Zoals ik al eerder meldde: het is slechts een kwestie van tijd. De druk die hierdoor wordt uitgevoerd op de horeca zal er voor zorgen dat er tussen nu en een jaar een algemene opinie is dat je het gewoon niet kunt maken sushi of andere gerechten van tonijn te eten.
Het Wereld Natuur Fonds roept sushi-restaurants in Nederland op om de ernstig bedreigde blauwvintonijn van de menukaart te halen. Het WNF heeft ruim tweehonderd restaurants hier deze week een brief over gestuurd. Aanleiding voor de oproep is de ‘International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas’-vergadering die op dit moment in het Turkse Antalya plaatsvindt, en waar landen bijeen zijn om te praten over de vangst van blauwvintonijn in 2008.
Het WNF pleit voor een volledige stop op de vangst van blauwvintonijn gedurende de komende drie jaar, en vraagt daarom Nederlandse sushi-restaurants de bedeigde vis niet meer te verwerken of te verkopen.
Vraag
Volgens het WNF is de vraag naar tonijn al jarenlang zo groot, dat vele soorten nu zwaar overbevist zijn. In Nederland wordt volgens het dierenfonds bijvoorbeeld nog veel van de Atlantische blauwvintonijn gegeten, terwijl het erg slecht gaat met deze soort.
Wereldwijd zijn 23 commercieel geëxploiteerde tonijnbestanden geïdentificeerd. De toestand van deze visbestanden varieert van overbevist, tot uitgeput, tot met uitsterven bedreigd. Volgens WNF klonken de eerste waarschuwingen 40 jaar geleden al.
bron: missethoreca
Dit artikel afdrukken
Het Wereld Natuur Fonds roept sushi-restaurants in Nederland op om de ernstig bedreigde blauwvintonijn van de menukaart te halen. Het WNF heeft ruim tweehonderd restaurants hier deze week een brief over gestuurd. Aanleiding voor de oproep is de ‘International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas’-vergadering die op dit moment in het Turkse Antalya plaatsvindt, en waar landen bijeen zijn om te praten over de vangst van blauwvintonijn in 2008.
Het WNF pleit voor een volledige stop op de vangst van blauwvintonijn gedurende de komende drie jaar, en vraagt daarom Nederlandse sushi-restaurants de bedeigde vis niet meer te verwerken of te verkopen.
Vraag
Volgens het WNF is de vraag naar tonijn al jarenlang zo groot, dat vele soorten nu zwaar overbevist zijn. In Nederland wordt volgens het dierenfonds bijvoorbeeld nog veel van de Atlantische blauwvintonijn gegeten, terwijl het erg slecht gaat met deze soort.
Wereldwijd zijn 23 commercieel geëxploiteerde tonijnbestanden geïdentificeerd. De toestand van deze visbestanden varieert van overbevist, tot uitgeput, tot met uitsterven bedreigd. Volgens WNF klonken de eerste waarschuwingen 40 jaar geleden al.
bron: missethoreca
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
het politiseren van voedsel . als vlaamse letterlijk levend in het grensgebied tussen het van oorsprong calvinistische noordwest europa en het katholieke culinaire koninkrijk Bourgondië, dat zich uitstrekt van vlaanderen tot aan de Mediterannée, verwondert mij dat dikwijls. vooral omdat het vooral emontioneel pseudo-ethisch politiseren van dieren en ecologie in de keuken voor velen prevaleert boven het probleem van honger en welvaart. dat laatste is niet salonfaehig meer. het eerste des te meer. het moet moeilijk boodschappen doen zijn voor u: in elke viswinkel en beenhouwerij uw ‘zakboekje voor poltiek correct koken’ te moeten raadplegen.
voor u een politiek niet-correct receptje van onze franse vrienden.
ge hebt daar biggenkloten voor nodig, en om geen vleesverontreiniging te krijgen, moet het van onverdoofde biggen zijn (obligatoir):
Recette pour des «couilles de porc»
Comment cuisine-t-on ces précieux organes ? Si je ne rechigne (als ik het niet ontzie ‘vanwege het werk ‘) pas devant des testicules mijotés (sudderen) dans un ragoût au vin, je les préfère panés : Je coupe les rognons en deux dans la longueur. Après un aller-retour dans la poêle, je les pane (paneer) avec une fine semoule de blé (fijn griesmeel !). Résultat : croustillant à l’extérieur et moelleux à l’intérieur. Bon appétit !
Het gaat hier niet om politiek correctheid, maar om een bedreigde diersoort die maar niet op de CITES-lijst gezet wordt en nog altijd vrolijk op de menukaarten voorkomt. Dat Harry Mensachtigen en de gekroonde hoofden vaak een voorkeur vertonen voor bedreigde diersoorten en producten van dierenmishandeling is geen excuus voor restauranthouders om dat alles dan maar te serveren.
Van de week zag ik nog een tv-kok glunderen bij vissen die ergens in China levend in de wok werden gegooid. Maar smaak is meer dan ultieme versheid.
Marieke, ken je dit blog? Nee, dat dacht ik al. Als je hier vaker meelas, zou je weten dat Foodlog bepaald niet meedoet aan de hersenloze politieke correctheid die je elders aantreft. Wat dat betreft valt je receptje alvast plat op zijn gezicht. Ik laat je graag zelf ontdekken waarom.
In 22 jaar vertoeven op diverse plekken in het Brabantse (en dan bedoel ik niet Noord-Brabant maar Brussel en omstreken) heb ik het bonvivantisme van de Belgen net zo leren waarderen als de keerzijde daarvan, de houding van "na ons de zondvloed", me is gaan tegenstaan. Je hebt bepaald geen "politiek correct zakboekje" nodig om te snappen waarom het een slechte zaak is je vol te vreten met bedreigde diersoorten. Daarvoor volstaat een minimum aan gezond verstand gecombineerd met wat verantwoordelijkheidsgevoel. Maar ja, er zijn er die zich door niets of niemand de wet laten voorschrijven, ook niet door gezond verstand, en die overal "hun kloten aan afvegen". En die laatste uitdrukking is niet voor niets Vlaams.
Gerrit Jan is het werkelijk nodig om Marieke als een dominee van boven de grote rivieren de les te lezen zonder er ook maar iets zinnigs aan toe te voegen. Ik denk niet dat hier iemand om zit te wachten.
Nou Chalias. ik ben toch wel blij dat GJ de eer van het blog verdedigt.