Gebrek aan ambitie en initiatief
Volgens Solidaridad ontbreekt het de zuivelsector aan ambitie en initiatieven om de melkproductie daadwerkelijk mondiaal te verduurzamen. En dat terwijl ze verantwoordelijk is voor 4% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen en een groot deel van de 150 miljoen melkveehouders en hun gezinnen nog steeds in armoede leven. Voor de meeste boeren is het houden van melkvee geen rendabele onderneming, maar een manier van overleven. Marginale veehouderij leidt tot inefficiënt landgebruik, grotere uitstoot van broeikasgassen en onvoldoende melk om de groeiende bevolking te voeden.
Groeimarkt zuivel kans voor economische ontwikkeling
Wereldwijd neemt de vraag naar zuivelproducten sterk toe, vooral bij de groeiende middenklasse. Dat vraagt om modernisering van de zuivelproductie in ontwikkelingslanden. Efficiënte en duurzame zuivelproductie daar, kan een grote bijdrage leveren aan het voeden van de groeiende wereldbevolking. Niet in de laatste plaats omdat veel vrouwen en kinderen baat hebben bij dagelijkse inkomsten van de melkverkoop. Modernisering leidt ook tot een veel lagere uitstoot van broeikasgassen, betere melkkwaliteit en commerciële kansen voor lokale verwerking van de zuivel.
Productie en afzet van melk moderniseren
Met steun aan de kleinste boeren (2 koeien die 2 liter per dag geven) kan de zuivelproductie in ontwikkelingslanden niet verduurzamen. Maar het professionaliseren van iets grotere boeren (10 koeien & 10 liter per dag) heeft veel potentie, zo blijkt uit pilots en studies van Solidaridad in onder andere Bangladesh en Ethiopië. Door ondersteuning met technologie, krediet, kennis en samenwerking in de keten kunnen boeren professionaliseren, banen creëren en de lokale economie versterken. Voorwaarde is een stabiele vraag naar lokaal geproduceerde melk vanuit de zuivelindustrie. Ook zijn investeringen van overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nodig voor ontwikkeling van de productie en afzet.
Tegelijk worden banen gecreëerd, krijgt de lokale economie een boost en kan Kenia beter haar groeiende bevolking voeden met lokaal geproduceerde melkSmart Dairy
Een goed voorbeeld van zo’n aanpak is Smart Dairy in Kenia, dat prefab boerderijen aan ondernemende boeren levert in een franchise constructie. De boeren ontvangen training, technologie, financiering en kunnen dagelijks leveren aan de zuivelfabriek zodra het volume en de melkkwaliteit op orde is. Binnen vijf tot zeven jaar is de investering terug verdiend. De veel hogere productiviteit zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen per liter melk. Tegelijk worden banen gecreëerd, krijgt de lokale economie een boost en kan Kenia beter haar groeiende bevolking voeden met lokaal geproduceerde melk. Smart Dairy in Kenia staat niet op zichzelf. Soortgelijke succesvolle initiatieven zien we in Indonesië en Bangladesh. En in India, Ethiopië, Myanmar en Nicaragua zijn nieuwe programma’s in ontwikkeling.
Innovatieplatform helpt
De zuivelsector kan volgens Solidaridad veel baat hebben bij een mondiaal toegankelijk platform voor duurzame innovatie, zoals Bonsucro in de suikerriet- en Better Cotton Initiative in de katoensector. Daar kunnen ambitieuze spelers in de sector, die concrete resultaten boeken, hun ervaringen delen met anderen en nieuwe initiatieven ontplooien. De opgave is enorm: meer en betere kwaliteit melk produceren voor 9 miljard mensen in 2050, zorgen voor een veel lagere uitstoot van broeikasgassen en een fatsoenlijk gezinsinkomen voor boeren, arbeiders en hun gezinnen realiseren. Het is nu aan de mondiale zuivelsector, deze week bijeen in Rotterdam, om de focus te verleggen naar ontwikkelingslanden en daar oplossingen te realiseren voor de mondiale problemen van deze tijd.
