De verkoop van binnenlands kippenvlees in Noorwegen is de laatste 6 maanden met 15% tot 20% afgenomen. Dat is het gevolg van negatieve berichten over pluimvee-infecties en landbouwpraktijken, zegt GlobalMeatNews.
De Noorse pluimvee-industrie maakt zich grote zorgen over de verkoopdaling. Om het vertrouwen in Noorse kip weer terug te winnen is de sector een campagne gestart die consumenten ervan moet overtuigen dat de kip in hun supermarkten veilig is.
Nortura, de grootste pluimveeproducent van Noorwegen, is ervan overtuigd dat de verkoop wel weer gaat aantrekken. Ellen Flø Skagen, woordvoerder van Nortura, zegt: “Ik geloof dat de verkoopdaling een glitch is, en dat de verkoopaantallen weer terug zullen stijgen naar de normale hoeveelheden.”
Noorse kip veiliger
De verkoopafname begon in de tweede helft van 2014. In die periode verschenen er meer berichten in de media over toenemende gevallen van ziektes bij pluimveebedrijven en bacteriën in het vlees in Europa. Nortura heeft in 2014 1,6 miljoen minder kippen verkocht. Als de daling doorzet verwachten ze in 2015 9 miljoen minder kippen te verkopen.
In december 2014 bevestigde het Norwegian Institute of Public Health dat kip uit Noorwegen veilig was. Dit leidde in januari tot een kortdurende stijging van de verkopen. Maar door een reeks nieuwe negatieve berichten in de media over de pluimvee-industrie nam dat nog in dezelfde maand snel weer af.
Vorige week rapporteerde de European Food Safety Authority (EFSA) over antibioticaresistentie in Europa. Uit het rapport blijkt dat Noorse kip aanmerkelijk schoner is dan kip uit de rest van de EU die vaak met resistente bacteriën besmet is. Noorse wetenschappers hopen dat dit rapport zal helpen het vertrouwen van de Noorse kipconsument te herstellen.
Fotocredits: 'chicken', Michael Eccles
Dit artikel afdrukken
De Noorse pluimvee-industrie maakt zich grote zorgen over de verkoopdaling. Om het vertrouwen in Noorse kip weer terug te winnen is de sector een campagne gestart die consumenten ervan moet overtuigen dat de kip in hun supermarkten veilig is.
Nortura, de grootste pluimveeproducent van Noorwegen, is ervan overtuigd dat de verkoop wel weer gaat aantrekken. Ellen Flø Skagen, woordvoerder van Nortura, zegt: “Ik geloof dat de verkoopdaling een glitch is, en dat de verkoopaantallen weer terug zullen stijgen naar de normale hoeveelheden.”
Noorse kip veiliger
De verkoopafname begon in de tweede helft van 2014. In die periode verschenen er meer berichten in de media over toenemende gevallen van ziektes bij pluimveebedrijven en bacteriën in het vlees in Europa. Nortura heeft in 2014 1,6 miljoen minder kippen verkocht. Als de daling doorzet verwachten ze in 2015 9 miljoen minder kippen te verkopen.
In december 2014 bevestigde het Norwegian Institute of Public Health dat kip uit Noorwegen veilig was. Dit leidde in januari tot een kortdurende stijging van de verkopen. Maar door een reeks nieuwe negatieve berichten in de media over de pluimvee-industrie nam dat nog in dezelfde maand snel weer af.
Vorige week rapporteerde de European Food Safety Authority (EFSA) over antibioticaresistentie in Europa. Uit het rapport blijkt dat Noorse kip aanmerkelijk schoner is dan kip uit de rest van de EU die vaak met resistente bacteriën besmet is. Noorse wetenschappers hopen dat dit rapport zal helpen het vertrouwen van de Noorse kipconsument te herstellen.
Fotocredits: 'chicken', Michael Eccles
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick #8, zolang als ik je al lees op Foodlog sla je aan op dit onderwerp. Dat is jouw ding en daarover hoor je me niet. Wél is bij jou het glas altijd leeg en nooit halfvol.
Het is niet goed of het deugt niet.
Het zij zo. Maar trek geen conclusies voor of over mij op basis van jouw eigen enge denkbeelden. Als ik zeg dat kip met een lagere besmetting geen verkoopverhaal is, dan moet je dan niet verdraaien en daarmee van alles insinueren over mij en een bedrijf dat serieus werk maakt van voedselveiligheid. Dat is onfris en niet terzake.
In mijn Foodlogbiografie staat dat ik de nuance zoek. Dus doe ik nog een ultieme poging.
Een 100% bacterievrij product bestaat niet. Een HACCP kwaliteitsbeleid wil de kritische processtappen borgen. Die inspanning en resultaten zijn te communiceren en ik vind dat dat ook hoort te gebeuren.
Business to business is dat sowieso gemakkelijk en gebeurt dat actief. Dan tref je mensen die verstand van zaken hebben en weten wat kan, niet kan én, niet onbelangrijk, willen luisteren.
Business to consumer is een ander verhaal. De inspanning kun je uitleggen, net zo goed als dat consumenten begrijpen dat ze zelf ook een rol spelen. Maar vertellen dat het ene stuk vlees maar 33% is besmet en het andere 70% en je dus beter kunt kiezen voor in jouw beeldspraak de matig remmende auto.... Dan stapt de consument lekker op de fiets.
Opvallend: Noren blijken ook het meest succesvol in de strijd tegen 'fout eten' in vergelijking met andere ontwikkelde economieën.
Dit recente onderzoek is er ook nog:
http://www.foodlog.nl/short-news/detail/utrechts-onderzoek-we-worden-niet-ziek-van-resistente-bacterien-op-kip/
Gedeelde verantwoordelijkheid? Jij gaat ook heel voorzichtig rijden in een auto met defecte remmen, Marc? Wens jij het "progressie" te noemen als bijna alle Hollandse varkenshouderijen MRSA-besmet zijn, en bijna alle kip met ESBL?
"De vleessector bashen", als dat ook nog eens onnodig blijkt?
Heb je enig idee hoeveel het kost om ziekenhuizen MRSA-vrij te houden, Marc?
Wist je dat er elk jaar alleen al door bloedvergiftigingen met ESBL minstens 40 Nederlanders overlijden? Hoe kun je dan zo bagatelliserend blijven praten over besmetting van vlees met multiresistente bacteriën?
Onbegrijpelijk hoe slecht jij geïnformeerd bent, als ex-woordvoerder van Vion.
Hoe bestaat het: #7 aankomen met een site met bronnen van vóór de ontdekking van LA-MRSA.... Sorry, maar ik word hier echt pissig van.
En de link in #7 Dick B? Ben je het daar ook niet mee eens? Je gaat voorbij aan de gedeelde verantwoordelijkheid die ik benoem. Dat is nuance. Het is mij te gemakkelijk dat je continu en persé de vee en vleessector basht en progressie niet wenst te waarderen. Jammer. Komen we vrees ik nooit uit.