De FAO publiceerde het eerste internationale overzicht over het gebruik van probiotica in veevoeder. Volgens de FAO moet probiotica "een belangrijk wapen worden in de strijd tegen het preventief gebruik van antibiotica". Overmatig antibioticagebruik (als groeibevorderaar) in de veehouderij is een van de oorzaken van antibioticaresistentie. Onderzoek naar de variabele factoren die de effectiviteit van probiotica in veevoeder beïnvloeden, naar de vraag of probiotica uit het diervoeder ook in dierlijke producten en in de voedselketen terechtkomt en de effecten daarvan en het opstellen van internationale richtlijnen moeten het gebruik van probiotica wereldwijd naar een hoger niveau tillen, bepleit de FAO.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - FAO houdt pleidooi voor meer probiotica in veevoeder - VILT
Lees ook
- 5 Kimchi en zuurkool risico voor antibiotica-resistentie 20 jan 2024
-
5
+‘Combinatie bestrijdingsmiddelen en antibiotica versterkt ontstaan resistentie’ 5 nov 2018
-
0
+VN agenderen antibioticaresistentie 1 okt 2016
- 4 Antibioticaresistentie maakt gewone operaties te risicovol 19 okt 2015
- 1 Ombudsman Denemarken: MRSA-bronnen openbaar maken mag 9 jun 2014
- 0 WHO waarschuwt: antibioticaresistentie is ‘global threat’ 30 apr 2014
- 0 Amerikanen maken zich ook zorgen over antibiotica 13 mrt 2014
- 2 D66: haal antibiotica weg bij de dierenarts 4 mrt 2014
- 16 Het post-antibiotica tijdperk dreigt 10 jan 2014
- 0 FDA gaat antibioticagebruik veehouderij terugdringen 12 dec 2013
Carolien, alles heeft een voor en tegen. Op de eerste pagina zegt het rapport over zichzelf: "It would also give an impetus to the development of new probiotics having consistent long-term effects that could possibly be used in feed in place of antibiotic growth promotors."
De kop van dit berichtje dekt m.i. de lading niet. In het rapport staat bij voorbeeld:
"Probiotic use is not without risk. Probiotics could be responsible for a range of hazards in animal health, human health and the environment, ranging from mild reactions to serious, lifethreatening infections. Moreover, information about safety of one particular microorganism should not be applied to other closely related microorganisms. Present levels of information are not sufficient to declare any group of probiotics 100% safe. Therefore, risk assessment on a casebycase basis is recommended". Daarnaast wijst het FAO-rapport op risico's van antibiotica-resistentie-overdacht van probiotica op andere, potentieel pathogene, bacteriën.
Over het gebruik van antimicrobiële groeibevorderaars (amgb, voerbespaarders, lage doses antibiotica in diervoeders): dat is al sinds 1 januari 2006 verboden in de EU.