Foodlog stemde deze week over het herkomstetiket dat het Europees Parlement op vlees wil. De stemmers bleken overwegend tegen. Ook dierwelzijnsactivist Geert Laugs van Compassion in World Farming blijkt tegen.
Deze week stemde het Europees parlement voor het verplicht, op het etiket, vermelden van het land van herkomst van vlees dat in andere producten verwerkt is. Al eerder besloot Europa dat een dergelijke vermelding verplicht is voor verpakt, vers vlees.
De Europarlementariers hopen nu nóg beter tegemoet te komen aan de wens van consumenten te weten waar hun vlees vandaan komt. Het is echter maar de vraag of ze daar in slagen. Wat consumenten willen weten is niet zozeer uit welk land hun vlees komt, maar wél hoe de dieren leefden. Want zeg nou zelf, wat eet u liever? Een pootje van een plofkip die leefde op haar eigen uitwerpselen in onze eigen Nederlandse vee-industrie? Of toch maar een stukje vlees van een kip die buiten kon scharrelen in, bijvoorbeeld, Frankrijk?
Het is belangrijker de productiemethode op het etiket te vermelden dan het land van herkomst. Dit geldt nu al voor eieren. Naast de cijfercode op het ei staat in vast voorgeschreven bewoordingen op de verpakking hoe de kip leeft: daar lezen we of zij haar hele leven in een kooi zat, of ze vrij in de stal kon bewegen of zelfs naar buiten mocht.
Fotocredits: Compassion in World Farming
Dit artikel afdrukken
De Europarlementariers hopen nu nóg beter tegemoet te komen aan de wens van consumenten te weten waar hun vlees vandaan komt. Het is echter maar de vraag of ze daar in slagen. Wat consumenten willen weten is niet zozeer uit welk land hun vlees komt, maar wél hoe de dieren leefden. Want zeg nou zelf, wat eet u liever? Een pootje van een plofkip die leefde op haar eigen uitwerpselen in onze eigen Nederlandse vee-industrie? Of toch maar een stukje vlees van een kip die buiten kon scharrelen in, bijvoorbeeld, Frankrijk?
Het is belangrijker de productiemethode op het etiket te vermelden dan het land van herkomst. Dit geldt nu al voor eieren. Naast de cijfercode op het ei staat in vast voorgeschreven bewoordingen op de verpakking hoe de kip leeft: daar lezen we of zij haar hele leven in een kooi zat, of ze vrij in de stal kon bewegen of zelfs naar buiten mocht.
Fotocredits: Compassion in World Farming
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Volgens mij gaan we heel erg langzaam bij een deel van de keten naar meer transparante informatie over tal van zaken. 'In de niche' gebeurt er van alles, waarvan sommige dingen opgepikt zullen worden. Een goeie vraag is denk ik hoe dat uiteindelijk 'verwerkt kan worden' in een hele keten. Veel ketens zijn gewoon te lang om transparant te kunnen zijn. (praktisch nauwelijks haalbaar, lijkt me)
Dat het daadwerkelijke welzijn van dieren in wezen belangrijker is dan de herkomst sta ik helemaal achter.
#1 Paul, je laatste zin triggerde me.
Mijn vraag; wat is het je waard?
Iin het andere artikel heb ik 'nee' gestemd. Ik ben niet nieuwsgierig of mijn vlees uit NL, Duitsland, België, Hongarije, overzee of waar dan ook vandaan komt. Wat ik belangrijker vind is hoeveel troep ze ingespoten hebben gekregen(antibiotica enz), of er niet per ongeluk paard bij mijn rund zit en of er geen onnodige toevoegingen als dextrose, E621 enz in zit. Hoe ze geleefd hebben vind ik ook nog niet zo belangrijk, als ik dat wel belangrijk vind koop ik wel biologisch.
De volksmenner opnieuw aan het woord:
"Want zeg nou zelf, wat eet u liever? Een pootje van een plofkip die leefde op haar eigen uitwerpselen in onze eigen Nederlandse vee-industrie? Of toch maar een stukje vlees van een kip die buiten kon scharrelen in, bijvoorbeeld, Frankrijk?'
De leugen.
Ik snap niet dat Foodlog dit soort ingezonden brieven als opening op de voorpagina plaatst.
Loopt een kip die buiten scharrelt niet in zijn eigen stront? Ga kijken, ga filmen.
Meneer Laugs zou er goed aan doen eens uit zijn flatje met uitzicht op zee te komen en een kip te gaan zien.
Ik ben voor goede regelgeving en etikettering, maar lummels als Laugs maken me razend. Verkeerde kant op.
Niet doen, niet doen, niet doen, echt je niet razend maken meneer Klootwijk.
Was bij ecoloog Hans aan het zonnepanelen aanleggen, krijg altijd eieren van Hans, een van zijn hennen werd door een buizerd gesnapt, wat een moordpartij, de kat van Hans joeg het beest weg en begon er zelf aan te vreten, toch heeft Hans dat aangerande kadavertje zelf maar geslacht, in de soep ermee. Nu effe de vraag, kan ik nog wel eieren van Hans aannemen? Ze smaken zo lekker, maar vanuit dierenwelzijn is het natuurlijk not done. Hoe gaat meneer Laugs daar mee om? (denk aan de intonatie, mee oooom!) Geen wonder dat Hans een hanenoverschot heeft. Dik kut voor die hennen.