Campylobacterkunde
De Bond geeft een lesje campylobacterkunde: Campylobacter komt overal in de natuur voor en weet dan ook makkelijk zijn weg naar de kippenstal te vinden. Er hoeft maar één kuiken besmet te raken en binnen de kortste keren zijn alle kippen de klos. Al is de klos niet helemaal het juiste woord, want de kip merkt er zelf niks van. De bacterie leeft in de darmen van het dier is daar (nog) niemand tot last. Pas tijdens het slachten vindt de bacterie vanuit de darm of de uitwerpselen op de veren zijn weg naar het vlees. Tot op heden is het niet gelukt de bacterie te weren uit de stal of het slachthuis.
'Als sneeuw voor de zon'
Dat het weren van de campylobacter niet wil lukken, heeft er mee te maken dat we nog steeds heel weinig weten van de campylobacter. Zo blijkt dat 's zomers vrijwel iedere kip besmet is, maar dat de bacterie in de winter bijna helemaal verdwijnt. Hoe dat kan, weten zelfs kipdeskundigen niet.
De Consumentenbond grijpt dit verschijnsel echter met beide handen aan. In het lijstje aanbevelingen 'wat kun je zelf doen?' prijkt, heel praktisch deze: "Eet alleen 's winters kip".
En verder: vermijd kruisbesmetting, was alles zorgvuldig af wat met de rauwe kip in aanraking is geweest, én: vries verse kip eerst in. Als een soort winterkuur? Dan kun je je kip net zo goed uit de diepvries kopen. Dan ben je bovendien voordeliger uit.
Fotocredits: 'Fluffy', Nic
Ik heb geen verklaring over wetgeving en Campylobacter. Wel weet ik dat onze overheid samen met branches daarover spreekt, speciaal over die norm van <3000 /gram Campylobacter.
Speciale regels gelden in IJsland (jawel) sinds eind 2011.
In IJsland is er een nultolerantie voor Salmonella in vleeskuikens en eieren. Salmonella-positieve vleeskuikens worden vernietigd. Voor Campylobacter geldt in IJsland dat als een koppel positief is, dit vlees moet worden ingevroren.
IJsland is zich zeer bewust dat deze regels veel strenger zijn dan wat er in de EU is bepaald. Zij zeggen dat als dit onderwerp aan bod komt tijdens onderhandelingen over vrijhandel, ze daar dan wel over zullen onderhandelen.
Salmonella en Campylobacter zijn inmiddels zeldzaam in kip die je koopt in de IJslandse winkels. Landen die in de Europese economische ruimte opereren en de EU, protesteren tegen de IJslandse wetgeving dat importvlees vrij van Salmonella en Campylobacter moet zijn.
Tot op het hoogste niveau is vastgesteld dat het niet mag wat IJsland doet. De IJslandse argumenten dat het wel mag omdat het om volksgezondheid gaat, vegen de rechters van tafel, maar ik krijg niet de indruk dat dit enige verandering in de IJslandse wetten teweeg heeft gebracht.
Maar ja, IJsland heeft ca. 330.000 inwoners, en die reizen ook heel wat af, dus lopen ook infecties in het buitenland op. (Bovendien duurt de winter daar wat langer dan hier.....grapje).
Als de Nederlandse overheid iets zou doen, dan dus in EU verband.