Het event KOST wil het startpunt zijn van een nieuwe Nederlandse eetcultuur. Hieronder schrijft de organisatie van KOST wat er gebeurde tijdens het event van 21 september. In een belendend artikel schrijft Wendeline van den Nagel hoe zij het beleefde.
De organisatoren van KOST schrijven:
Over wat en hoe we eten is veel te doen. Er wordt te weinig waarde aan ons voedsel toegekend en de kennis van zelf koken en waar ons eten vandaan komt neemt af. Hoe de Nederlandse eetcultuur naar een hoger plan kan worden getrokken werd gisteren tijdens KOST besproken. KOST, een evenement over de Nederlandse eetcultuur voor de food professional, is een initiatief van platform van Moeder Natuur.
De dag begon met een betoog van filosoof en auteur Julian Baggini over de Nederlandse identiteit. Denk aan onze nieuwsgierigheid en handelsgeest die onze eetcultuur al eeuwen ontvankelijk maakt voor invloeden van buitenaf. Linda Roodenburg, antropoloog en historica vulde aan dat moralisme altijd veel invloed heeft gehad op de Hollandse KOST. Overvloed stond tegenover het kerkelijke vasten en strenge voedselrichtlijnen. Nu zijn het voedselgoeroes die ons wegwijs maken door de vele keuzes op ons bord. De Nederlander denkt blijkbaar snel in goed en fout en houdt van duidelijke richtlijnen.
Smaakprofessor Peter Klosse hield een pleidooi voor smaak en gezondheid. Jarenlang zijn producten ontwikkeld voor gemak, maar het is nu tijd dat juist smaak en gezondheid weer de overhand krijgen in het creëren van nieuwe producten. Het belang van aandacht voor eten kwam ook terug in de bijdragen van topchef Robert Kranenborg en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali.
De laatste spreker van de dag was de Engelse professor Food and Health Policy, Martin Caraher. Hij was kritisch over het WRR rapport ‘Naar een expliciet voedselbeleid’. Hij drukte de zaal op het hart dat iedereen een steentje moet bijdragen om tot een gezondere eetcultuur te komen. Zelf aan de slag gaan, maar niet vergeten hoe invloedrijk wet- en regelgeving ook is. Over de juiste aanpak werd flink gediscussieerd.
Miljuschka Witzenhausen, ambassadrice van platform Van Moeder Natuur, riep iedereen op een gezamenlijke uitdaging aan te gaan en een bijdrage te leveren aan een gezondere dagelijkse kost. Zij wil in één jaar tijd ruim 10.000 kinderen leren waar ons eten vandaan komt en leren koken met basisvoedingsmiddelen. “Dat is iets waar we vandaag mee kunnen beginnen.”
Fotocredits: KOST
Dit artikel afdrukken
Over wat en hoe we eten is veel te doen. Er wordt te weinig waarde aan ons voedsel toegekend en de kennis van zelf koken en waar ons eten vandaan komt neemt af. Hoe de Nederlandse eetcultuur naar een hoger plan kan worden getrokken werd gisteren tijdens KOST besproken. KOST, een evenement over de Nederlandse eetcultuur voor de food professional, is een initiatief van platform van Moeder Natuur.
De dag begon met een betoog van filosoof en auteur Julian Baggini over de Nederlandse identiteit. Denk aan onze nieuwsgierigheid en handelsgeest die onze eetcultuur al eeuwen ontvankelijk maakt voor invloeden van buitenaf. Linda Roodenburg, antropoloog en historica vulde aan dat moralisme altijd veel invloed heeft gehad op de Hollandse KOST. Overvloed stond tegenover het kerkelijke vasten en strenge voedselrichtlijnen. Nu zijn het voedselgoeroes die ons wegwijs maken door de vele keuzes op ons bord. De Nederlander denkt blijkbaar snel in goed en fout en houdt van duidelijke richtlijnen.
Smaakprofessor Peter Klosse hield een pleidooi voor smaak en gezondheid. Jarenlang zijn producten ontwikkeld voor gemak, maar het is nu tijd dat juist smaak en gezondheid weer de overhand krijgen in het creëren van nieuwe producten. Het belang van aandacht voor eten kwam ook terug in de bijdragen van topchef Robert Kranenborg en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali.
