De verkoop van binnenlands kippenvlees in Noorwegen is de laatste 6 maanden met 15% tot 20% afgenomen. Dat is het gevolg van negatieve berichten over pluimvee-infecties en landbouwpraktijken, zegt GlobalMeatNews.
De Noorse pluimvee-industrie maakt zich grote zorgen over de verkoopdaling. Om het vertrouwen in Noorse kip weer terug te winnen is de sector een campagne gestart die consumenten ervan moet overtuigen dat de kip in hun supermarkten veilig is.
Nortura, de grootste pluimveeproducent van Noorwegen, is ervan overtuigd dat de verkoop wel weer gaat aantrekken. Ellen Flø Skagen, woordvoerder van Nortura, zegt: “Ik geloof dat de verkoopdaling een glitch is, en dat de verkoopaantallen weer terug zullen stijgen naar de normale hoeveelheden.”
Noorse kip veiliger
De verkoopafname begon in de tweede helft van 2014. In die periode verschenen er meer berichten in de media over toenemende gevallen van ziektes bij pluimveebedrijven en bacteriën in het vlees in Europa. Nortura heeft in 2014 1,6 miljoen minder kippen verkocht. Als de daling doorzet verwachten ze in 2015 9 miljoen minder kippen te verkopen.
In december 2014 bevestigde het Norwegian Institute of Public Health dat kip uit Noorwegen veilig was. Dit leidde in januari tot een kortdurende stijging van de verkopen. Maar door een reeks nieuwe negatieve berichten in de media over de pluimvee-industrie nam dat nog in dezelfde maand snel weer af.
Vorige week rapporteerde de European Food Safety Authority (EFSA) over antibioticaresistentie in Europa. Uit het rapport blijkt dat Noorse kip aanmerkelijk schoner is dan kip uit de rest van de EU die vaak met resistente bacteriën besmet is. Noorse wetenschappers hopen dat dit rapport zal helpen het vertrouwen van de Noorse kipconsument te herstellen.
Fotocredits: 'chicken', Michael Eccles
Dit artikel afdrukken
De Noorse pluimvee-industrie maakt zich grote zorgen over de verkoopdaling. Om het vertrouwen in Noorse kip weer terug te winnen is de sector een campagne gestart die consumenten ervan moet overtuigen dat de kip in hun supermarkten veilig is.
Nortura, de grootste pluimveeproducent van Noorwegen, is ervan overtuigd dat de verkoop wel weer gaat aantrekken. Ellen Flø Skagen, woordvoerder van Nortura, zegt: “Ik geloof dat de verkoopdaling een glitch is, en dat de verkoopaantallen weer terug zullen stijgen naar de normale hoeveelheden.”
Noorse kip veiliger
De verkoopafname begon in de tweede helft van 2014. In die periode verschenen er meer berichten in de media over toenemende gevallen van ziektes bij pluimveebedrijven en bacteriën in het vlees in Europa. Nortura heeft in 2014 1,6 miljoen minder kippen verkocht. Als de daling doorzet verwachten ze in 2015 9 miljoen minder kippen te verkopen.
In december 2014 bevestigde het Norwegian Institute of Public Health dat kip uit Noorwegen veilig was. Dit leidde in januari tot een kortdurende stijging van de verkopen. Maar door een reeks nieuwe negatieve berichten in de media over de pluimvee-industrie nam dat nog in dezelfde maand snel weer af.
Vorige week rapporteerde de European Food Safety Authority (EFSA) over antibioticaresistentie in Europa. Uit het rapport blijkt dat Noorse kip aanmerkelijk schoner is dan kip uit de rest van de EU die vaak met resistente bacteriën besmet is. Noorse wetenschappers hopen dat dit rapport zal helpen het vertrouwen van de Noorse kipconsument te herstellen.
Fotocredits: 'chicken', Michael Eccles
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik zou zeggen: AH, grijp je kans op kip met betere besmettingscijfers dan de Hollandse!
Die Noren produceren overigens ook varkensvlees zonder MRSA. Dat kan dus wél!
Bij ons zijn zo goed als alle varkenshouderijen MRSA-besmet.
Hoe flikken die Noren dat toch?
Is niet alleen beter voor je export-imago, maar ook voor je zorgverzekeringspremies.
Misschien dat ons agro-boegbeeld Dijkhuizen zijn licht daar eens op kan steken in plaats van af te geven op de Scandinavische veehouderij.
Of anders de dames Schippers of Dijksma?
Ook die praatjes over "goed doorbakken" blijken minder effectief dan verwacht:
zo'n 40 doden elk jaar, alleen al door bloedvergiftiging met ESBL.
Dick, dat is al lang bekend hoe ze dat in Noorwegen doen. De belangrijkste oorzaak is de veedichtheid die daar veel en veel lager is. Wellicht dat klimaat ook nog een rol speelt, met andere woorden niet kopieerbaar in NL op korte termijn.
Dick, de Noren hebben geen exportcapaciteit en zijn ook niet van plan die op te bouwen. Precies om de reden die Engelbert aangeeft
Dick, ik lees dat de Noorse vraag met 15 tot 20% is afgenomen.
Mogelijk een overcapaciteit van 9 miljoen voedselveilige Noorse kippetjes dit jaar.
Ook Deense kip is minder besmet. Een unieke kans voor AH en concullega's om de daad bij het woord te voegen als gezegd wordt dat voedselveiligheid boven verkoopcijfers gaat.
Engelbert #2, een argument te meer voor minder dieren hier.
Als dat niet o.k.t. in Nederland realiseerbaar is, waarom gaan er dan geen Nederlandse kippenhouders in Noorwegen betere kippen fokken, met betere marges?
Noorwegen is een groot, dunbevolkt land. Plek zat voor minder intensieve veehouderij, die - zoals ik blij ben van Engelbert te horen - tot een lager antibioticagebruik leidt, met kip met betere besmettingscijfers als resultaat.
Idem dito voor varkenshouders, die dan ook niet het 70% risico lopen dat zijzelf,
of hun gezinsleden, met MRSA besmet raken.
Ik kan me overigens niet voorstellen dat research scientist Urdahl correct geciteerd is, zeggende :"We do not have the same problems with antibiotic-resistant bacteria in poultry. We use fewer drugs to combat viruses"
Wat nou als de Noren zich realiseren dat ze teveel dierlijk eiwit consumeren en dat het beter voor gezondheid, milieu en portemonnee is om wat minder vlees te eten? En dat 'de economie' alleen maar oude patronen herkent van besmettingen en - daarna - verdere groei als voorheen? Is dat dan goed nieuws of slecht nieuws?