Langzaam komen er aanwijzingen dat voedsel 'verslavend' kan zijn. Toch is 'eetverslaving' nog steeds niet erkend zoals een drugs- of alcoholverslaving.
Wel groeit het bewijs dat bewerkte voedingsmiddelen, met veel vetten en suikers, wel degelijk verslavend werken. Dat schrijft The Huffington Post.
Bewerkte producten met veel suiker en vet
Onderzoekers van de Amerikaanse Icahn School of Medicine, Mount Sinai, relateerden het gedrag van mensen aan de 'verslavingsfactor' van verschillende soorten voedsel. Ze ontdekten dat de houding van mensen bij voedsel erg kan lijken op het gedrag en houding van 'echte' verslaafden.
De wetenschappers vroegen ruim 500 proefpersonen de voedingsmiddelen aan te geven die hen de meeste 'problemen' opleverden, zoals mentale onrust (schuldgevoel) en lichamelijk ongemak (als gevolg van bijvoorbeeld overeten). Dat moesten ze aangeven op de Yale Food Addiction Scale (YFAS). De YFAS vraagt mensen bij verschillende soorten voedsel bijvoorbeeld te turven hoe vaak ze zich er misselijk aan eten of er teveel van eten.
Op basis van de scores stelden de onderzoekers vervolgens een ranglijst op van de voedingswaren van minst naar meest problematisch wat betreft verslavingsgedrag. De voedingsmiddelen die de meeste problemen veroorzaakten bij mensen waren vooral bewerkte levensmiddelen die veel toegevoegde suikers en vetten bevatten. Pizza, chocola, chips, koekjes en ijs scoorden het hoogst op de YFAS.
"Verschillende onderzoeken lijken echt uit te wijzen dat bewerkte producten die hoog-op-smaak zijn, hetzelfde soort gedrag en veranderingen in de hersenen kunnen veroorzaken als die gebruikt worden bij het vaststellen van een verslaving aan drugs en alcohol", zegt hoofdonderzoeker dr. Nicole Avena in de Huffington Post.
Het onderzoek werd gepubliceerd in PLOS ONE
Fotocredits: 'Sweet accessories', Jordi Sanchez Teruel
Dit artikel afdrukken
Wel groeit het bewijs dat bewerkte voedingsmiddelen, met veel vetten en suikers, wel degelijk verslavend werken. Dat schrijft The Huffington Post.
Bewerkte producten met veel suiker en vet
Onderzoekers van de Amerikaanse Icahn School of Medicine, Mount Sinai, relateerden het gedrag van mensen aan de 'verslavingsfactor' van verschillende soorten voedsel. Ze ontdekten dat de houding van mensen bij voedsel erg kan lijken op het gedrag en houding van 'echte' verslaafden.
De wetenschappers vroegen ruim 500 proefpersonen de voedingsmiddelen aan te geven die hen de meeste 'problemen' opleverden, zoals mentale onrust (schuldgevoel) en lichamelijk ongemak (als gevolg van bijvoorbeeld overeten). Dat moesten ze aangeven op de Yale Food Addiction Scale (YFAS). De YFAS vraagt mensen bij verschillende soorten voedsel bijvoorbeeld te turven hoe vaak ze zich er misselijk aan eten of er teveel van eten.
Op basis van de scores stelden de onderzoekers vervolgens een ranglijst op van de voedingswaren van minst naar meest problematisch wat betreft verslavingsgedrag. De voedingsmiddelen die de meeste problemen veroorzaakten bij mensen waren vooral bewerkte levensmiddelen die veel toegevoegde suikers en vetten bevatten. Pizza, chocola, chips, koekjes en ijs scoorden het hoogst op de YFAS.
"Verschillende onderzoeken lijken echt uit te wijzen dat bewerkte producten die hoog-op-smaak zijn, hetzelfde soort gedrag en veranderingen in de hersenen kunnen veroorzaken als die gebruikt worden bij het vaststellen van een verslaving aan drugs en alcohol", zegt hoofdonderzoeker dr. Nicole Avena in de Huffington Post.
Het onderzoek werd gepubliceerd in PLOS ONE
Fotocredits: 'Sweet accessories', Jordi Sanchez Teruel
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik begrijp niet waarom vetten worden genoemd. Pizza, chocola, chips, koekjes en ijs. Voornamelijk meel, suiker, zetmeel, suiker en zetmeel, suiker. Wat is er nu verslavend?
Ton, chocolade bevat veel vet. De topping van een pizza is lekker smeuïg, van het vet doorgaans.
Verder zegt het berichtje wat de onderzoekers denken: bewerkt zorgt voor verslaving.
Ik merk persoonlijk dat ik in deze tijd van het jaar verslaafd raak aan mandarijnen, maar alleen aan lekkere. Maar ik wil ze wel.
Haring is ook zoiets: ik wil nu graag een 'jonge groene'. Ben ik verslaafd of heb ik een 'craving'?
Dit onderzoek bevat totaal geen nieuws. Wat wel goed is, is dat eetverslaving als fysiologisch en neurologisch fenomeen bestudeerd wordt en erkend wordt.
