Uit een onderzoek dat recent verscheen in Nature bleek dat de kunstmatige zoetstof sacharine de darmflora zodanig beïnvloedt dat we er uiteindelijk insuline-resistent door worden. Dat betekent dat het middeltje dat we gebruiken om niet teveel suiker binnen te krijgen ongemerkt tot hetzelfde effect leidt: we worden er dik van omdat ons lichaam niet meer met suikers om kan gaan en worden daardoor uiteindelijke diabeet II.

Korte keten vetzuren
Een nieuw onderzoek dat in PLOS One verscheen laat zien dat ook aspartaam - dat veel vaker wordt gebruikt tegenwoordig dan sacharine - diezelfde werking heeft. Beide stoffen hebben geen invloed op ons lichaam, maar op de medewerkers in onze darmen die er voor helpen zorgen dat ons eten op de juiste manier wordt verteerd, getransporteerd en opgenomen in ons lichaam. De studie in PLOS One is gebaseerd op muizen. Die worden weliswaar niet dikker van aspartaam, maar laten wel een zich ontwikkelende intolerantie voor suikers zien. Dat zou een gevolg zijn van korte keten vetzuren die zorgen voor de biosynthese van suikers.

Kort gezegd lijkt het erop dat zowel sacharine als aspartaam aanzetten tot het opjagen van de bloedsuikerspiegel en daardoor voor problemen zorgen die niet verschillen van de consumptie van suiker zelf. Uiteindelijk kan daardoor ons lichaam suikers niet meer goed metaboliseren, waardoor we te dik worden en diabeet kunnen worden. Die conclusie trekt - speculatief, zoals ze toegeeft - de jonge bioloog Sheena Faherty in haar opinieblog op The Scientific American.

Fotocredits: Saccharin notice, gruntzooki
Dit artikel afdrukken