Mannen die dagelijks drie koppen koffie per dag drinken, blijven mentaal in een betere conditie dan leeftijdgenoten die helemaal geen koffie drinken. Mannen die meer dan drie kopjes per dag consumeren, hebben ook minder last van aftakelend geheugen, maar meer dan degenen die zich aan drie de dagelijkse drie koppen houden.
Dat blijkt uit een onderzoek van neuropsycholoog en epidemioloog Boukje van Gelder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij promoveert volgende week aan de Wageningen Universiteit op een onderzoek naar strategieën om dementie tegen te houden. Van Gelder analyseerde de gegevens van meer dan duizend mannen die geboren zijn tussen 1900 en 1920. De mannen vulden enkele keren vragenlijsten in, waaruit de onderzoekster hun mentale conditie kon afleiden. Ook kreeg Van Gelder zo inzicht in voeding en leefstijl.
Visolie
Uit het onderzoek kwamen ook al bekende gegevens opnieuw naar voren, zoals het feit dat visolie een gunstige invloed heeft op de toestand van het geheugen. Mannen die elke week een portie magere en een portie vette vis aten, waren in een betere conditie. Ook een relatie en voldoende lichaamsbeweging houden het verstand scherper, aldus Van Gelder.
De promovenda wil dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de combinatie van diverse leefstijlfactoren op mentale achteruitgang. 'Je zou bijna zeggen dat sportieve mannen, die vis eten en matig koffie drinken langer gezond blijven. Maar dat moet nog wetenschappelijk worden vastgesteld', aldus Van Gelder.
bron: ANP
Dit artikel afdrukken
Dat blijkt uit een onderzoek van neuropsycholoog en epidemioloog Boukje van Gelder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij promoveert volgende week aan de Wageningen Universiteit op een onderzoek naar strategieën om dementie tegen te houden. Van Gelder analyseerde de gegevens van meer dan duizend mannen die geboren zijn tussen 1900 en 1920. De mannen vulden enkele keren vragenlijsten in, waaruit de onderzoekster hun mentale conditie kon afleiden. Ook kreeg Van Gelder zo inzicht in voeding en leefstijl.
Visolie
Uit het onderzoek kwamen ook al bekende gegevens opnieuw naar voren, zoals het feit dat visolie een gunstige invloed heeft op de toestand van het geheugen. Mannen die elke week een portie magere en een portie vette vis aten, waren in een betere conditie. Ook een relatie en voldoende lichaamsbeweging houden het verstand scherper, aldus Van Gelder.
De promovenda wil dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de combinatie van diverse leefstijlfactoren op mentale achteruitgang. 'Je zou bijna zeggen dat sportieve mannen, die vis eten en matig koffie drinken langer gezond blijven. Maar dat moet nog wetenschappelijk worden vastgesteld', aldus Van Gelder.
bron: ANP
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nou ja, dat krijg je nou als de TV inmiddels definitief heb verwisselt voor online! Het was nota bene in Nova (ik hoorde het gisterochtend op BNR Radio):
"Het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden neemt enorme vormen aan. Hierdoor komt de kwaliteit van de zorg onvermijdelijk ernstig in gevaar."
Als er niets gebeurt, dan krijgen mensen die zorg nodig hebben straks voeding via een slangetje, omdat eten geven te veel tijd kost.
Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. Vorig jaar waarschuwde de Raad de politiek en de werkgevers ook al. En nu wordt er opnieuw gewaarschuwd, omdat er nog steeds geen plan is om het tekort op te lossen. En dat is ronduit onverantwoord, vinden betrokkenen.
Anton Westerlaken van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg pleit in NOVA voor een 'zorgtop' om de problemen aan te pakken."
Ik geloof je, ga eens wat mensen benaderen.
Toch was het gisteren zo in het nieuws, van één van de Zorgvoormannen. Ik kon het zo snel niet terugvinden, maar zal straks even beter zoeken.
@ Dick, zoals je weet houd ik mij op dit moment nogal bezig met de Zorgsector aangezien er over en weer steeds mee gebruik zal worden gemaakt van elkaars kennis (horeca/zorg).
Dit is voor mij ook volkomen nieuw, en komt absoluut niet overeen waar men op dit moment zich op focused. Ze zijn juist bezig om na diverse onderzoeken, van o.a. Kristel Nijs, weer terug te gaan naar de gezamelijke maaltijd te nuttigen met een professionelere aanpak( vanuit de horeca gestuurd) Deze nieuwe ontwikkeling waar jij over spreekt staat hier haaks op!
Je zou ook denken dat je nog scherper blijft van een stronkje broccoli erbij ;-)
Maar ook dat moet nog wetenschappelijk worden uitgezocht. Uiteraard.
Tsja, de hele vraag is natuurlijk waarom het zo is.
Boukje, mocht je dit lezen: denk je dat epidemiologisch onderzoek ooit een gefundeerd antwoord gaat geven op de vraag 'wat moet ik eten om zo gezond mogelijk en dus uit de handen van de Zorg te blijven?'
Ik ben nl. een veertiger en hoorde gisteren dat mijn leeftijdsgroep - in geval die in handen van de Zorg valt - straks op 70 jarige lftd zijn voeding via een sonde zal worden toegediend. Dat is nl. efficient en moet wel omdat er straks een paar honderduizend man te weinig personeel voor is. Ik begreep dat het bericht geen grapje was, maar bloedige ernst.
Dat betekent ook dat het antwoord op de vraag die ik zojuist stelde best relevant is. Je begrijpt ook dat ik mijn twijfels heb bij de gangbare onderzoeksmethodieken.
Klinkt ironisch, maar dat is slechts een uitdrukking van diepe bedroefdheid. Ik hoop dan ook dat je me gerust kunt stellen.