Het is een misverstand dat voedsel op dezelfde manier verslavend is als opiaten zoals cocaïne of heroïne. De manier waarop gewenning en afhankelijkheid optreden is anders. Maar dat betekent niet dat voedsel geen onweerstaanbare hunkering kan opwekken. Het heeft allemaal te maken met de verstoring van de feedbacksystemen tussen de spijsvertering/stofwisseling en de gebieden in de hersenen waar trek, verzadiging en beloning geregeld worden. Dat loopt via meerdere hormonale en neurologische paden. Een verschil met drugs is de 'bemoeienis' van hormonen. Bewerkt voedsel met een hoge glycemische index, met vooral snelle koolhydraten dus, veroorzaken een rappe en grote insulinerespons, die snel de overmaat glucose uit het bloed moet wegwerken. Dat veroorzaakt weer enorme trek, in hetzelfde soort voedsel. Dat voortdurende pieken van glucose en insuline put op den duur de pancreas uit, om het plastisch te zeggen. Daardoor kan er niet meer voldoende insuline aangemaakt worden, met diabetes type 2 tot gevolg. Mensen die dikker worden door al dat snaaien lopen bovendien de kans op leptineresistentie, hetgeen de trek en de ellende vergroot. Leptine is een van de hormonen die de verzadiging regelt.
Eetverslaving komt niet voor in de DSM, het handboek voor psychiatrische aandoeningen, ook niet in de nieuwe DSM-5 (wel gokverslaving). Maar als je ziet hoe hoog GI voedsel het honger-verzadiging systeem ontregelt en wat de gevolgen zijn, is het woord verslaving beslist op zijn plaats.
Suiker maakt het allemaal nog ingewikkelder, omdat de fructose daaruit zich onttrekt aan alle controlesystemen. Het blijft als het ware onder de radar van de volle-buik-detectie. Bovendien geeft suiker een vergelijkbare, maar zwakkere, activiteit in de hersenen als opiaten, zichtbaar in een MRI-scanner. Dat wordt door menige onderzoeker aangezien voor verslaving, maar dat is een interpretatiekwestie.
Voordat dit weer uitloopt op een vet vs koolhydraatdiscussie, laten we eerste even met zijn allen wat beter leren rekenen. De genoemde producten halen hun kCal-waarde voor 30 - 50 procent uit vet, dus je mag het best producten noemen die rijk zijn aan koolhydraten (meel en suiker) Ton Wulferink, want die zitten er ook in, maar kijk ook even naar het vetgehalte (data op grond voedingswaardetabel) voordat je het woord 'voornamelijk' gebruikt. Dan zie je dat ze 'voornamelijk' uit vet bestaan, namelijk. Anders kunnen we deze discussie tot in den treure blijven voeren. Je ziet dat vet niet meteen zitten, dat is waarom diëtisten het altijd hebben over 'verborgen vetten' en waarom Atkins en paleomensen steevast denken dat het moderne voedsel vooral uit koolhydraten bestaat. Is dus niet waar. Hoe dat kan?Een gram vet levert 9 kCal en een gram koolhydraat ongeveer 4 en om koolhydraten hangt meestal een flinke laag water, om vetten niet. Dus een heel klein volume vetten draagt enorm bij aan de calorische lading van een product of maaltijd.
Zo en dan nu de harde cijfers (alleen de pizza valt nog een beetje mee):
Pizza: 31% vet, 51% koolhydraat
Roomijs (Hertog) 45% vet, 48% koolhydraat
Melkchocolade: 49% vet, 46% koolhydraat
Chips (paprika O'Lays): 58% vet, 38% koolhydraat
Koekjes (spritsen): 51% vet, 44% koolhydraat
Zo langzamerhand oscilleren de academische discussies steeds meer naar het punt dat de geconcentreerde vet-koolhydraat producten met een verhouding van circa 1:1 een enorm gevoel van genot opleveren en daarmee cravings en overeten in de hand werken. En dat die het grootste probleem zijn. En de onderzoeken die laten zien dat vet net zo'n ramp is als suiker zijn al lang gedaan.
Dan heb ik nog een leuke thuisexperiment om het effect van vetten te testen: Men neme een krop sla. Halveer de krop sla. Begiet de ene helft nu met een beetje olijfolie, wat zout en peper. Bestrooi de andere helft met wat zout en peper. Welke salade smaakt het beste? Van welke salade eet u het meest? JUIST! I rest my case.
Hanny, je heb volkomen gelijk, overeten is in de eerste plaats een kwestie van veel calorieën. En met vet in het eten schiet dat lekker op. Maar dit onderzoek ging over verslaving en de mechanismen die daarvoor zorgen worden vooral door de koolhydraten bediend. Snelle koolhydraten met vet en het liefst wat zout zijn onweerstaanbaar, maar ik ben nog nooit een onderzoek tegengekomen waarin vet en zout als 'verslavende component' werden aangewezen. Overigens noem ik nog graag even de term die Dr. Frank voor dit soort eten heeft bedacht: gefrituurde suikers.