In weerwil van de suggestie van Wakker Dier wil staatssecretaris Dijksma geen verbod instellen op de verkoop van voedsel tegen prijzen die onder de kostprijs liggen. Wakker Dier hoopt daarmee het gestunt met vleesprijzen te kunnen stoppen.
Dijksma ziet geen heil in een dergelijk verbod. In België en Duitsland is het verboden voedsel onder de kostprijs te verkopen. Volgens Dijksma is echter de kostprijs lastig vast te stellen en zou een verbod slecht te handhaven zijn.
Volgens Boerderij zegt Dijksma te verwachent dat een verbod niet zal leiden tot minder stuntaanbiedingen van vlees . Het blad citeert Dijksma en schrijft: "Zolang het goedkoop aanbieden van vlees in de marketingstrategie van enkele supermarkten blijft, zal de druk op de prijs richting de voorgaande schakels in de keten blijven. Mogelijk zal de druk op de prijs zelfs toenemen, omdat op dit moment supermarkten de mogelijkheid hebben financiële compensatie voor de verkoop van vlees onder de inkoopprijs uit de marge op andere producten te halen. Als dit niet meer kan, zal de inkoopprijs omlaag moeten", legt Dijksma uit.
Dit artikel afdrukken
Dijksma ziet geen heil in een dergelijk verbod. In België en Duitsland is het verboden voedsel onder de kostprijs te verkopen. Volgens Dijksma is echter de kostprijs lastig vast te stellen en zou een verbod slecht te handhaven zijn.
Volgens Boerderij zegt Dijksma te verwachent dat een verbod niet zal leiden tot minder stuntaanbiedingen van vlees . Het blad citeert Dijksma en schrijft: "Zolang het goedkoop aanbieden van vlees in de marketingstrategie van enkele supermarkten blijft, zal de druk op de prijs richting de voorgaande schakels in de keten blijven. Mogelijk zal de druk op de prijs zelfs toenemen, omdat op dit moment supermarkten de mogelijkheid hebben financiële compensatie voor de verkoop van vlees onder de inkoopprijs uit de marge op andere producten te halen. Als dit niet meer kan, zal de inkoopprijs omlaag moeten", legt Dijksma uit.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Terecht dat de politiek niet kan bepalen wat de kostprijs van agrarische producten is. Een uitzonderlijke wijze uitspraak van Mw. S.D.. Het kabinet heeft haar eigen kostprijsbeheersing van 'Nederland B.V.' nauwelijks onder controle. De pijn horen we wel op 9 september.
Dat er soms veel met vlees gestunt kan worden heeft twee oorzaken. Ten eerste omdat het toevoegen van water ongekende proporties heeft aangenomen en ten tweede omdat de herkomstaanduiding van samengestelde vleesproducten (nog) niet verplicht is. Gehakt is hierdoor minder 'Nederlands' dan menigeen denkt. In 2015 moet de invriesdatum verplicht vermeld worden, dus het wordt tijd dat nu alle vrieshuizen leeggeruimd worden. Er staan ons nog een paar vleesstunts te wachten.
IJsbrand, kun je dat hard maken? Het is verboden vlees in te spuiten met water. Dan moet het 'vleesproduct' heten. Toch?
In de sector groenten weten de supermarkten via hun inkoopdivisie de groenten tot ver onder de telerskostprijs te bemachtigen. Er is best veel aanbod, het produkt is bederfelijk en het mag niet uit de markt worden genomen.
De verkoopdivisie van de diverse telersverenigingen staan niet sterk genoeg en kunnen niet anders dan ingaan op prijsaanbod dat tussen 5 en vaak 40% onder de telerskostprijs ligt. Ze laten zich tegen elkaar uitspelen. Ze niet bij machte hieraan het hoofd te bieden.
Dat dit ongekende gevolgen heeft zien we in het opgang komen van faillissementen in de glasgroententeelt. Deze sector heeft zich de afgelopen jaren goed up to date geinvesteerd, er kan duurzaam worden geproduceerd, elke kwaliteit en hoeveelheid is leverbaar. Deze duurzaamheid stopt blijkbaar een eindje verderop. althans, ik kan het onder de kostprijs afhandig maken van het produkt niet als duurzaam ondernemen, niet als fairtrade zien.
Beste Dick, de mogelijkheden om vlees van extra water te voorzien zijn zeer ruim. Een blik in het supermarktschap van voorverpakt vlees met al dat kletsnatte vlees erin zegt genoeg. In gedachten zie ik altijd een paar emmers water voor de koelvitrine staan. Ik heb vier artikelen gewijd aan dit fenomeen, waarbij men soms slim gebruik maakt van de mazen in de wetgeving, boerensluwheid toepast of doodeenvoudig fraude pleegt. Bijgaand de links naar columns;
1312
1316
1317 en
1405
http://www.scientanova.com/2013/04/01/1312-voedselschandalen-nader-belicht/
http://www.scientanova.com/2013/04/28/1316-water-management-grappen-in-ons-voedsel/
http://www.scientanova.com/2013/05/05/1317-het-waterbindend-vermogen-van-onze-voedingsmiddelen/
http://www.scientanova.com/2014/02/08/1405-voedselschandalen-die-er-aan-zullen-komen/
De komende vleesschandalen zullen zich op het gebied van het watermanagement afspelen. De trucs zijn dermate geraffineerd en vaak nog legaal ook, dat alleen een expert ze kan detecteren. Er zijn zelfs grondstoffenleveranciers gespecialiseerd in 'clean labelling' additives. Deze ontwikkelingen baren mij grote zorgen.
'Terecht dat de politiek niet kan bepalen wat de kostprijs van agrarische producten is', zegt IJsbrand. Hoe kan het dat het in België en Duitsland dan wel kan?