In weerwil van de suggestie van Wakker Dier wil staatssecretaris Dijksma geen verbod instellen op de verkoop van voedsel tegen prijzen die onder de kostprijs liggen. Wakker Dier hoopt daarmee het gestunt met vleesprijzen te kunnen stoppen.
Dijksma ziet geen heil in een dergelijk verbod. In België en Duitsland is het verboden voedsel onder de kostprijs te verkopen. Volgens Dijksma is echter de kostprijs lastig vast te stellen en zou een verbod slecht te handhaven zijn.
Volgens Boerderij zegt Dijksma te verwachent dat een verbod niet zal leiden tot minder stuntaanbiedingen van vlees . Het blad citeert Dijksma en schrijft: "Zolang het goedkoop aanbieden van vlees in de marketingstrategie van enkele supermarkten blijft, zal de druk op de prijs richting de voorgaande schakels in de keten blijven. Mogelijk zal de druk op de prijs zelfs toenemen, omdat op dit moment supermarkten de mogelijkheid hebben financiële compensatie voor de verkoop van vlees onder de inkoopprijs uit de marge op andere producten te halen. Als dit niet meer kan, zal de inkoopprijs omlaag moeten", legt Dijksma uit.
Dit artikel afdrukken
Dijksma ziet geen heil in een dergelijk verbod. In België en Duitsland is het verboden voedsel onder de kostprijs te verkopen. Volgens Dijksma is echter de kostprijs lastig vast te stellen en zou een verbod slecht te handhaven zijn.
Volgens Boerderij zegt Dijksma te verwachent dat een verbod niet zal leiden tot minder stuntaanbiedingen van vlees . Het blad citeert Dijksma en schrijft: "Zolang het goedkoop aanbieden van vlees in de marketingstrategie van enkele supermarkten blijft, zal de druk op de prijs richting de voorgaande schakels in de keten blijven. Mogelijk zal de druk op de prijs zelfs toenemen, omdat op dit moment supermarkten de mogelijkheid hebben financiële compensatie voor de verkoop van vlees onder de inkoopprijs uit de marge op andere producten te halen. Als dit niet meer kan, zal de inkoopprijs omlaag moeten", legt Dijksma uit.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Lourens #19, in de landbouw wordt de kostprijs wel berekend maar kan niet worden doorberekend .
@Frans op frisdranken zitten sinds 1972 accijns op.
#22
Beste Lourens,
Ik begrijp je bedenkingen erbij, grotendeels. T.a.v. alcoholische drank zou dan toch hetzelfde gelden - en die wordt wel extra belast, terwijl er zelfs medici zijn die een glas rode wijn per dag van harte aanbevelen. Voor mijn gevoel wordt Coca Cola e.d. - met het equivalent van 10 klontjes suiker per blikje - dan wel erg uit de wind gehouden, terwijl ik nog nooit een arts of diëtist gehoord heb die de consumptie daarvan aanbeveelt.
Maar voor een hoop andere producten ik je bezwaar wel goed hoor. Bedankt voor het antwoord.
Helemaal nieuw is jou idee niet, Frans. Op Foodlog (en ver daarbuiten) wordt het regelmatig geopperd. Maar tegelijkertijd is er tamelijk ruime consensus dat het niet makkelijk aanwijsbaar is wat goed of slecht (voedsel, niet voeding) is. Al heel snel is het afhankelijk van de hoeveelheid. An apple a day, keeps de dokter away. Maar de gehele dag appels zoet-zure snoepen zouden de kindertandjes ook doen smelten.
Dus de accijns moet gekoppeld aan een quotum (eenvoudig bonnensysteem). Tien Snickers per persoon jaar voor 7% BTW, daarboven 21%. Of maximaal equivalent van X kilo suiker. Magere biefstuk kan voor 7%, maar op riblappen (boven een quotum) moet vettax worden betaald.
Bij samengestelde producten wordt het nóg lastiger. Want welke pizza is slecht voor de volksgezondheid, en vanaf hoeveel per jaar? Nee, niet handig dus.
Misschien toch maar een hectare-toeslag op EU basis om zo de boeren financieel te steunen? Dat kan gekoppeld aan bepaalde maatschappelijke eisen. Oh, nee, dat hebben we al, maar wil men afschaffen.
Chris#17, wat zou het argument kunnen zijn om de supermarkt ervan te overtuigen een groter deel van de marge aan de paprikateler te geven?