart die niet bestaat. Het 'traditionele' recept was een al wat oudere scholierengrap. Er zijn vast nog meer van dit soort culinaire grappen in omloop. Meld ze ons!
Mac van Dinther brengt het nieuws vanmiddag in de Volkskrant. "De zogenaamde specialiteit uit Flevoland blijkt een verzinsel te zijn van drie middelbare scholieren uit Twente die er een sport van maakten verzonnen verhalen op Wikipedia te zetten. Daar prijkt de Urker vistaart al sinds 2009 als een stokoud recept uit de tijd dat het vissersdorp nog een in armoede gedompeld eiland was."
De letterlijke tekst op de voor verwijdering van Wikipedia genomineerde pagina luidt: Urker Vistaart is een erg zoute taart met makreel, zuurkool en metworst. Het is een oud recept, en stamt uit de tijd dat Urk nog een eiland was. Door de lokale bevolking wordt deze taart ook wel de smaak van de Zuiderzee genoemd. In tijden van armoede werd deze taart veel gegeten, de dure metworst werd vervangen door goedkope alternatieven zoals baars.
De scholieren verzonnen om lol te maken recepten die "echt smerig" smaken en zetten die online; niet alles overleefde, maar de vistaart wel én haalde in 2013 zelfs het programma Topchef. Dat vertelden zij - inmiddels ruim in de 20 - gisteren op Munchies. Jaspers en Kranenborg kunnen er om lachen vertellen ze vandaag in een reactie. Ze hadden niet door dat ze in een grap waren getrapt en bekennen het recept zelf te hebben gevonden. Wat ze van hun eerste hap vonden? "Best prima. Echt niet per se vies". zegt Jaspers.
Weten Foodloglezers nog meer van dit soort 'smerigs' te melden?
Dit artikel afdrukken
De letterlijke tekst op de voor verwijdering van Wikipedia genomineerde pagina luidt: Urker Vistaart is een erg zoute taart met makreel, zuurkool en metworst. Het is een oud recept, en stamt uit de tijd dat Urk nog een eiland was. Door de lokale bevolking wordt deze taart ook wel de smaak van de Zuiderzee genoemd. In tijden van armoede werd deze taart veel gegeten, de dure metworst werd vervangen door goedkope alternatieven zoals baars.
De scholieren verzonnen om lol te maken recepten die "echt smerig" smaken en zetten die online; niet alles overleefde, maar de vistaart wel én haalde in 2013 zelfs het programma Topchef. Dat vertelden zij - inmiddels ruim in de 20 - gisteren op Munchies. Jaspers en Kranenborg kunnen er om lachen vertellen ze vandaag in een reactie. Ze hadden niet door dat ze in een grap waren getrapt en bekennen het recept zelf te hebben gevonden. Wat ze van hun eerste hap vonden? "Best prima. Echt niet per se vies". zegt Jaspers.
Weten Foodloglezers nog meer van dit soort 'smerigs' te melden?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een argeloze Hollander willens en wetens een andouillette in de maag splitsen, kan de verhoudingen gemakkelijk onder druk zetten. Maar hoeveel plezier kun je beleven aan eigenwijze tafelgenoten - die ondanks alle waarschuwingen toch kennis menen te moeten maken met deze niet verworven smaak. Kostelijk!
Met als hilarisch toetje een al even naïeve keus uit de kaasvitrine. Tranen met tuiten gelachen.
Nick, jij bent een Brusselaar. Joep, jij bent een Ollander en zou een andere Hollander niet zomaar andouillette voorzetten. Hollanders snappen zo'n mal gerecht niet. 'Mal' dus, voor Ollanders.
Ik zeg het maar zo want onze Waalse buren lezen mee.
Arjan #7, Andouillette is niet vies, als je niet weet wat het is. Geldt ook voor frikandel en kipnuggets. Varkensdarm gevuld met varkensdarm, zoals Nick Trachet nauwkeurig beschrijft. Ziet er bovendien mooi en kunstzinnig uit.
Bah!
Twee bakkers in het dorp in Frankrijk waar ik vaak vertoef. De beste, met het lekkerste brood heeft plots geen lekker brood meer. Rechts van de toonbank staat al enige tijd een kamerscherm met daarachter een kinderwagen en een tafel. De bakkersvrouw liet ons enige tijd wachten. Mijn vrouw zag in de zijruit dat ze bezig was met een poepluier, die ze op de tafel deponeerde om tussendoor haastig de ongeduldige klanten verder te bedienen met haar ongewassen poephanden!
Ik heb het brood nog maar een keer in de oven opgebakken, maar ga voortaan gevoelsmatig naar die andere bakker.
Je proteste énergiquement!
andouillette is in niets nep, en ook niet vies.
Enkel lichtjes geparfumeerd met politiek.
Sta mij toe de andouillette te nomineren. Een zieke grap die zo lang is volgehouden dat het tot cultureel erfgoed promoveerde.