Woensdag stemmen de Europarlementariërs over een calorielabel op alcoholhoudende dranken. Wijnboeren vinden het onzin.
Het idee komt uit de koker van de Britten. Zij startten vorig jaar een brede campagne over de gevaren van alcohol voor de gezondheid. Daar hoort volgens hen ook een stukje bewustmaking over de dikmakende effecten van alcohol bij. In Groot-Brittannië krijgt de gemiddelde Brit 10% van zijn dagelijkse calorieën binnen met alcohol. Maar bijna niemand weet dat in een glas rode wijn nog meer calorieën zitten dan in een donut. Dus willen de Britten niet alleen een gezondheidswaarschuwing op drank, maar ook een calorielabel.
Calorievermelding op wijn 'onzin'
De afgelopen weken lieten diverse drankenproducenten al weten dat zij calorieën zouden gaan vermelden op hun etiketten.
De wijnboeren vrezen de hoeveelheid extra werk en kosten die ze moeten maken om per cuvée het exacte caloriegehalte te moeten bepalen. Voor een vermelding waar de meeste mensen toch al weinig mee blijken te kunnen. En die bovendien, met het rijpen van de wijn, in de loop der jaren ook nog eens verandert.
Fotocredits: 'Saint-Emilion', Julien Menichini
Dit artikel afdrukken
Calorievermelding op wijn 'onzin'
De afgelopen weken lieten diverse drankenproducenten al weten dat zij calorieën zouden gaan vermelden op hun etiketten.
Bijna niemand weet dat in een glas rode wijn meer calorieën zitten dan in een donutGuinness was de eerste en gaat de caloriewaarde op het etiket zetten. Heineken, Carlsberg en Diageo volgden. Maar nu een mogelijk verplichte invoering dichterbij komt, blijken de Europese wijnmakers zich te weer te stellen. Wijnboeren in heel Europa vinden de verplichte vermelding 'onzin', schrijft De Morgen. Ze denken namelijk dat de vermelding van het aantal calorieën helemaal niets gaat helpen. De krant citeert Dik Beker van het Nederlandse Wijngaardeniersgilde: "Wijndrinkers letten alleen op de smaak."
De wijnboeren vrezen de hoeveelheid extra werk en kosten die ze moeten maken om per cuvée het exacte caloriegehalte te moeten bepalen. Voor een vermelding waar de meeste mensen toch al weinig mee blijken te kunnen. En die bovendien, met het rijpen van de wijn, in de loop der jaren ook nog eens verandert.
Fotocredits: 'Saint-Emilion', Julien Menichini
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het zou fijn zijn als er op het etiket komt te staan wat er precies in wijn - en andere alcoholhoudende dranken - zit. Zelf heb ik sterk de indruk dat er supermarktwijnen zijn die (extra) gezoet worden. Ook bij Port lijkt het voor te komen. Met een correcte vermelding van de hoeveelheid suiker of zoetstoffen op het etiket wordt dat duidelijker voor de consument.
Wijnboeren vinden het onzin. Ik koop nooit wijn dus ik vraag het hier: staat het hier niet al jaren verplicht op de etiketten en zoja, waarom vonden wijnboeren dat dan geen onzin, alleen nu pas nu de Britten het willen doen?
Eet (en drink) met maten toch?
Ik zelf drink en eet ook met m'n maten, per 10 liter ;-)
Ik ben daar ook op tegen. Het aantal kCal's is bekend en staat in iedere voedingsmiddelentabel.
Zet er liever op wat er naast druiven nog meer aan is toegevoegd. Maar dat zal wellicht veel onrust veroorzaken.
Anja #1, Aan Port of Portwijn wordt tijdens de gisting een scheut alcohol toegevoegd waardoor de gisting abrupt stopt en een grote hoeveelheid suikers in de wijn blijft. Port heeft bijna 2x zoveel kCal als wijn.
#4 Joep, Van alle voedingsmiddelen zijn de Kcal in tabellen op te zoeken.
Kun je ook uitleggen waarom je er tegen bent? Waarom zou het veel onrust veroorzaken als er naast druiven ook aangegeven staat wat er nog meer in wijn zit? Kun je dat toelichten?