Terwijl morgenavond in de Rode Hoed de lof wordt gezongen van de belofte die micro-organismen hebben voor buik en bodem, deed Martijn Katan, emeritus professor in de voedingsleer, in Trouw alvast een voorspelling: hun zegeningen zullen een mythe blijken.
In gesprek met Iris Pronk over zijn nieuwe boek Voedingsmythes, zegt Katan dat het volgende grote indianenverhaal over voeding het microbioom wordt.
Katan: "De grote, allesverterende mythe van de komende tien jaar wordt het microbioom, de poepbacteriën. Dat is een geweldig opbloeiende tak van wetenschap: hoe moet je eten om in je dikke darm de juiste bacteriën te doen groeien en bloeien en de foute bacteriën onschadelijk te maken? Als dat lukt, word je niet meer dik en depressief en er is vast ook al iemand die heeft aangetoond dat je er jong van blijft."
Geloof
Pronk merkt op 'enige ironie' te bespeuren. Katan: "Ja. Ik geloof niet in al die wonderbaarlijke effecten. Gelukkig is het gemakkelijk te onderzoeken: je geeft een dik iemand via een zogenaamde fecestransplantatie de ingewandsbacteriën van een slank iemand en dan zien we wel of je daar slank van wordt."
Fotocredits: Martijn Katan, still, bij Radar over rode wijn
Dit artikel afdrukken
Katan: "De grote, allesverterende mythe van de komende tien jaar wordt het microbioom, de poepbacteriën. Dat is een geweldig opbloeiende tak van wetenschap: hoe moet je eten om in je dikke darm de juiste bacteriën te doen groeien en bloeien en de foute bacteriën onschadelijk te maken? Als dat lukt, word je niet meer dik en depressief en er is vast ook al iemand die heeft aangetoond dat je er jong van blijft."
Geloof
Pronk merkt op 'enige ironie' te bespeuren. Katan: "Ja. Ik geloof niet in al die wonderbaarlijke effecten. Gelukkig is het gemakkelijk te onderzoeken: je geeft een dik iemand via een zogenaamde fecestransplantatie de ingewandsbacteriën van een slank iemand en dan zien we wel of je daar slank van wordt."
Fotocredits: Martijn Katan, still, bij Radar over rode wijn
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat Katan uitlegt niet te kunnen begrijpen hoe belangrijk het microbiome is verbaast me niet. Dat is ook lastig te begrijpen voor een chemicus.
Door het te hebben over de volgende hype komt bij mij meteen de vraag op: en wat was dan de vorige?
Ik denk dat dat het stofjes denken was. Proberen voorspellingen over gezondheid te doen en dan naar een enkel stofje te kijken. Dat is waar chemici goed in zijn en dat was Katan dan ook.
Goed dat die hype inderdaad voorbij is, want wat heeft die weinig gebracht.
Ik durf te voorspellen dat het mycrobioom in die zin geen hype wordt. Daar is het onderwerp te groot en te complex voor. In ieder geval doe ik mijn stinkende best om zo hard door te gaan met research dat we de bodem van het onderwerp voorlopig nog niet bereiken.
Wie zelf wil beoordelen of er potentie schuilt in darmbacteriën, kan hier alvast wat meer lezen.
Ik dacht al; waar blijft onze knuffeldiëtist Katan in deze draadjes? Na zijn interview van de week door J. Pauw i.v.m. zijn zoveelste flutboek – en alle suiker de hemel in te prijzen – is ie hier opnieuw met een ‘verhelderend’ inzicht. Spuit 11 had alvorens zijn zucht naar aandacht de wereld in te spuien beter eerst te rade kunnen gaan bij (ja ze zijn er nog) serieuze wetenschappers die wèl iets zinnigs te zeggen hebben over het microbioom.
Wetenschappers die pizza’s niet als ‘groente’ classificeren of appels grinnikend menen te moeten wegzetten als zijnde ‘snoepgoed’. Zoals het schoothondje van menig journalist en presentator: M. Katan. De onderstaande onderzoekers van ons microbioom zullen (als ze al überhaupt van hem zouden hebben gehoord) ongetwijfeld de schouders ophalen over zijn laatste oprisping en doorgaan met hun zegenrijke werk.
Martin Blaser, van het Human Microbiome Project van de NYU/USA.
Emma Allen-Vercoe, Guelph University, ON, Canada.
Derrick MacFabe, Kilee Patchell Evans Autism Research Group, Western University, ON, Canada.
Stephen Collins, Farncombe Family Research Institute, McMaster University, ON, Canada.
Louis Valiquette, U de Sherbrooke, QUE, Canada.
Patrice Cani, KU, Leuven.
Dusko Ehrlich en Joël Doré, Meta Geno Polis, INRA, France.
Pascal der Kinderen, CHU de Nantes, France.
Michel Neunlist, Unité de Neurogastroentérologie de Nantes, France.
Goede argumenten geeft Katan hier en daar, in Radar: wegblijven van kokosolie, want het wordt voor 1 euro/kg opgekocht en voor 10 euro/kg verkocht (is dat niet met heel veel etenswaren/producten?), en als je het aan konijnen geeft slibben de aderen dicht (gebeurt dat ook niet als je ze eieren voert?). Misschien wil hij het 'gewone publiek' die wat minder nadenkt aan zich binden? Erg vermakelijk om naar te kijken in ieder geval, geen saaie wetenschapper, maar een man die weet hoe het zit en dat gewoon hardop durft te zeggen!
Als we dan toch alle TV-optredens hier linken: hierbij de link naar Katans antwoorden op publieksvragen afgelopen zaterdag bij Kassa.