imageDat wordt straks dringen voor je maaltijd ...

In Nederland, en vooral in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant, bestaat een schreeuwend tekort aan opgeleide koks. Volgens Misset Horeca zijn 4.000 vacatures onvervuld; het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) telt er 1.296. Volgens de `krapte-indicator` van het CWI staan tegenover elke werkzoekende chef-kok 1,5 vacatures. Werkloze koks met een middelbare beroepsopleiding kunnen gemiddeld zelfs kiezen uit 1,78 vacatures.
De tekorten worden veroorzaakt door de groeiende populariteit van `eten buiten de deur`. Tegelijk neemt het aantal leerlingen dat voor een koksopleiding kiest af. Volgens het bedrijfsschap Horeca en Catering kiest maar 30% van de mbo-scholieren met een horeca-opleiding voor de keuken.

Albert Kooy is executive chef/f&b-manager op de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Hij wijt de tekorten aan de slechte voorwaarden waaronder koks vaak werken. De lange en buitengewone werktijden, bijvoorbeeld tot in de nacht en in het weekend, zorgen er volgens hem voor dat velen de horeca de rug toekeren. Het bedrijfschap Horeca en Catering heeft becijferd dat jaarlijks 25% van het personeel in de horeca de branche verlaat.


bron: MKB-net

Dit artikel afdrukken