Deze week publiceerde de EFSA een rapport waaruit bleek dat vorig jaar in de EU 214.779 mensen ziek zijn geworden van een campylobacter-besmetting. Deze bacterie komt vooral op kip voor. Uit een recente steekproef door de Consumentenbond bleek dat er van de 40 monsters met kipfilet uit de supermarkt maar liefst 27 besmet waren met campylobacter. Reden voor de Bond om in zijn jongste Gids een artikel te schrijven met de titel 'Kip, het meest onveilige stukje vlees'. Mét tips om toch veilig kip te eten: bij voorkeur alleen 's winters.
Campylobacterkunde
De Bond geeft een lesje campylobacterkunde: Campylobacter komt overal in de natuur voor en weet dan ook makkelijk zijn weg naar de kippenstal te vinden. Er hoeft maar één kuiken besmet te raken en binnen de kortste keren zijn alle kippen de klos. Al is de klos niet helemaal het juiste woord, want de kip merkt er zelf niks van. De bacterie leeft in de darmen van het dier is daar (nog) niemand tot last. Pas tijdens het slachten vindt de bacterie vanuit de darm of de uitwerpselen op de veren zijn weg naar het vlees. Tot op heden is het niet gelukt de bacterie te weren uit de stal of het slachthuis.
'Als sneeuw voor de zon'
Dat het weren van de campylobacter niet wil lukken, heeft er mee te maken dat we nog steeds heel weinig weten van de campylobacter. Zo blijkt dat 's zomers vrijwel iedere kip besmet is, maar dat de bacterie in de winter bijna helemaal verdwijnt. Hoe dat kan, weten zelfs kipdeskundigen niet.
De Consumentenbond grijpt dit verschijnsel echter met beide handen aan. In het lijstje aanbevelingen 'wat kun je zelf doen?' prijkt, heel praktisch deze: "Eet alleen 's winters kip".
En verder: vermijd kruisbesmetting, was alles zorgvuldig af wat met de rauwe kip in aanraking is geweest, én: vries verse kip eerst in. Als een soort winterkuur? Dan kun je je kip net zo goed uit de diepvries kopen. Dan ben je bovendien voordeliger uit.
Fotocredits: 'Fluffy', Nic
Dit artikel afdrukken
Campylobacterkunde
De Bond geeft een lesje campylobacterkunde: Campylobacter komt overal in de natuur voor en weet dan ook makkelijk zijn weg naar de kippenstal te vinden. Er hoeft maar één kuiken besmet te raken en binnen de kortste keren zijn alle kippen de klos. Al is de klos niet helemaal het juiste woord, want de kip merkt er zelf niks van. De bacterie leeft in de darmen van het dier is daar (nog) niemand tot last. Pas tijdens het slachten vindt de bacterie vanuit de darm of de uitwerpselen op de veren zijn weg naar het vlees. Tot op heden is het niet gelukt de bacterie te weren uit de stal of het slachthuis.
'Als sneeuw voor de zon'
Dat het weren van de campylobacter niet wil lukken, heeft er mee te maken dat we nog steeds heel weinig weten van de campylobacter. Zo blijkt dat 's zomers vrijwel iedere kip besmet is, maar dat de bacterie in de winter bijna helemaal verdwijnt. Hoe dat kan, weten zelfs kipdeskundigen niet.
De Consumentenbond grijpt dit verschijnsel echter met beide handen aan. In het lijstje aanbevelingen 'wat kun je zelf doen?' prijkt, heel praktisch deze: "Eet alleen 's winters kip".
En verder: vermijd kruisbesmetting, was alles zorgvuldig af wat met de rauwe kip in aanraking is geweest, én: vries verse kip eerst in. Als een soort winterkuur? Dan kun je je kip net zo goed uit de diepvries kopen. Dan ben je bovendien voordeliger uit.
Fotocredits: 'Fluffy', Nic
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Foei Consumentenbond, wat een onzin adviezen, verdiep je eerst eens in de materie.
Wat is nu de beste methode om bacteriën van welke soort dan ook te doden?
Interessant. Met verhitten dood je inderdaad elke bacterie. Maar daar voorkom je geen kruisbesmetting in de cosumentenkeuken mee. De kip voordat-ie in de super licht doorstralen, dat werkt zeker. Ware het niet dat bijna niemand die kip dan nog koopt.
Alleen in de winter? Kip(filet)vind ik nou juist het makkelijkste stukje vlees om mee te roerbakken en dat doe ik het hele jaar door, minstens 3x per week, het smaakt lekker neutraal waardoor je er allerlei boemboes/sausjes op kan doen. Betere tip is om in de warmere maanden een vriestas mee te nemen en daar je vlees(waren) in te doen bij het vervoer naar huis, blijft het langer koel, thuis zo snel mogelijk de koeling/vriezer in en dus niet na aankoop nog even met iedere bekende die je ziet een kwartier gaan staan ouwehoeren en als je het idd goed verhit en zo schoon mogelijk werkt kun je het hele jaar gewoon kip eten
De EU heeft 511 Miljoen inwoners. Zonder verdere correcties te doen, raakt 0,042% (4 op de 10.000 mensen) besmet. Ik ken de getallen voor andere voedingsmiddelen niet, maar het lijkt me sterk dat je kip hiermee als onveilig kunt bestempelen.
Guido, we stellen in de EU niet alle besmettingen vast, terwijl het % besmette kip nogal hoog ligt. Het cijfer is dus indicatief voor het aantal gevallen waarin het aanleiding tot problemen geeft.