De laatste spreker van de dag was de Engelse professor Food and Health Policy, Martin Caraher. Hij was kritisch over het WRR rapport ‘Naar een expliciet voedselbeleid’. Hij drukte de zaal op het hart dat iedereen een steentje moet bijdragen om tot een gezondere eetcultuur te komen. Zelf aan de slag gaan, maar niet vergeten hoe invloedrijk wet- en regelgeving ook is. Over de juiste aanpak werd flink gediscussieerd.
Miljuschka Witzenhausen, ambassadrice van platform Van Moeder Natuur, riep iedereen op een gezamenlijke uitdaging aan te gaan en een bijdrage te leveren aan een gezondere dagelijkse kost. Zij wil in één jaar tijd ruim 10.000 kinderen leren waar ons eten vandaan komt en leren koken met basisvoedingsmiddelen. “Dat is iets waar we vandaag mee kunnen beginnen.”
Fotocredits: KOST
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Complimenten vooral voor de enorme logistieke prestatie en de topprestatie van alle chefs!!
Maar - vind ik - gisteren was ook een gemiste kans.
Gemiste kansen zijn om van te leren, dat is een mooi perspectief (ben uiteindelijk positief ;-)
Mijn gevoel van (ook) een gemiste kans werd ter plekke verwoord door visser Barbara Rodenburg-Geertsema.
Het antwoord van Samuel Levi op Barbara "je kunt niet alles doen en bespreken op zo'n dag" is waar maar ook een flauw antwoord.
Ook met aan het begin van het event aangeven dat het "de eerste stap" is ontken je dat die eerste stap al zo vaak gezet is en dat we juist samen door moeten stappen. Voor overgrote deel deelnemers was inhoud gisteren volgens mij bekende KOST, juist daarom was doorstappen mogelijk geweest.
Ontken / negeer niet ook dat we in een heel pervers financieel- en bestuurssysteem 'gevangen' zitten en dat we ook aan die knoppen - en dat wordt je /ons dan zeker niet in dank afgenomen - moeten draaien. Erken ook dat draaien aan die knoppen grote korte termijn gevolgen kan hebben en dat dat erbij hoort en je daartoe bereid bent.
Onderken ook dat organisaties die achter initiatiefnemer en financier "van moeder natuur" zitten onderdeel zijn van dat perverse systeem. Realiseer je dat de tomatenteler op het schild gehesen wordt juist omdat hij zich zo goed weet aan te passen aan dat perverse systeem. En klopt dat is een kwaliteit maar is het ook de kwaliteit die we nodig hebben?
Eigenlijk.. eigenlijk is het de wereld op z'n kop.
Natuurlijk !! Kinderen les geven over voedsel en dit fucking hip maken om met de woorden van "van moeder natuur" te spreken. Maar / en dat is niet genoeg.
Ik worstel, zoek en denk zo open mogelijk. Ben emotioneel en direct. Niet altijd positief, zoekend naar zingeving (wat zeker niet altijd meer lukt)
Ja .. het gaat 'stap voor stap' en ja ....'alle beetjes helpen'.
Weet ondertussen ook dat dat blijven maar zeggen je ervan weerhoudt stappen verder durven en hoeven zetten.
Ik ga door met organiseren Praktijkdagen Landschap op je Bord als praktische daad. Daarnaast als abstracte daad hou steeds warme pleidooien over dat we van een verticaal georganiseerd kennis- bestuurs- en beleidsorganisatiemodel weer toe moeten werken naar een (weer) horizontaal functionerende samenleving .....
Hiske, dank voor je openhartigheid. Waarom financieren perverse partijen zo'n event en waarom laten deze revolutionairen (?) zich door hen financieren?
Dat is een vraag die mij mateloos bezighoudt.
Andere vraag, hoe reageer je op de beleving van Wendeline van den Nagel van Kost?
Dick, wie zijn de perverse financierende partijen dan? Ik vind ze niet op de site van KOST.
Mark, pervers is de term die Hiske gebruikt. Maar ik begrijp wel wat ze bedoelt. Ik denk jij ook wel.
Jazeker Dick. Maar ik vind de namen van de sponsoren domweg niet op de site. RFC? Coca Cola?