Twee chefs, beiden bekend van tv, Julius Jaspers en Robert Kranenborg maakten in een televisieprogramma een traditionele Urker vistaart die niet bestaat. Het 'traditionele' recept was een al wat oudere scholierengrap. Er zijn vast nog meer van dit soort culinaire grappen in omloop. Meld ze ons!
Mac van Dinther brengt het nieuws vanmiddag in de Volkskrant. "De zogenaamde specialiteit uit Flevoland blijkt een verzinsel te zijn van drie middelbare scholieren uit Twente die er een sport van maakten verzonnen verhalen op Wikipedia te zetten. Daar prijkt de Urker vistaart al sinds 2009 als een stokoud recept uit de tijd dat het vissersdorp nog een in armoede gedompeld eiland was."
De letterlijke tekst op de voor verwijdering van Wikipedia genomineerde pagina luidt: Urker Vistaart is een erg zoute taart met makreel, zuurkool en metworst. Het is een oud recept, en stamt uit de tijd dat Urk nog een eiland was. Door de lokale bevolking wordt deze taart ook wel de smaak van de Zuiderzee genoemd. In tijden van armoede werd deze taart veel gegeten, de dure metworst werd vervangen door goedkope alternatieven zoals baars.
De scholieren verzonnen om lol te maken recepten die "echt smerig" smaken en zetten die online; niet alles overleefde, maar de vistaart wel én haalde in 2013 zelfs het programma Topchef. Dat vertelden zij - inmiddels ruim in de 20 - gisteren op Munchies. Jaspers en Kranenborg kunnen er om lachen vertellen ze vandaag in een reactie. Ze hadden niet door dat ze in een grap waren getrapt en bekennen het recept zelf te hebben gevonden. Wat ze van hun eerste hap vonden? "Best prima. Echt niet per se vies". zegt Jaspers.
Weten Foodloglezers nog meer van dit soort 'smerigs' te melden?
Dit artikel afdrukken
De letterlijke tekst op de voor verwijdering van Wikipedia genomineerde pagina luidt: Urker Vistaart is een erg zoute taart met makreel, zuurkool en metworst. Het is een oud recept, en stamt uit de tijd dat Urk nog een eiland was. Door de lokale bevolking wordt deze taart ook wel de smaak van de Zuiderzee genoemd. In tijden van armoede werd deze taart veel gegeten, de dure metworst werd vervangen door goedkope alternatieven zoals baars.
De scholieren verzonnen om lol te maken recepten die "echt smerig" smaken en zetten die online; niet alles overleefde, maar de vistaart wel én haalde in 2013 zelfs het programma Topchef. Dat vertelden zij - inmiddels ruim in de 20 - gisteren op Munchies. Jaspers en Kranenborg kunnen er om lachen vertellen ze vandaag in een reactie. Ze hadden niet door dat ze in een grap waren getrapt en bekennen het recept zelf te hebben gevonden. Wat ze van hun eerste hap vonden? "Best prima. Echt niet per se vies". zegt Jaspers.
Weten Foodloglezers nog meer van dit soort 'smerigs' te melden?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Brown Windsor soup van Spike Milligan
Ooit, lang geleden, schreef een culinaire klier, Ben de Cocq, in De Groene Amsterdammer een recept voor haas, verpakt in eikenbladeren. Het nep recept bespotte een net nieuwe mode in Frankrijk. Grondlegger was de chef Michel Guerard die La Cuisine Minceur verkondigde. Bijna niks op je bord, maar wat er op lag was op bijzondere wijze bereid. Een stukje konijn bijvoorbeeld, gestoomd in een pan met hooi.
Het recept voor haas in eikenblad in De Groene werd niet als satire herkend. Daags na publicatie kwam een oudere dame de redactie van het weekblad een cadeautje brengen. Voor Ben de Cocq. Want nooit eerder at ze zo lekkere haas, zei ze.
Lizet Kruyff zette voor ons dit bericht op Facebook met neprecepten uit de 14e eeuw. Tot en met muggenpootjes aan toe.
Willem van Lunenburg belooft ons op twitter het recept van zijn oma: met forellenpoepjes gevulde brulkikker.
en natuurlijk, de zalige elephant stew.
Wie in Afrika heeft geleefd, kent het recept!