Gisteren verklaarde de FAO in Rotterdam dat zuivel essentieel is voor het terugdringen van armoede. Zuivel zou wereldwijd van belang zijn voor een gebalanceerde voeding.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Catharinus Wierda2, als een argument schrijf je hierboven dat "kinderen baat hebben bij dagelijkse inkomsten van de melkverkoop". Bedoel je hier kinderarbeid?
Behalve de boeren met 2 koeien (in Rusland is volgens Lourens 50% van de nationale melkplas afkomstig van de backyard/datsja waar ze er niet veel meer dan die 2 kunnen hebben) en de middenboeren van 10 (bergstreken van Nrd Spanje, krijgen lage melkprijs vanwege moeite met ophalen van kleine partij, dus we hoeven er niet zo ver voor weg te gaan) zijn er in Afrika ook erg veel nomaden met 100en koeien, waarvan er dan enkelen niet mee trekken maar rond steden en dorpjes gehouden worden, dagelijks gemolken , en waarvan de melk door melkmeisjes (kinderen dus idd Niels, erg?) als losse melk in dorpen en stadswijken verkocht worden. In China en Rusland kiest men voor de kapitaalintensieve weg van stallen met 10.000 Holsteins of meer. In Brazilie gaat het ook die kant op, maar daar meer privaat. Ben benieuwd welke weg uiteindelijk de hoofdweg gaat worden! En wat de invloed zal zijn van regeringssteun (geld, opleiding, subsidie, import-technologie). Tot niet zolang geleden was melk en kaas, boter en yoghurt voorbehouden aan landen met een zeeklimaat (of bergen met almen) en veel grasgroei. In Chinese en Indonesische restaurants zie je nog steeds geen gerechten waarin met zuivel is gewerkt. Dat is verleden tijd, zuivel verovert de wereld. Een autonoom proces, of een gewenste richting van de consument?? En ten voordele of nadele van onze aloude melkvee- en zuivelverwerkingssector ??En let op: milieu en gezondheid zullen kwistig door belanghebbenden gebruikt worden als argument om de expansie van die zuivel te bevorderen!
Niels FC Willems : Nee hoor. De verkoop van melk leidt tot dagelijkse inkomsten. Dit i.t.t. sommige gewassen en verkoop van dieren voor vlees. Dat zijn momenten in het jaar. Deze dagelijkse inkomsten (vaak per week of 2 weken betaald) is cruciaal voor foodsecurity. Ook hebben vrouwen vaak een centrale rol bij de melkkoeien en daardoor ook invloed op de inkomsten.
Wat ik verder belangrijk vindt om te noemen is dat zuivel (als het lukt om het goed te produceren en af te zetten) een relatief grote inkomstenbron kan zijn. Daarom is zuivel ook belangrijk bij ontwikkelingsdoelen en is het belangrijk ze niet uit te sluiten en echte oplossingen aan te reiken.
@Catharinus: Niels wilde iets weten over kinderarbeid, daar ga je niet op in. Ik ben het trouwens met Harry (in ander draadje) eens dat kinderarbeid tot op zekere hoogte zo'n ramp niet is in Niet-Nederlandse situaties. Vee is bij uitstek een branche waar je kinderen met profijt bij kunt inzetten (al moet je ze er niet hele dagen voor van school houden natuurlijk). Ik herinner me trouwens uit mijn eigen jeugd nogal wat gevallen van ouders die de school met een briefje lieten weten dat hun kind of kinderen die dag niet konden komen omdat ze met hooien of iets anders moesten helpen. Zouden wij dat de Derde Wereld nu kunnen ontzeggen? Te dol voor woorden toch?! Het moet geen gewoonte worden natuurlijk, maar zo nu en dan?
er is ook kinderarbeid op kleine melkveehouderijbedrijven, waar kinderen mee moeten helpen etc. Ook hiervoor is het belangrijk dat zuivel een echte businesscase voor boeren kan worden, zodat dit niet meer hoeft. Aansluiting van de productie op formele zuivelketens (nationaal, multinationals) kan verder leiden tot specifieke boring door deze bedrijven t.a.v. kinderarbeid. Het een (meer en continue inkomsten, goede afzetstructuur) staat niet los van het ander (mogelijkheid om duurzaam te produceren).